Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АОП спря поръчката на общината за почистването на Марица

Агенцията за обществени поръчки спря поръчката на община Пловдив за спешно почистване на река Марица. С избора на  процедурата -  договаряне без предварително обявление, възложителят е възпрепятствал осигуряването на свободна конкуренция на най- широка основа, обезпечаваща подаването на реално изпълними и конкурентни предложения, като по този начин допуска нарушение на основните принципи, залегнали в Закона за обществените поръчки, пише в решението на АОП. 

Освен липсата на реална конкуренция,  вторият мотив за спряната поръчка е, че при избраната процедура - директно възлагане на почистването на Марица на фирма ПИМК заради неотложност, липсва база за сравнение, за да може да бъде избрано икономически най-изгодното предложение. 

Решението на АОП може да се обжалва пред КЗК в 10-дневен срок от обявяването му.  Обществената поръчка за аварийно почистване на река Марица за 1,25 милиона лева без ДДС бе възложена без търг на фирма ПИМК. 

До директното възлагане на поръчката се стигна след като кметът Здравко Димитров обяви в края на септември частично бедствено положение, заради непочистеното корито на реката.

В декларация тази вечер от Демократична България, които остро възразиха срещу липсата на търг за почистването на реката, обявиха, че АОП спира втория опит  на кмета Здравко Димитров да подари милиони на една и съща фирма. 


Предишната процедура, обявена на 16 април, 2021-година, беше на стойност 6 милиона лева и беше спряна отново от Агенцията за обществени поръчки след сигнал на ДБ Пловдив, със становище, че за да използва директно възлагане кметът на града не трябва да е бездействал, а той всъщност е правил точно това, припомнят съветниците от ДБ. 


Ако действително кметът е искал да почисти реката незабавно, заради опасността от голямата вълна, то можеше да го направи още миналата
пролет, като проведе състезателна процедура по избор на изпълнител, а не да бездейства досега и да мисли „гениални“ ходове как да прескочи
закона, категорични са от ДБ Пловдив.

След подобни два неуспешни опита е време Здравко Димитров най-накрая да почисти коритото на реката, преди неговото бездействие да доведе до истинско бедствие, каквото сполетя карловските села в началото на септември, призовават  от коалицията.


Галерия

Още от категорията

Нова улица в "Източен" разтоварва трафика около хипермаркетите

Първа копка на новата улица „Георги Странски“ направиха кметовете на Пловдив и район „Източен“ Костадин Димитров и Емил Русинов. Първият етап на отсечката, която ще свързва ул.  "Генерал Радко Димитриев" и бул. "Санкт Петербург" е дълъг 200 метра и ще бъде с широчина 7 метра.  Ще бъдат изградени общо 51 паркоместа. Очаква се след като стане..

публикувано на 26.02.24 в 13:09

Издирват шофьор, блъснал пешеходец и избягал

Пловдивската полиция издирва шофьор, блъснал пешеходец и избягал от мястото на катастрофата на бул. "Свобода". Управляваният от него лек  автомобил "Хонда" изхвърча на тротоара, блъска 62- годишния пешеходец, удря се в електрически стълб, но успява да избяга от инцидента.  Пострадалият мъж е транспортиран в болница от екип на спешна медицинска помощ. 

публикувано на 26.02.24 в 12:50

Според кмета, оградата на Небет тепе няма да пречи на гледката, ще пази от вандали

Ажурната ограда на Небет тепе с височина 2 метра е сложена, за да пази обекта от вандализъм. Това каза кметът Костадин Димитров, който заяви, че се ангажира с идеята да се откриват панорамните гледки към Пловдив. "Оградата е ниско поставена и не пречи, изпълняваме предписанията на проекта, подписан от НИНКН", уточни Димитров. "В града, за..

обновено на 26.02.24 в 11:27

Няма пари за изцяло ново Рогошко шосе

Краят на ремонта на Рогошко шосе ще бъде на 26 април, това обеща кметът на Пловдив Костадин Димитров. Той допълни, че ще се ремонтира най-лошият участък от пътя и има осигурено финансиране. В началото на април се очаква археолозите да се върнат на обекта си на "Брезовско шосе". "Трябва да има планираност в уличните ремонти" коментира още..

публикувано на 26.02.24 в 11:26

Скандирания "Искаме Рангел!" и "Мафия!" огласят сградата на прокуратурата

Скандирания „Искаме Рангел!“ и „Мафия“ огласиха сградата на прокуратурата, пред която на пореден протест се събраха близки и роднини на убития Димитър Малинов от Цалапица . Майката на жертвата – Атанаска Бакалова, не беше приета от представители на прокуратурата с обяснението, че прокурорите са заети служебно, което повиши..

публикувано на 26.02.24 в 11:21