Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма опасност от финансова катастрофа на България

Икономистът е категоричен, че всички партии у нас трябва да се обединят около голямата цел - влизането ни в еврозоната

| обновено на 24.10.22 в 16:38

На извънредно заседание на парламента утре служебният министър на финансите Росица Велкова ще обяви три варианта на проектобюджет за година. Увеличаването на доходите, според нея,  минава през поемането на нов дълг и дефицит.

"Бюджетът може да е напълно под контрол и всички опасения от финансови катастрофи пред страната ни са необосновани. България е малко задлъжняла в сравнение с държавите в ЕС", коментира за Радио Пловдив проф. Ганчо Ганчев, икономист и преподавател в Югозападния университет.

Според него пряка връзка между инфлацията и бъдещия ни бюджет няма, защото повечето хора са заети в частния сектор. "От бюджета зависят държавните служители и пенсионерите главно, но когато има инфлация, то растат и приходите в бюджета". Тези приходи, смята проф. Ганчев, са подценени. "Това намалява доходите на хората, но увеличава приходите на държавата. Така че всичко е въпрос на правилни разчети", увери Ганчо Ганчев.

Проф. Ганчев добави, че може да се постигне много по- нисък дефицит от този, който финансовият министър прогнозира. "Много е важно за какво се взимат дълговете. Прекомерното финансиране на пенсиите чрез дълг е насъстоятелно, разбира се, но ние сме далеч от такава ситуация", каза той..

Икономистът беше категоричен, че парите от План за възстановяване и развитие трябва да отидат за инвестиции, но според него, от тях ще останат пари и за социални разходи. 

Той подчерта, че влизането в еворзоната има огромно значение за България, защото така навлизаме в друг начин на финансиране на икономиката. "Ще можем чрез нов начин на финансиране на държвания дълг да привчелем 30 – 40 милиарда, което е в пъти повече от парите, които ще вземем от Плана за възстановяване и развитие. Затова влизането в еврозоната е много важна цел за България и всички партии трябва да се обединят около нея", заяви проф. Ганчо Ганчев.

Цялото интервю с него може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Президентът може да не подпише указа за смяна на министър

Служебният премиер Димитър Главчев трябва да отговори защо предлага така изненадващо смяна на външния министър. Така политологът доц. Милен Любенов коментира изненадващото предложение Даниел Митов от ГЕРБ да смени на поста министър Стефан Димитров. Той припомни, че предложението дойде след международна конференция, след която заваляха спекулации, а..

публикувано на 16.04.24 в 15:44

След ухапване от кърлеж наблюдението е задължително

Специализираните общински екипи в Пловдив продължават с обработката срещу кърлежи на тревните площи в градските паркове и градини, междублокови пространства и дворовете на детски градини, ясли и училища по  предварително изготвен работен график. Необичайно толплото за сезона време тази година повиши риска и от разпространението на комарите. Темата..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Татяна Буруджиева

ПП-ДБ ще са изключени от следващото управление

Моята хипотеза е, че ПП-ДБ са изключени от следващото управление, тъй като показаха, че не е възможно да се работи с тях и да им се има доверие, в решенията и преговорите, които се водят. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доцент Татяна Буруджиева, политолог и университетски преподавател. Тя припомни думите..

публикувано на 16.04.24 в 10:01

Приоритетно косят паркове и детски площадки

Приоритетно в Пловдив се косят градините, парковете и детските площадки. Едва след това ще се премине към премахването на високата тревна растителност в междублоковите пространства. Това заяви директорът на „Градини и паркове“  Антон Георгиев в ефира на Радио Пловдив. Поводът е недоволството на граждани, че растителността в междублоковите..

публикувано на 15.04.24 в 17:39