Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родителите на прегазеното момиче от Братаница се срещнаха с Иван Гешев



Днес родителите на убитото на пешеходна пътека 8- годишно момиче в село Братаница се срещнаха с главния прокурор Иван Гешев. 

Те отново поискаха полицаят Владимир Панайотов, осъден от Апелативния съд в Пловдив условно, да получи ефективна присъда, а главният прокурор ги информира, че присъдата е протестирана пред ВКС.

Иван Спасов, организаторът на протестите срещу присъдата на полицая Владимир Панайотов, обясни, че е изпратил писмо до всички институции  в държавата - МВР, президент, областен управител, министър- председател, но единствено от главния прокурор е получил отговор. "Исканията ни са за спешни промени в НК и НПК, защото с тези остарели закони за съжаление убийците на пътя се измъкват“, коментира Иван Спасов. 

Той обясни, че от Апелативния съд в Пловдив са посочили като мотиви за условната присъда добрата характеристика на Владимир Панайотов. „Още на 20-ти октомври присъдата е протестирана от Апелативна прокуратура Пловдив, днес ние с майката внесохме жалба до ВКС, така че много разчитаме държавното обвинение, които засега са единствените наши адвокати, да направят така че да има справедливост“, посочи още Иван Спасов.

Прокуратурата вече е обжалвала произнесената от Апелативен съд - Пловдив  условна присъда на Панайтов пред ВКС. Това, което е важно за българската прокуратура, е да се направи възможното и невъзможното да има справедливост за българските граждани, но трябва да има диалог между институциите, заяви след срещата Иван Гешев. 

Повярвайте ми не искате да знаете какво говорихме. Трябва да се решат причините, за да няма отново такива случаи. Българската прокуратура ще направи всичко възможно, за да се предотвратят тези убийства, но трябва да има диалог между всички институции в държавата, за да намалим престъпността, която залива цялото гражданско общество. Очакваме подкрепа от всички институции, да не гледат своя частен, корпоративен и политически интерес“, подчерта още Иван Гешев и допълни, че някои политически формации ги е страх от диалог с прокуратурата, защото нямат аргументи.

“Аз като майка не получих от Апелативния съд в Пловдив мотивите за условната присъда на убиеца на дъщеря ми. Вече след започването на протестите получих единствено един лист, без никакви мотиви. Нямах право да разбера защо убиецът на дъщеря ми е получил такава присъда. Това заяви Блага Калоферова, майката на убитата Моника, която днес щеше да навърши 9 години. 

Тя обясни, че едва преди четири дни е получила писмото от Апелативния съд в Пловдив. „Благодарение на Иван, организаторът на протестите, аз разбрах какви са мотивите за присъдата, каква е тази държава и кой реши, че нямам право да узная защо убиецът на дъщеря ми е получил тази присъда“, попита Блага Калоферова. Най-много случаи има на пешеходните пътеки, те нали са за нас, за да минаваме, по пътя не можем да минаваме, по тротоарите не можем да минаваме, по спирките ни блъскат, ние да не излизаме изобщо от вкъщи тогава, непрекъснато сме в страх да излезем навън“, коментира още майката на загиналото момиче и обясни, че първоначално Окръжният съд в Пазарджик е постановил 4,8 години присъда на убиеца Владимир Панайотов. „Нито аз, нито прокуратурата тогава обжалвахме присъдата, въпреки че прокуратурата обеща“, обяви още Блага Калоферова.

„Едно малко дете, спазващо закона, беше убито на пешеходна пътека. Един убиец е на свобода, едно семейство е почернено.  Очакваме  поне убиецът да получи ефективна присъда“, заяви бащата на Моника Марин Калоферов, бащата на Мони.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разследват безразсъдно шофиране по Асеновградско шосе

Районна прокуратура-Пловдив се самосезира и разпореди проверка за пътно хулиганство по публикуван в медиите видеоклип с кадри от шофиране на лек автомобил със скорост от 170 км/ч в района на Асеновградско шосе. Пропомняме, че видеоклип с безразсъдното шофиране беше разпространен в социалните мрежи. Максимално разрешената скорост по..

публикувано на 21.05.24 в 16:50

МОН дава на всички по 4 точки за "проблемната задача" в матурата по БЕЛ

Всички зрелостници ще получат максималния брой от 4 точки от проблемната задача в матурата по български език и литература. Това заяви служебният министър на образованието Галин Цоков в интервю за Българската национална телевизия. “При някои принтери заради настройка не излезе самата диаграма. Всъщност, числата, цифрите, свързани с нея. Това е някъде,..

публикувано на 21.05.24 в 13:39

С 9-10% годишно растат жертвите на домашно насилие в Пловдив

В Пловдив отвори врати Регионален център за консултиране към местната Адвокатска колегия , след като общината предостави безвъзмездно помещения в Дом „Левски“. „Заедно с Кризисния център за жени, жертви на домашно насилие, оказваме помощ на нашите съграждани, които имат нужда в социален, икономически и психологически аспект“ – заяви..

публикувано на 21.05.24 в 12:46

До 5 години закриват складовете с негодни пестициди в Пазарджишко

До края на 2029 г. в област Пазарджик ще бъдат закрити всички складове, които съхраняват негодни и излезли от употреба пестициди и други препарати за растителна защита. Обезвреждането им ще се извърши в специализирани инсталации в рамките на Швейцарско–българска програма за сътрудничество. За периода от 2015 до 2019 година в област..

публикувано на 21.05.24 в 10:31

В Момчиловци днес празнуват много именици

Храмов празник чества църквата „Св. Константин и Елена“ в родопското село Момчиловци. Архиерейската света литургия ще бъде водена от смолянския епископ Висарион. Празникът днес е голям, защото почти във всяка къща има именик, казва кметът Сийка Суркова: "Очакваме много гости в селото - хора, които по традиция си идват на храмовия..

публикувано на 21.05.24 в 08:54