Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Редовен кабинет е възможен, ако ДБ получи третия мандат

Контактната група, излъчена от ГЕРБ, направи всичко възможно за диалог в парламента, но очевидно партиите не желаят такъв диалог, коментира за Радио Пловдив политологът Стойчо Стойчев.

Той посочи, че в НС има два блока относително враждебни един срещу друг и консолидирани. „Така че възможностите не са много и вървим с бързи стъпки към трети мандат, евентуален негов провал и нови предсрочни избори в ранната пролет на следващата година“.

На кого ще бъде връчен третият мандат може да каже единствено президентът Радев, каза Стойчо Стойчев, като поясни, че ако той иска формиране на някакво работещо мнозинство в парламента, то ще даде мандата на ДБ, защото само те могат да предложат кабинет, който да бъде подкрепен и от ГЕРб и от ПП. "Тези  партии могат да не се ангажират със свои министри в кабинета и да дадат подкрепа за мандатна програма на каинет на ДБ. Всички други опити за даване на трети мандат са обречени на неуспех", смята политологът.

Той добави, че винаги могат да се скалъпят „ад хок“ всякакви временни мнозинства за подкрепа и сделки, както се получи с подкрепата на БСП за избора на Вежди Рашидов за председател на НС. "Разбрахме каква е цената – връщането на хартиената бюлетина“, каза Стойчев.

Според него разривът между ПП и ДБ е ясен и се поддържа и от двете страни. "ГЕРБ е протегнал ръка към ДБ. Самата ДБ е този евроатлантически компонент, който може да създаде работещото мнозинство, но техните анти ГЕРБ настроения не могат да бъдат лесно загърбени, защото симпатизантите ще са недоволни от подобен акт. Те отхвърлят всяка колаборация с ГЕРБ и ДПС, макар да преглътнаха мандат с БСП", коментира Стойчев.

Никой обаче не може да попречи на ГЕРБ да подкрепи кабинет, предложен от ДБ, ако третият мандат отиде при тях и предложат правителство, беше категоричен политологът. "ДБ си дава сметка за това и затова може да се отщаже да реализира мандата, ако им бъде даден, въобще".

Стойчев посочи, че най-смислената опция е третият мандат да отиде при ДБ, "ако искаме да имаме редовен кабинет".Според него такъв евентуаен експертен кабинет може да изведе страна през зимата и да организира избори на пролет. 
Още от категорията

Лидерът на ГЕРБ е отговорен за скандалите в Пловдив

Скандалите в ГЕРБ - Пловдив са закъснели от гледна точка на лошата работа на местната власт, на харченето на публични средства и на нарушения на обществени поръчки в предишния мандат, коментира пред Радио Пловдив политологът Димитър Аврамов. Резултатът са нарушения, които   ще се плащат от джоба на пловдивчани и преки загуби за хората, които живеят..

публикувано на 06.02.23 в 16:10

Напрежението м/у РСМ и България се поддържа в Белград и Москва

Желанието на Македония да е част от ЕС е желание на всички българи, които имат патриотични чувства.  Затова смятам, че българската дипломация постъпи правилно и мъдро като помогна за изработването на така нареченото френско предложение за РСМ , коментира за Радио Пловдив журналистът и анализатор Николай Кръстев.  Той обаче подчерта, че има..

публикувано на 06.02.23 в 15:27

Някъде се скъса нишката между ГЕРБ и Здравко Димитров

Има известен елемент на изненада от това, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката на кмета на Пловдив Здравко Димитров. Мисля, че комуникацията между ГЕРБ и кмета Димитров е на нормално ниво, но явно нещо някъде се е скъсало. Това коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив председателят на ОбС Александър Държиков. Той допълни, че..

обновено на 06.02.23 в 14:18

Минималната заплата заплашва пазара на труда

Механизмът за определяне на минималната работна заплата, който определи в последните си дни 48-то Народно събрание, заплашва функционирането на пазара на труда в България. Това коментира изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов в предаването „Точно днес“. Причината е, че като се начислят всички..

публикувано на 06.02.23 в 11:38

Сценарият "добро" и "лошо" ченге обслужва ГЕРБ

"Станахме свидетели на театър от типа  доброто и лошото ченге. Добрият Борисов, който дойде в Пловдив и започна да говори за некадърността, непрозрачността в управлението и как не иска да се свързват с ГЕРБ. Часове по-късно Здравко Димитров изигра "лошото" ченге и каза, че няма да си подаде оставката, защото е избран от гражданите и никой лидер..

публикувано на 06.02.23 в 11:09