Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив слива общински здравни структури, за да избегнат фалит?

Община Пловдив започва анализ за ефективността от сливането на общински здравни структури. Това стана ясно на работна среща с управители на ДКЦ-та, лечебни заведения и представители на ръководството на Медицински университет-Пловдив. Три са основните варианта, които ще бъдат тествани, а именно – сливането на МБАЛ „Свети Мина“ и „Свети Пантелеймон“, преминаването на Спортния диспансер към ДКЦ-2, вливането на Медицински център 6 към ДКЦ-7 или ДКЦ-1.

Директорът на Дирекция „Здравеопазване“ към Община Пловдив доктор Калин Калинов заяви, че се търсят пътища за актуализиране на здравната структура, а целта е общинското здравеопазване да стане конкурентоспособно.

Управителите на здравни общински структури подчертаха, че ако се стигне до сливане на част от тях, трябва да се спазва основен принцип, а именно – да не се сливат печеливши с губещи звена.

На срещата днес стана ясно, че лечебните заведения могат да бъдат изправени пред фалит, а причините са нарастващите цени на тока, липсата на яснота дали ще има държавни компенсации през зимата, повишаващите се цени на медицинската апаратура и консумативи, споделиха управителите на общински здравни заведения.

Липсата на кадри също поставя пред редица изпитания болничните директори.

Изпълняващият длъжността директор на МБАЛ „Свети Мина“ Мария Горева заяви, че има голям дефицит на кадри по няколко специалности – неонатология, педиатрия, ендокринология, АГ, гастроентерология. Основна причина затова е липсата на апаратура, което отказва много от кандидатите за работа.

„Липсата на кадри е изключително остър проблем, който в момента касае самата дейност“, коментира още Горева, която подчерта, че е под въпрос дали те ще могат да бъдат осигурени за предстоящото договаряне през януари с НЗОК.

По време на срещата днес Община Пловдив и МУ-Пловдив са договорили меморандум за сътрудничество, който да помогне за решаване на част от кадровите проблеми в здравните заведения.

Доктор Калинов заяви, че ще бъде направено предложение 45 000 от дивидентите на общинските здравни структури да бъдат отделени за осигуряване на стипендии на студенти по медицина и здравни грижи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Потушиха пожара на Младежкия хълм

Отново пламна Младежкия хълм, видя репортер на Радио Пловдив. Пожарът се разгоря надвечер в северната част на хълма под билото.  Към мястото отидоха два пожарни автомобила.  Сигналът е подаден в 17:52 ч., съобщиха от пресцентъра на РДПБЗН-Пловдив.  Впоследствие пожарът е потушен. Изгорели са около 100 кв. м. сухи треви. Екип от огнеборци ще остане..

публикувано на 03.07.24 в 18:31

Кабинетът на ГЕРБ не мина, ДПС се разцепи

След три часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател.  Предложението на ГЕРБ-СДС беше подкрепено от 98 депутати. Против глсуваха 138 народни прествители, двама се въздържаха. Всички депутати от ГЕРБ-СДС - 68, гласуваха "за".  Общо 38 депутати от ПП-ДБ бяха против, а един се въздържа. От "Възраждане"..

публикувано на 03.07.24 в 16:46

Медицински хеликоптер превози пострадала от Велинград до София

Жена в тежко състояние е транспортирана с хеликоптер от Велинград до София. От Министерството на здравеопазването уточняват, че 70-годишната пациентка е с черепно-мозъчна травма, получена по-рано днес, вследствие на падане. Първоначално жената е настанена в Многопрофилна болница за активно лечение - Велинград, но след преценка на медицинските..

публикувано на 03.07.24 в 16:06

Тежка катастрофа между Пазарджик и Панагюрище

Камион и лек автомобил се сблъскаха тежко на пътя между Пазарджик и Панагюрище в  село Левски този следобед.  При катастрофата тежко пострада шофьорът на автомобила, който беше е затиснат в колата и се наложи да бъде изваден с помощта на пожаникарите, повикани на място. Пострадалият е настанен в болница в Панагюрище с временна опасност за живота, с..

публикувано на 03.07.24 в 14:51

Медици се борят за живота на дете, блъснато от кола в Раковски

10-годишно дете е в тежко състояние след като е било блъснато от преминаващ  лек автомобил „Мерцедес“  в Раковски. По предварителни данни, детето е изскочило внезапно на пътя с колелото си  в зоната на кръстовище, без да види знака „Стоп“ и е било пометено от колата.  То е откарано в  болницата с множество травми, където лекарите се борят за..

обновено на 03.07.24 в 13:23