Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Няма опасност от финансова катастрофа на България

Икономистът е категоричен, че всички партии у нас трябва да се обединят около голямата цел - влизането ни в еврозоната

| обновено на 24.10.22 в 16:38

На извънредно заседание на парламента утре служебният министър на финансите Росица Велкова ще обяви три варианта на проектобюджет за година. Увеличаването на доходите, според нея,  минава през поемането на нов дълг и дефицит.

"Бюджетът може да е напълно под контрол и всички опасения от финансови катастрофи пред страната ни са необосновани. България е малко задлъжняла в сравнение с държавите в ЕС", коментира за Радио Пловдив проф. Ганчо Ганчев, икономист и преподавател в Югозападния университет.

Според него пряка връзка между инфлацията и бъдещия ни бюджет няма, защото повечето хора са заети в частния сектор. "От бюджета зависят държавните служители и пенсионерите главно, но когато има инфлация, то растат и приходите в бюджета". Тези приходи, смята проф. Ганчев, са подценени. "Това намалява доходите на хората, но увеличава приходите на държавата. Така че всичко е въпрос на правилни разчети", увери Ганчо Ганчев.

Проф. Ганчев добави, че може да се постигне много по- нисък дефицит от този, който финансовият министър прогнозира. "Много е важно за какво се взимат дълговете. Прекомерното финансиране на пенсиите чрез дълг е насъстоятелно, разбира се, но ние сме далеч от такава ситуация", каза той..

Икономистът беше категоричен, че парите от План за възстановяване и развитие трябва да отидат за инвестиции, но според него, от тях ще останат пари и за социални разходи. 

Той подчерта, че влизането в еворзоната има огромно значение за България, защото така навлизаме в друг начин на финансиране на икономиката. "Ще можем чрез нов начин на финансиране на държвания дълг да привчелем 30 – 40 милиарда, което е в пъти повече от парите, които ще вземем от Плана за възстановяване и развитие. Затова влизането в еврозоната е много важна цел за България и всички партии трябва да се обединят около нея", заяви проф. Ганчо Ганчев.

Цялото интервю с него може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Още от категорията

БСП иска одит на парите за наводненията, покани жители на трите села в НС

Парламентарната група на „БСП за България“ настоя за финансов одит на средствата, отпуснати за преодоляване на последиците от наводненията в карловските села Богдан, Слатина и Каравелово.  От левицата бяха поканили в кулоарите на Народното събрание и хората от трите села, според които държавата не е положила достатъчно усилия за отстраняване на..

обновено на 27.01.23 в 17:34

Алтернативни храни са необходими, но внимателно

За и против позволеното от Европа влагане на брашно от домашни щурци в храните. По темата – Кремена Дервенкова от   Асоциация на производителите на насекоми в България и диетологът проф. Донка Байкова. Като дългоочаквана новина, която дори доста се е забавила, определи решението на ЕК за употребата за храна на брашно от домашни щурци..

публикувано на 27.01.23 в 17:19

Ако няма разделителни линии, ще имаме правителство

Дори и „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ да се явят заедно на предстоящите избори и да са първа политическа сила, те пак няма да успеят да реализират мандата. Причината е, че за да има правителство не трябва при правенето на политики да има разделителни линии. Тази теза аргументира политологът доц. Иван Начев в предаването..

публикувано на 27.01.23 в 10:45

Страх ме е, че овладяването на Панаира няма да спре

Надявам се да дойдат на изслушването за Пловдивския панаир Бойко Борисов, Сергей Станишев, Румен Овчаров, Корнелия Нинова, защото ги е поканил българският парламент, а ние сме парламентарна република. Това заяви в предаването "Точно днес" депутатът от "Демократична България"  Йордан Иванов , който е член на временната парламентарна комисия за Панаира...

публикувано на 27.01.23 в 09:54

Европейският дигитален хъб за киберсигурност избра Пловдив

Община Пловдив, Пловдивския универститет Съюза за стопанска инициатива, Българската асоциация по киберсигурност и БАН обявиха старта на  нов стратегически проект за киберсигурност.  Това е Европейският цифров иновационен хъб „Тракия“ Основният фокус е създаването на комплексна рамка от услуги в тази област, насочени към малките и средни..

публикувано на 26.01.23 в 15:56