Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивчани обединяват усилия в кампанията “Зелена миля”

| обновено на 20.10.22 в 15:53

Доброволци, администрация и НПО сектор обединяват усилията си за почистването на река Марица, по протежението ѝ от околовръстното шосе посока Пазарджик (6-ти километър), до остров Адата. Предвижда се и почистване по бреговете ѝ, около остров Адата. Събитието „Зелена миля“ е тази събота, 22-и октомври. Стартът е в 13 часа, с 30 минутен инструктаж за всички доброволци.

Сдружение „BG Бъди активен“ приканва жителите на Пловдив, които обичат да спортуват и да се разхождат по поречието на река Марица, да се включат  в организираното от тях почистване на единайсет километровия участък от брега. Сборният пункт, за всички желаещи да се включат, може да откриете във фейсбук страницата на събитието „Зелена миля – почистване на р. Марица“ или на https://bit.ly/3SXcMOX

Инициативата се осъществява в партньорство със Спортен клуб по туризъм, Воден клуб Пловдив, РИОСВ - Пловдив и КМД Пловдив, и е част от дейностите по програмата „Място България“.

Между 4.8 и 12.7 тона отпадъци завършват в световните морета и океани всяка година. Плюс 150 милиона тона пластмаса във водни пространства, към момента. Според някои оценки, около 80% от отпадъците открити в моретата и океаните, идват от дейности извършвани на сушата.

„Събитието е разделено на два етапа. Първият етап започва в 9.30 часа. В него, професионалисти – каякари ще свършат трудната част от почистването там, където е опасно за хората. Това е дългото почистване на реката, което ще е около 9 километра или 5 мили и половина. Те ще работят до към 13 часа, след което около 13.30 часа стартира вторият етап, който е за доброволци, които нямат опит с каяк и не са се включвали преди в подобни инициативи. Те ще имат възможност да се качат в двойни каяци, с експерт каякар, и няма от какво да се притесняват. В същото време каним и доброволци, които искат да помогнат, но не искат да влизат във водата. Те могат да почисват крайбрежието. В събитието във Фейсбук сме подготвили и една анкетна карта, която събира малко повече информация за нивото на опит на всички доброволци, за работа с каяк и с лодки. Това е с цел да подсигурим нужния брой експерти, които да направят необходимия инструктаж на доброволците, които изявят желание да влязат във водата и да чистят отвътре. Каним и хора, които имат собствени лодки, също да дойдат и да помогнат.

“Зелена миля” e нова кампания на сдружението ни, с която искаме да ангажираме  доброволчески екипи със серия от инициативи за почистване на крайбрежни и водни зони. Като имаме две цели с това събитие, да почистим реката на първо място и да покажем красотата на водния спорт с каяк, като помогнем на хората да се докоснат до този спорт. И в бъдеще, те да могат самостоятелно или заедно с нас, да почистваме повече водни пространства. 

Едновременно с това, провеждаме и застъпническа кампания, насочена към предотвратяване на образуването на нови, незаконни сметища. Тя има за цел изграждане на капацитет за общини, дейности за повишаване на осведомеността и образоването на граждани относно техните права и задължения, премахване и превенция на образуването на незаконни места за изхвърляне“, разказва Ласка Ненова от „BG Бъди активен“.

Сдружението и техните партньори са осигурили нужните материали за почистване  - ръкавици, чували, щипки за събиране на отпадъците за хората, които са по крайбрежието. КМД Пловдив са осигурили два големи контейнера, в които да се изхвърлят отпадъците, след което те ще бъдат отнесени на подходящото за отпадъци място, от организацията по почистване.

Част от дейностите ще се извършват с предварително записване, като таванът на броя доброволци без собствена плавателна екипировка е 28 човека. Броят на доброволците за крайбрежното чистене не е ограничен, както и броят на доброволците със собствена плавателна екипировка.

Допълнителна информация за записване и екипировка, за всички доброволци, е налична във фейсбук страницата на събитието „Зелена миля – почистване на р. Марица“.

Ласка Ненова е гост в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл. 


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Георги Николов

Шестима национали се завърнаха в "Ботев"

Футболистите на Ботев (Пловдив) Георги Николов, Атанас Чернев, Димитър Папазов (България U21), Матвей Игонен, Йонас Тамм (Естония) и Фаустас Степонавичюс (Литва U21) се завърнаха от своите участия за националните си отбори и подновиха занимания на клубната база днес. Днес играчите проведоха редовно занимание със своите съотборници в „жълто-черно“ на..

публикувано на 28.03.24 в 17:15

Съдийски назначения 26-ти кръг Първа лига

Съдийската комисия към БФС обяви назначенията за двубоите от 26-ия кръг в Първа лига. Дербито между Локомотив Пловдив и Лудогорец бе поверено на Ивайло Стоянов - Сватбата. Срещата между Ботев Пловдив и Черно море ще бъде ръководена от Валентин Железов. Любопитното е, че точно същите арбитри свириха срещите на пловдивските тимове в миналия кръг, а..

публикувано на 27.03.24 в 10:00

Григор Димитров стигна четвъртфиналите в Маями (САЩ)

Поставеният под №11 Григор Димитров стигна четвъртфиналите на Мастърс 1000 тенис турнира в Маями (САЩ), след като надигра поляка Хуберт Хуркач в епична битка, продължила 2 часа и 41 минути - 3:6, 6:3 и 7:6 (3).  Хасковлията ще играе за първи път в кариерата си в тази фаза на турнира в Маями, а негов съперник в петък ще бъде поставеният под №1 в схемата..

публикувано на 27.03.24 в 09:58

Младежкият ни футболен отбор победи лидера Полша

Младежкият национален отбор на България постигна престижна победа с 1:0 над връстниците си от Полша при гостуване на стадиона-красавец „Шльонск“ в Хожув в евроквалификация. Хубав гол за „лъвчетата“ вкара Марин Петков от Левски след асистенция на Станислав Шопов от ЦСКА. С успеха възпитаниците на Александър Димитров събраха 12 точки на третото място във..

публикувано на 26.03.24 в 18:09

Английски футболни клубове следят нападател на Локомотив

Английските футболни клубове Ковънтри (играе в Чемпиъншип) и Бристъл Роувърс (Лига 1) следят нападателя на Локомотив (Пловдив) Мичи Нтело. Източникът на информацията е от мениджърските среди. 22-годишният Нтело, който е бивш юношески национал на Белгия, пристигна на "Лаута" през януари със свободен трансфер от Шарльороа. Той направи приличен старт с..

публикувано на 26.03.24 в 18:04