Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владислав Христов с поредно международно признание

| обновено на 20.10.22 в 16:58
Снимка: Личен архив

Хайку на Владислав Христов беше отличено на Мемориалния конкурс, посветен на Башо, в Япония. Второто отличие е свързано с международното хайку издание „Frameless Sky”, което e посветило своя 16-ти брой на войната в Украйна. Цанка Шишкова е другият наш представител, отличен от изданието. „Frameless Sky“ се разпространява и в DVD формат, като 80% от приходите получени от броя ще бъдат дарени за децата на Украйна. 

Мемориалният конкурс, посветен на Башо, е най-старият конкурс за хайку и в него участват стотици поети от цял свят. Тази година се проведе неговото 76-то издание. Той се организиран от Мемориалния музей на поета Мацуо Башо, намиращ се в родния му град Ига, префектура Мие. Башо е бащата на хайку поезията.

Отличеното хайку на Владислав Христов е :

урок по биология

човеците коленичат

пред една мравка

„Човекът и природата са в едно общуване. В случая аз казвам, че човек счита себе си за най-великото творение, но в определени моменти му се налага да коленичи пред мравката. Тя също е творение на природата и тук няма по-малки и по-големи, по-важни и по-маловажни. Ние всички сме едно и трябва да осъзнаем, че човек е необходимо да живее в хармония с природата. През последните години, човекът се е отделил от нея и счита себе си за абсолютен господар. При мен текстовете идват моментно и бързам да ги запиша, защото в следващия миг всичко изчезва. Те са като мълния, която проблясва“, казва Владислав Христов.

Има два големи конкурса посветени на поета Мацуо Башо. Единият е Мемориалният конкурс, а другият е в Токио, който хайку поетът Владислав Христов спечели преди две години. Той е посветен на мястото, на което Башо е писал своите стихове. Това е една малка колиба, направена от бананови листа. Башо, всъщност, означава „бананов лист“.

„Хайку е поезия, която е най-вече реагираща поезия. След като пандемията, през последните две-три години беше основна тема на хайку пишещите хора, сега това е войната в Украйна, тя ги инспирира“, споделя Владислав Христов за своето хайку, включено в международното издание „Frameless Sky”. 

„Примерът, който дава хайку общността е важен. Макар, че войната е само там не можем да си затваряме очите за онова, което се случва, защото тя засяга целия свят. Поезията като жанр, който е винаги актуален по отношение на процесите и събитията, които съпътстват човечеството и този път показва, че хората от цял свят могат да бъдат солидарни с това голямо нещастие“, допълва хайку поетът. 

Владислав Христов, гостува в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Алтер его” – Орфей и сатирична лира

За фестивала на поезията „Орфей – 2024“ ще говорим в „Алтер его“ тази събота. Наградените поети вече са оповестени, но ще направим това и при нас – като повод да поговорим с организатора на седемте издания Антон Баев.  Ще разменим думи и с носителката на големия приз за поезия Мирела Иванова, както и с две от отличените поетеси в две..

обновено на 18.05.24 в 10:18

В "Срещите" - как литературата вижда Пловдив

В навечерието на големия ден 24 май с Емилия Каменова си припомняме знаковите имена, които Пловдив създава в българската литература.  Поглеждаме как литературата вижда Пловдив. Достолепен, могъщ... ..  Но защо тогава е живо това наблюдение: "Изкатерили сме се на раменете на великани, а днес приличаме на джуджета". Слушайте "Срещите" в събота..

обновено на 18.05.24 в 09:01

Здравка Андреева издаде "С музика и Дади по света - Африка"

Чаровна дама, влюбена в музиката и в пътешествията и любим учител на много ученици е Здравка Андреева. За нея кризите отварят нови възможности, а пътешествията – нови срещи и познания. Тя е дългогодишен преподавател по акордеон в Музикалното училище „Добрин Петков“, а след като напуска създава музикалната работилничка „Дади“, в която вече 10..

публикувано на 17.05.24 в 17:18

Антоанета Караиванова- Павлова с нова стихосбирка

Антоанета Караиванова-Павлова е родена, живее и твори в Пловдив. Пише поезия и проза. Има публикации в местния и регионален печат, в национални и интернационални сборници и алманаси. Отличавана е в национални конкурси. По нейни стихове са създадени песни, както и химна на Медицински университет – Пловдив /2020/. Член е на Съюза на учените в България..

публикувано на 17.05.24 в 16:10

Звездна италианска вечер на Античния театър

Трима забележителни италиански певци посреща Пловдив с концерт-спектакъла  „THE MAGIC OF ITALIA”. На 06.06.2024 (четвъртък) от 20:30 ч. красотата на италианската песен ще властва на сцената на Античния театър . Броени дни остават до срещата с ДЖАНИ СКРИБАНО, ЛУКА МИНЕЛИ и КИАРА ПЕРАЛЕ. Под съпровода на оркестъра на ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ПЛОВДИВ,..

публикувано на 17.05.24 в 10:54