Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разгорещени дебати се развихриха в градския парламент на Пловдив

| обновено на 26.10.22 в 11:55

С разгорещени дебати стартира извънредната общинска сесия за пробива до Водната палата.  Част от протестиращите, както и експерти, архитекти и обикновени граждани също влязоха да проследят хода на събитията. 

Същинската дискусия сред общинските съветници започна така:

Йордан Илиев, председател на групата на ГЕРБ, с декларация от трибуната, заяви: „Днес сме на кръстопът дали да сме град за хората или за автомобилите. ГЕРБ имат ясен отговор – пешеходни места заживяха своя живот, разширени тротоари и велоалеи за сметка на улици, създаде се паркова среда на бул. Марица юг. Това не бе лека задача, но успяхме. Бул. Марица юг е пример. Разсичането на градската тъкан е с тежки последици. Трябва ясно обоснована цел и ясно аргументирани, насочени към хората.

Обществото трябва да знае ползите и вредите. Да се разбере кой стои зад това вредно за хората решение – на страната на хората или на политическата хамелеонщина. ГЕРБ е за хората, на страната на правилните за града решения. Искаме незабавно спиране на този вреден за града проект!“ Присъстващите в залата на ОбС протестиращи го приеха с аплодисменти.

Веселина Александрова, председател на групата на ДБ: Винаги сме били против пробива, не защото сме опозиция, а защото е грешна градоустройствена политика. Незаконосъобразен и нецелесъобразен проект! Каква градоустройствена политика водим? Трябва Пловдив да е град за хората. Този проект е абсолютно грешен! В цял свят в централна градска част не може да има кръстовище на 2 нива. Ако го направим, ще докараме целия трафик в центъра на града, вместо на Околовръстното. Този проект е грешно градоустройствено решение, за което хората ще страдат с години.

Слави Георгиев, независим: „3 години Плодив се управлява без ясен критерий за избор на програма, без технически задания, без обосновка и резултатът е това – едно от най-силните граждански вълни, с мощно присъствие на граджани и извънредна сесия на ОбС. При общественото обсъждане за заема не бяха предоставени документи и проекти, резултатът е реализация на 1 проект на инат“. Изказването му пак бе посрещнато с аплодисменти...

Евелин Парасков, Съюз за Пловдив:  „Днес трябва да сложим край на политическото напрежение, нека бъдем малко по-смирени, времето на противопоставянето приключи и най-тправилното решение е да дадем срок да се изгладят нещата.  Хората обаче шумно изразиха протеста си от думите му.

Инж. Гергана Кривошапкова от екипа, който е обследвал, представи накратко анализ на ситуацията, като посочи, че е взет предвид трафикът през март тази година, за сутрин от 7,30 до 17,30 вечер върхов период. Максималното натоварване е 3956 единици леки коли на час за съоръжението, като чака се на моста, което е забранено! Според екипа кръговото води до много ниска скорост, а 4-клонно кръстовище – 40 км за л.а. и 16 км в час за автобуси. Подлезът няма да влоши, а ще подобри транспортната обстановка, а решенията за бул. Марица е да се намали скоростта на колите .

Елена Кръстева от проектантите посочи, че изкопът е най-малко инвазивният метод, като ще се строи по т.нар. Милански метод на строителство.

След близо 2 часа дебати между общинските съветници, изказвания на проектанти и граждани, думата взеха експертите.

Богдан Милчев от Института за пътна безопасност заяви, че се върви към политическо, а не експертно решение за пробива. „ОбС е могъл да спре този проект, когато стартира договора. Тогава е могло да има и надзор, и спирането му, а не сега, когато вече има договор и има опасност от неустойки... Ние предлагаме община Пловдив да възложи както одит на проекта на външен одитор, така и да организира работна група от експерти и политическите партии. Сега искате да спрете нещо, което е тръгнало и трябва да се поемат последствията“, заяви Милчев под бурните протести и възражения на недоволните граждани в залата.

Богдан Милчев подчерта, че до този момент само транспортният доклад е обективен и всеобхватен, тъй като е експертен. „Има счупена комуникация между политическите партии, гражданите и общината“, подчерта той. Експертът се опита да предложи да се  даде възможност на общината да подготви необходимите документи, но бе спрян от викове „Край!“ и „Стига!“...

Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики заяви, че ще говори с факти. „Не мога да кажа дали този проект е добър или лош. Основната грешка тръгва от там, че заданието не е трябвало да се прави сега, а доста по-рано е трябвало да има такова обсъждане“.  

Тя приветства транспортното проучване на кръстовището до Водната палата, но се учуди, че е направено само на 1 кръстовище. „За какъв период е направено проучването, по какъв метод, какъв трафик обхваща - хаотичен или обичаен трафик. Едва ако няма други начини да се разтовари  трафикът, трябва да се мисли за инженерна конструкция. Важно е каква информация слагаме на входа на проучването, за да видим резултата“, посочи Диана Русинова.

Тя заяви, че трябва анализ на трафика на поне 4-5 кръстовища в близост, а не само на това на Панаирния мост, и тогава проектантът да проектира. Изказването й бе посрещнато с аплодисменти в залата.



По публикацията работи: Севдалин Палаузов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Прослав пее и танцува

Пловдивският район “Западен” организира събора “Прослав пее и танцува” . В програмата  ще участват над 230 изпълнители. Специални гости са емблематичният ансамбъл "Тракия" и народните певици Цонка Нанова с оркестър "Пловдив" и Илка Александрова. Във връзка с провеждането на събора движението на пътни превозни средства по ул. „Елин Пелин“..

публикувано на 11.05.24 в 08:40

Президентът Радев гост на тържествата за Априлската епопея в Брацигово

В Брацигово днес ще бъде отбелязана 148-мата годишнина от Априлското въстание. На историческия Синджирли бунар ще бъде изпълнена възстановката на прочитането на Кървавото писмо на Тодор Каблешков, с което  известява началото на въстанието. На тържествата ще присъства и президентът Румен Радев.  Честванията ще започнат в 10.30 часа  на площад..

обновено на 11.05.24 в 08:37

Кричим е домакин на фестивал на ягодата

Днес и утре община Кричим и читалище „Пробуда“ са домакини на втория фестивал на ягодата , който се провежда на площад „Обединение“. В 2-та дни са организирани базар-изложение на местни производители, които представят продукцията си на специалната „Алея на ягодата“, фолклорна програма, кулинарна изложба с дегустация, концерти и др.  Утре Ути..

публикувано на 11.05.24 в 08:37

Бистришките баби гостуват на "Дефиле Вино и гурме"

И днес продължава фестивалът „Дефиле Вино и гурме“ в Пловдив.  Освен дегустациите в Стария град, по обед ще се проведе играта „Винословица“ в индивидуален и отборен формат. Хитовата за феста формация „Бистришките баби“ ще изнесат концерт от 15 ч. в къща „Иван Черноземски“. На различните места за дегустации в Стария град ще пеят..

публикувано на 11.05.24 в 08:34

Американски и български медици дискутират програма „Фулбрайт“ в МУ

Водещи американски и български медици ще дискутират новите перспективи, които предоставя програма „Фулбрайт“ – една от най-престижните инициативи за научен и академичен обмен в света. Кръглата маса на тема „Фулбрайт и здраве – нови перспективи“ ще се проведе  в Аудиторния комплекс на Медицински университет-Пловдив. Специален гост на..

публикувано на 11.05.24 в 08:18