Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

АОП спря поръчката на общината за почистването на Марица

Агенцията за обществени поръчки спря поръчката на община Пловдив за спешно почистване на река Марица. С избора на  процедурата -  договаряне без предварително обявление, възложителят е възпрепятствал осигуряването на свободна конкуренция на най- широка основа, обезпечаваща подаването на реално изпълними и конкурентни предложения, като по този начин допуска нарушение на основните принципи, залегнали в Закона за обществените поръчки, пише в решението на АОП. 

Освен липсата на реална конкуренция,  вторият мотив за спряната поръчка е, че при избраната процедура - директно възлагане на почистването на Марица на фирма ПИМК заради неотложност, липсва база за сравнение, за да може да бъде избрано икономически най-изгодното предложение. 

Решението на АОП може да се обжалва пред КЗК в 10-дневен срок от обявяването му.  Обществената поръчка за аварийно почистване на река Марица за 1,25 милиона лева без ДДС бе възложена без търг на фирма ПИМК. 

До директното възлагане на поръчката се стигна след като кметът Здравко Димитров обяви в края на септември частично бедствено положение, заради непочистеното корито на реката.

В декларация тази вечер от Демократична България, които остро възразиха срещу липсата на търг за почистването на реката, обявиха, че АОП спира втория опит  на кмета Здравко Димитров да подари милиони на една и съща фирма. 


Предишната процедура, обявена на 16 април, 2021-година, беше на стойност 6 милиона лева и беше спряна отново от Агенцията за обществени поръчки след сигнал на ДБ Пловдив, със становище, че за да използва директно възлагане кметът на града не трябва да е бездействал, а той всъщност е правил точно това, припомнят съветниците от ДБ. 


Ако действително кметът е искал да почисти реката незабавно, заради опасността от голямата вълна, то можеше да го направи още миналата
пролет, като проведе състезателна процедура по избор на изпълнител, а не да бездейства досега и да мисли „гениални“ ходове как да прескочи
закона, категорични са от ДБ Пловдив.

След подобни два неуспешни опита е време Здравко Димитров най-накрая да почисти коритото на реката, преди неговото бездействие да доведе до истинско бедствие, каквото сполетя карловските села в началото на септември, призовават  от коалицията.


Галерия

Още от категорията

Откриха издирвания 20-годишен студент в София

20-годишният студент Мартин Георгиев, който изчезна на 25 януари, е открит в София.  Около 18 часа днес младежът е открит в добро здравословно състояние и семейството му е уведомено, съобщиха от пловдивската полиция.  Студентът е намерен, след като майка му е получила сигнал от хора, които са го забелязали на Централна гара в София, съобщи..

публикувано на 29.01.23 в 19:18

Отварят три детски кухни в селата от община Родопи

Три детски кухни ще заработят следващата седмица в три от селата в община "Родопи". Услугата се предоставя от общинската администрация и е за деца от 1 до 3 години, които не посещават детска градина .  Млечната кухня в Брестовица е в двора на детската градина в селото и започва да работи от утре. Във вторник ще бъдат разкрити и млечните кухни към..

публикувано на 29.01.23 в 09:39

Без нови случаи на коронавирус в Пловдив и Пазарджик

13 нови случая на коронавирус са установени през последното денонощие. Направените тестове са  875, отчита Единният информационен портал.   Новорегистрирани в Пловдив и Пазарджик няма. Положителни проби от тестовете са регистрирани в общо седем области на страната. Ниският брой на новозаразените е обичаен за почивните дни.  Няма починали...

обновено на 29.01.23 в 08:43

Забравена ютия е причинила пожара на ул. "Братия" в Пловдив

Забравена ютия е причинила съботния пожар на ул. "Братия" между бул. "Шести септември" и Гребната база в Пловдив.  Огънят там е тръгнал от неправилно ползване на нагревателен уред, показва справката  на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" за оперативната обстановка в страната.  Пожарът избухна в събота следобед и причини..

публикувано на 29.01.23 в 08:42

Пожар пламна в 3-етажна къща на ул. "Братия", има евакуирани

Пожар избухна този следобед в 3-етажна жилищна сграда на ул. "Братия" в Пловдив. На място са 3 противопожарни коли, 2 линейки, полиция. Има и евакуирани хора. Сигналът е получен на телефон 112 малко след 15.00 часа, уточниха за Радио Пловдив от пожарната.  Наложила се е евакуация на тийнейджър, който е бил в сградата. От пламъците леко е пострадала..

обновено на 28.01.23 в 16:12