Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Трябва консервативен бюджет, а не социални пакети

Няма място за повече социални харчове. Необходимо е бюджет 2023 да бъде по-консервативен. Тази теза защити икономистът Стоян Панчев в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив след като БСП представи вижданията си за държавния бюджет пред част от партиите в 48-то НС.

По думите на Стоян Панчев през последните 3 години големите социални пакети и увеличаването на дефицита у нас са се превърнали в тенденция. На фона на това обаче не е ясно от къде ще дойдат приходите в бюджета. Единственият вариант е чрез увеличаване на дълга, защото според икономиста намаляването на разходите или увеличаването на данъците са малко популярни мерки. 

„Истината е, че инфлация не се бори с повече харчове – все едно да имаш огън и да наливаш керосин в него.  Ако погледнем годността на българските държавни ценни книжа, които се имитират и пласират в последните седмици на пазара ще разберем, че по-скоро посоката, в която трябва да вървим е по-консервативен бюджет, по-малък дефицит и даже намаляване на вече съществуващите програми.

Според мен това е и мнението на служебния финансов министър. Изчисленията на министерството на финансите без въвеждането на нови програми показват един много сериозен дефицит за догодина – почти 7%“, коментира Панчев.

Той добави още, че от политическа гледна точка обаче няма причина дефицитът да бъде намаляван, докато може да се финансира чрез дълга, тъй като партиите се готвят за нови избори.

„Един друг проблем, който според мен не е отчетен и от министерство на финансите – излезе прогнозата на БНБ, в която пише, че растежът за 2023 г. ще бъде само 0,1%. Във всички изчисления на МФ се очаква растеж близък до 3%, т.е. ако се окаже, че от БНБ са прави и растежът е почти нулев това значи, че ще имаме и много по-малки приходи дори спрямо вече направената прогноза за 2023, която е доста неприятна“, заяви Панчев.

Според него кризата, която се задава на хоризонта ни няма да е толкова страшна, колкото в началото на 90-те години. Прогнозите му са да се повтори икономическата ситуация от 2008г.

„Тогавашните проблеми не бяха решени, а замазани чрез взимане на дълг, напечатване на пари и прехвърляне на проблема в бъдещето“, добави Панчев.

Той коментира още, че вероятно догодина ще има рецесия, която ще тръгне от еврозоната и ще стигне до нас по линия на търговските ни взаимоотношения. 


БНР подкасти:

Още от категорията

Първа обща служба на български и северно - македонски архиереи

За първи път след официалното признаване автономията на православната църква на Северна Македония в пловдивския митрополитски храм „Света Марина“ се състоя общо служение на български и македонски митрополити. На тържествената служба за големия християнски празник Сретение Господне  пред  огромното множество от хора Пловдивският митрополит..

публикувано на 02.02.23 в 14:02

Трябва прецизиране на механизма за минималната заплата

Безспорно увеличението на минималната работна заплата, за което отдавна синдикатите настояват, е полезно. Механизмът обче се нуждае от прецизиране. Така Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ коментира решението на Народното събрание възнаграждението да бъде 50% от средната заплата. По думите й проблемът идва от там, че се фиксира съотношението..

публикувано на 02.02.23 в 10:49

Манастирите не трябва да плащат промишлен ток

Заради рекордно високи сметки за ток на манастирите от Светия Синод поискаха с писмо до КЕВР светите обители да плащат електрическа енергия като битови потребители.  Само за България от страните от ЕС се оказа, че манастирите плащат промишлен ток, каза епископ Сионий , игумен на Бачковския манастир. "Манастирите и храмовете са божии..

публикувано на 02.02.23 в 07:39
Проф. Огнян Герджиков

Непрекъснатите промени в законите са пагубни за България

В програма "Ден след ден" с проф. Огнян Герджиков , български юрист и политик коментираме изводите от отиващото в историята 48-мо Народно събрание и последното заседание на служебното правителство.  Проф. Герджиков посочи положителен факт, който е открил днес. Радомир Чолаков, председател на комисия в НС се е обърнал към декана на Юридическия..

обновено на 01.02.23 в 15:59

Пловдивски лекар е финалист на европейски конкурс

Български учени за пръв път попадат сред финалистите на престижните международни награди за медицински изследвания Medis. В първата фаза на конкурса участват общо 238 изследователи . Те са от Австрия, Унгария, Хърватия, България, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Словения и Сърбия. Всички имат публикувани разработки в..

обновено на 01.02.23 в 15:47