Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ поиска пробива под Водната палата да бъде спрян

Според председателя на групата на ГЕРБ в Общинския съвет Йордан Илиев, партията не е против проекта и не бламира кмета Здравко Димитров

| обновено на 18.10.22 в 16:40

Партия ГЕРБ в Пловдив иска спиране на проекта за пробив под Водната палата. Общинските й съветници ще поискат свикване на извънредна сесия на местния парламент, на която в детайли да се обсъди проекта, документацията, протоколите от общественото обсъждане  и неговото финансиране. 

До изясняване на всички факти и обстоятелства от ГЕРБ настояват строителните дейности да бъдат преустановени. От партията ще изискат  информация от Управляващия орган на Оперативната програма Регионално развитие за възможни санкции при реализацията на пробива, заради нарушеното парково пространство, изградено с европейски средства. 

Настоява се също и за информация и контрол на разходваните средства по заема от Фонд устойчиви градове, от който се реализира спорния проект.

Йордан Илиев: Не бламираме кмета Здравко Димитров, искаме яснота

Пред Радио Пловдив председателят на групата на ГЕРБ в Общинския съвет Йордан Илиев заяви, че партията не е против проекта.

„Ние искаме временно да бъде преустановено изпълнението на проекта до изясняване на всички факти и обстоятелства. Имаме въпроси, които са свързани с пълнотата на строителната документация, на цялостното изпълнение на пробива. Защото се оказа, че сме залети в приемните от силно гражданско безпокойство", обясни председателят на групата на ГЕРБ в ОбС.

На въпрос дали в ГЕРБ са готови да поемат отговорност за неустойките към фирмата-изпълнител, ако пробива под Водната палата бъде окончателно спрян Йордан Илиев заяви, че този проект още не е започнал реално, за да се стигне до това.

„Защото може да се окаже, че ще има много по-големи неустойки, ако този проект започне. Затова искаме доизясняване на някои обстоятелства, които са свързани с проекта. Да не се окаже, че в един момент Община Пловдив трябва да връща пари по други програми, но сега само гадаем“, каза Илиев.

Той е категоричен, че искането за временното спиране на проекта не е бламиране на работата на пловдивския кмет от ГЕРБ Здравко Димитров.

„Целта е, чрез построяването на определен тип инфраструктура, да се подобри качеството на живот на хората, това е крайният резултат, който се цели“, категоричен беше Илиев.

От ГЕРБ призовават другите политехнически сили също да подкрепят инициативата за свикване на извънредна сесия.

Цялото интервю с Йордан Илиев можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Градушка падна в Първомай и близките села

Градушка, продължила 15-20 минути, падна над първомайските села Караджалово, Градина и Крушево.  Бурята е започнала с внезапен пороен дъжд, който към 15 часа е преминал в градушка. Ледените зърна са били с големина около 1 см. Според кмета на Караджалово има нанесени щети, но посевите не са унищожени напълно. Оценка би могла да се направи..

публикувано на 25.04.24 в 16:49

Обвиниха Капитана, блъснал пиян с джипа си жена, и за средна телесна повреда

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 41-годишния Иван Райчинов - Капитана, който пиян блъсна с джипа си жена, за средна телесна повреда.  Инцидентът станал на 20 април, на ул. „Лев Толстой“, където при маневра на заден ход на джипа си „Форд“ рокерът блъснал 51 годишната жена, като й счупил прешлен. При проверка с..

публикувано на 25.04.24 в 16:40

Върнаха в природата защитени птици след съдебно разпореждане

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив и СНЦ „Зелени Балкани“ пуснаха на свобода птици от защитени видове след влязло в сила определение на Окръжен съд - Пловдив. За освобождаването им те избраха като подходящ района на Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Дивите птици бяха спасени при специализирана..

публикувано на 25.04.24 в 15:38

Подпочвени води "погълнаха" кола в центъра на Пловдив

Кола пропадна на паркинг на сграда на ул. „Хан Аспарух“ в пловдивския район „Централен“. Задните гуми на „Мерцедеса“ са хлътнали до шасито на колата. След подаден сигнал до районната администрация на място се е отзовал екип на „Паркиране и репатриране“. С помощни средства те са успели да вдигнат колата от мястото на пропадане и да я преместят на 5..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Жорж Трак е новият председател на Пловдивския граждански клуб

Скулпторът Георги Иванов-Жорж Трак е избран за председател на Пловдивския Граждански клуб. Той поема поста от Рашко Радомиров, който ще продължи да подпомага дейността на сдружението като член на Управителния съвет на организацията.  „Благодаря за гласуваното доверие и вярвам, че заедно ще продължим да надграждаме и обогатяваме дейността на клуба,..

публикувано на 25.04.24 в 14:02