Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Автоматична станция измерва мръсен ли е въздухът в Милево

2
Снимка: Радио Пловдив

РИОСВ -  Пловдив  разположи мобилна автоматична станция  в село Милево, община Садово, чрез която ще се осъществи мониторинг на атмосферния въздух в населеното място през есенния сезон.

Екоинспекцията предприема тези действия заради многобройни сигнали от жителите на селото, свързани с неприятни миризми и замърсяване на въздуха. 

Станцията ще остане в продължение на 14 последователни денонощия, а контролните измервания ще се извършват непрекъснато. Тя е позиционирана на посочено от жители на населеното място. Това е поредната четвърта серия измервания за годината, а получените резултати ще позволят да се направи пълна оценка на степента на замърсяване, като се отчетат сезонните въздействия.

След приключване на мониторинга, всички обобщени данни ще бъдат анализирани и предоставени на Регионалната здравна инспекция – Пловдив, за да   оцени рискът и въздействието върху общественото здраве.

Проблемът с неприятната миризма и замърсяването на въздуха продължавал с години. Местните хора подозират, че причината е фирма за производство на млечни продукти и начинът, по който съхраняват животинската тор. 

"Имат 4 лагуни, но те са запълнени и не са почиствани досега, затова всичко се пренасочва в канала. Ние страдаме, когато духне вятър в Милево е невъзможно да се диша", обясни кметът на село Милево Анелия Колева. 

По казуса през годините са правени многократни проверки от страна на РИОСВ, Напоителни системи и Басейнова дирекция. Последната такава е направена преди два месеца. 

"Имам информация, че се замърсява канала, но какво се съдържа в тази смес не мога да кажа". Така екологът на община Садово Атанас Иванов обобщи резултатите от проверката. 

Управителят на фирмата за производство на млечни продукти Никола Ангелов отрече да има заустване в канала и добави, че лагуните, в който се събира животинската тор са с капацитет до 140 тона дневно и без да се изпразват могат да поемат количества за 6 месеца.

"Целият отпадък от говедовъдството минава през биогаз инсталацията на ферментация. От тази ферментация ние получаваме газ, която използваме за нашите двигатели, които захранват двигатели, произвеждащи електричество. Животинският тор се използва за наторяване на земеделски площи, но заради преработката му от него вече не се отделя амоняк. Ако е имало изливане, това е било при наводнения", коментира Никола Ангелов. 

Междувременно местните са убедени, че и четвъртата поредна проверка за годината, която извършват от РИОСВ няма да покаже отклонения в качеството на въздуха. Причината е, че станцията измерва химически, а не биологически замърсявания.




По публикацията работи: Неда Велкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Само за няколко часа 10 опита за ало измами в Панагюрище

Общо десет са опитите за телефонни измами, засечени от сутринта в град Панагюрище, съобщи Мирослав Стоянов, говорител на Областната дирекция на МВР в Пазарджик. Във всеки един от случаите става въпрос за възрастни хора, а обажданията са към стационарните им телефони. Вариантите на измамата са два - обаждат се и съобщават за болен или пострадал роднина...

публикувано на 21.10.24 в 16:10

Източната порта на Филипопол вече посреща туристи

Източната порта на Филипопол вече е отворена за посещения и достъпът през турникетите е свободен. Вече приключват  довършителните работи на Небет тепе, предстои приемането на извършените дейности и становище за отваряне на Небет тепе. Двата обекта са включени в един общ проект, но са с отделни разрешителни за строеж. Днес мина..

публикувано на 21.10.24 в 15:33

EVN започна поетапно пускане на парното в Пловдив

От днес EVN Топлофикация стартира отоплителния сезон в Пловдив.  Дружеството започва поетапно подаване на топлинна енергия за всички свои битови и стопански клиенти с оглед понижаването на температурите и за комфорт на своите клиенти.   Пускането на отоплението ще се осъществи поетапно в следната последователност: -   детски и здравни..

обновено на 21.10.24 в 14:08

ВиК обеща водоноска за Добростан, останал от седмица "на сухо"

Водоноска ще осигури ВиК-Пловдив в асеновградското село Добростан заради липса на вода във високите части на селото. До мярката се стигна, след като жители на селото се оплакаха в социалните мрежи, че в населеното място от седмица няма вода. В селото има режим, но през миналата седмица чешмите са пресъхнали изцяло. Говорителят на ВиК Йордан Чемишев..

публикувано на 21.10.24 в 14:00

Пловдив ще се бори с праха и мръсния въздух с нови зелени мерки

Зелената система в Пловдив ще бъде подменена с подходящи видове, тъй като съществуващите от 50 – 60 години видове не улавят достатъчно запрашаването в града. Това съобщи заместник-кметът по екология и здравеопазване Иван Стоянов.  Той посочи, че ще бъдат залесени междублокови пространства и кални петна, които са естествен разпрашител на..

публикувано на 21.10.24 в 13:36