Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Без евро България ще бъде ограбена от олигархията

Без еврото България ще бъде съсипана и ограбена от олигархията. Тази теза защити икономическият анализатор Светлозар Гледачев в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. Според него страната ни трябва да се стреми възможно най-бързо да премине към еврозоната, но това зависи от наличието на правителство и неговата воля.

„България ако не приеме еврото, олигархията ще взриви още няколко банки като КТБ, за да ги ограби. Ще взриви валутния борд, за да ограби цяла България, както го е правила досега.

До преди въвеждането на валутния борд точно така се случваше – 1996 г. - 1997 г. Хората, които са преживели тези години, да се замислят дали искат да живеят в таква несигурност, вървящи цени нагоре – надолу, следене на курса на долара, на германската марка“, коментира Гледачев.

Той добави, че ако бюджетният дефицит е 6% както предложи служебното правителство – няма как да бъдем приети в еврозоната. Това от своя страна ще се отрази зле върху българите.

Светлозар Гледачев опроверга опасенията на хората, че с преминаването от лев към евро цените ще скочат. Даде пример с Гърция, където са се покачили само за месец и половина и през следващите 6 месеца  са паднали.

„Приемането на еврото е същото като в брака – има и положителни, и отрицателни страни в човека, с когото живееш.

В момента в България хората имат над 67 млрд.  спестени пари - половината от тях са в левове, а другата в евро. Защо хората спестяват в евро след като му нямат доверие?

Ако влезем в еврото, валутният борд ще продължи до безкрайност. Представете си ако не влезем в еврозоната и валутният борд падне, т.е. да се промени не да е 1,95583 лв. и да стане 4.

Хората си мислят, че това е невъзможно, но те не знаят, че въвеждането на валутния борд става със закон и той се променя със закон. Това означава, че може да бъде гласувано от Народното събрание.

Ако влезем в еврозоната това никога няма да се случи“, коментира Гледачев и добави, че не е оптимист, че ще успеем да приемем еврото до 1 януари 2024г.

Цялото интервю, както и как преминаването от лев към евро ще повлияе върху кредитите, чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Още от категорията
Евелина Славкова

Всички партии са готови за изборите, но са и уморени

В програма "Точно днес" разговор с Евелина Славкова , социолог от агенция "Тренд" за нагласите да отидем на петите извънредни избори, за машинния и за хартиения вот, за коалициите, които ще се изградят.  Евелина Славкова коментира конфликта в Пловдив с поисканата оставка на кмета Здравко Димитров, като припомни, че той датира още от 2022 г., когато..

публикувано на 07.02.23 в 10:21

Напрежението ще спадне след сесията на 9-ти февруари

"За съжаление това, което се случва в Пловдив е много неприятно и лошо за града ни. Това са решения на ПП ГЕРБ и няма как да се бъркаме в тях, можем да ги следим". Това каза общинският съветник Константин Георгиев от „Кауза България“ по повод поисканата от Бойко Борисов оставка на кмета Здравко Димитров. Пред Радио Пловдив Георгиев..

публикувано на 07.02.23 в 09:53

Още 27 спасители доброволци заминават за Турция от Пловдив

От Пловдив тръгва екип за районите, пострадали от опустошителното земетресение в Турция. Нашите спасители пътуват за Газиентеп, на границата със Сирия .  Пред Радио Пловдив Георги Влайков от сдружение "Аварийно Спасяване Пловдив" съобщи, че заминава доста разнообразен екип от 27 човека , в който има лекар, парамедици, хора, изучавали..

обновено на 07.02.23 в 08:29

Пловдив е в режим на оцеляване, проблемите се трупат

За нашите измерения - Пловдив, поисканата и неполучена оставка на кмета Здравко Димитров, за управлението в криза, говорим със заместник-председателя на ОбС Евелин Парасков  от партия "Съюз за Пловдив". Той каза, че в тази битка, която се очертава на националното и местното ръководство с кмета на Пловдив няма да има победители. "Решението на..

публикувано на 07.02.23 в 07:52

Лидерът на ГЕРБ е отговорен за скандалите в Пловдив

Скандалите в ГЕРБ - Пловдив са закъснели от гледна точка на лошата работа на местната власт, на харченето на публични средства и на нарушения на обществени поръчки в предишния мандат, коментира пред Радио Пловдив политологът Димитър Аврамов. Резултатът са нарушения, които   ще се плащат от джоба на пловдивчани и преки загуби за хората, които живеят..

публикувано на 06.02.23 в 16:10