Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След 6-часови дебати съветниците спряха за 45 дни пробива под Водната палата в Пловдив

Пробивът под Водната палата в Пловдив се спира за 45 дни. Това компромисно предложение, направено от Евелин Парасков от "Съюз за Пловдив", гласуваха след продължили близо 6 часа дебати пловдивските общински съветници. "За" гласуваха 43-ма съветници, против бяха 4-мата от ДБ, нито един не се въздържа.

Второто предложение – на ДБ, за окончателното спиране на проекта, бе подкрепено от ГЕРБ, но не събра необходимата подкрепа в зала.

Така кметът Здравко Димитров трябва да преустанови проекта за минимум 45 дни, в които да се изяснят всички факти и обстоятелства, които са възникнали по проекта; задължава се кметът да изготви доклад със строителните книжа, обема, кореспонденцията с управляващия орган на Оперативната програма "Региони в растеж", протоколи от обществения съвет, становища на РИОСВ и Басейнова дирекция и т.н. 

Трябва да се предложат технически решения за велоалея и пешеходна зона, възможности за техническо препроектиране и преработване на целия проект и да се запази зелената система. 

"Най-важно е общественото напрежение да спадне", каза вносителят Евелин Парасков.

Кметът Здравко Димитров заяви от трибуната, че дебатът се е превърнал в политически, визирайки местните избори догодина.

Той подчерта, че проектът е спрян с акт 10 и се връща старото положение с кръговото кръстовище, което ще върне и старите задръствания. 

"Няма от какво да се срамувам. Пробивът или ще стане, или не. Втора зоологическа градина няма да допусна, още не мога да изляза от батаците ѝ. Винаги съм искал най-доброто за пловдивчани и винаги съм готов за среща с тях", добави той. 

Димитров се обърна и към съпартийците си от ГЕРБ, които поискаха извънредната сесия, като заяви, че добре са се подготвили. "Никога досега не сте били толкова активни", каза Здравко Димитров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пиян без книжка залови полицията в с. Кръстевич

Млад шофьор е заловен да кара пиян и без книжка в хисарското село Кръстевич, а двама дрогирани водачи бяха засечени в Пловдив. Полицейските служители извършили проверка на лек автомобил „Мазда“, управляван от 20-годишен водач. На място било установено, че водачът не притежава шофьорска книжка, а пробата му с драгчек отлеча близо 2 промила..

публикувано на 10.05.24 в 11:46

Ремонтът на мост в Пазарджик се отлага

Ремонтът на един от основните мостове на река Марица в Пазарджик се отлага, съобщи кметът на общината Петър Кулински. Причината за това , според него, са политическите трусове в страната.  Съоръжението, което поема трафика от автомобили от и към родопската част на региона, е  силно амортизирано. Според специалистите, мостът е с подкопани основи и..

публикувано на 10.05.24 в 10:44

Започва Празникът на Златоградското чеверме

С богата програма се отбелязва Празникът на Златоградското чеверме. Празникът ще започне тази вечер с шоу програма на комика Шкумбата и с участието на танцова формация „Елика“.  Кулминацията на празника ще бъде в събота, когато на централния градски парк отново ще бъде представено автентично приготвяне на чеверме и традиционни златоградски ястия...

публикувано на 10.05.24 в 10:18

В Пловдив започват Кирило-Методиеви дни

С концерт и литийно шествие на ученици от Хуманитарната гимназия „Свети свети Кирил и Методий“ ще бъде даден старт на Кирило-Методиевите дни в Пловдив. Концертът ще се проведе в аулата на училището. В 11.45 от там ще тръгне литийно шествие, което ще премине по главната улица и ще завърши в Стария град.  Училището е създадено на 1..

обновено на 10.05.24 в 08:06

"Дефиле Вино и гурме" в Стария град

Десетото юбилейно издание на фестивала „Дефиле Вино и гурме“ се открива днес в Пловдив и ще продължи през уикенда. На 16 локации в Стария град ще бъдат представени със свои щандове 55 участници – 43-ма винопроизводители и 12 производители на хранителни продукти. Сред по-известните места, които пловдивчани и гости на града вече познават, са..

обновено на 10.05.24 в 08:06