Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят на будителите трябва да се чества през цялата година

Нидал Алгафари
Снимка: БГНЕС


„Денят на народните будители не го осъзнаваме, по-скоро го приемаме като някакъв ритуал, защото го има. Но честването на този ден не трябва да е само днес, а през цялата година, да имаме почит и уважение към хората, които са ни запазили като българи, език, култура и вяра. За съжаление, това не го правим. Вече нямаме такива авторитети, пред които да се прекланяме с почит и уважение, както са били хората едно време към Иван Вазов“, това заяви в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Нидал Алгафари, пиар експерт.

Според него сега българите са малко повече обезверени и липсва силата за превъзмогването на собственото его, което възпрепятства възможността да се отдаде почит не само към класиците от преди години, но и съвременниците. Липсата на авторитети днес донякъде се обяснява и със забързаното ежедневие.

„Забързахме си много живота. Забърза ни интернет, тези социални мрежи, където се появяват хора, които не са будители, но се появяват като инфлуенсъри. При тях няма дух, има поза, там има и форма. Нямаме политика на държавата от много дълго време. Не се налагат българските културни дейци или учените. Виждаме каква е политиката към читалищата, те са оставени на сетни сили да пазят българщината, ритуалите, традициите. И тези мили хора, които работят там, са оставени на най-ниското заплащане, да се мъчат и да се борят как да съберат отнякъде средства за книги, за да имат възможност читателите да четат и да създават авторитети. Но когато държавата няма такава политика, те самите трудно биха могли“, каза още Алгафари.

Той коментира и политическата ситуация. Според него политическият елит в момента е скаран, липсва държавническа мисъл в тези конфликти.

Това е въпрос на едни десет души в държавата, които не могат да се гледат един друг и карат целия български народ да се разделя и да се мрази, което смятам, че не е най-доброто“, категоричен беше Нидал Алгафари.

Цялото интервю с Нидал Алгафари можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20

Камери в 69 училища в Пловдив и областта ще следят ДЗИ

За първи път през тази година ще има възможност да се повиши оценката от проведен ДЗИ. Това стана след промени в Закона за училищното и предучилищното образование. Тези изпити са важни за кандидатстване във вуз, но на тях могат да се явят само тези зрелостници, които в предишна година са положили успешен ДЗИ.  Двама зрелостници от Пловдив,..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
 Ива Лазарова

Има предпоставки за гладкото протичане на изборите 2 в 1

„Има редица предпоставки за гладкото протичане на организацията на предстоящите избори. Трябва да отбележим, че в сегашния състав ЦИК организира избори вече 6 пъти, четири от тях за НС, президентски и местен вот. Организира и две кампании едновременно. Такъв случай имахме през номеври 2021 година“, това заяви в интервю за педаването „Точно..

публикувано на 10.05.24 в 10:11

Имунизационното покритие срещу коклюш е много високо

"Имунизационното покритие срещу коклюш в България е много високо и сме на едни от най-високите нива в Европа", каза д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. По думите му, процентът ваксинирани е измамно да се изчислява, тъй като се изчислява брой имунизирани върху брой подлежащи на имунизация. "А..

обновено на 10.05.24 в 09:38

След вота 2 в 1 Скопие поставя във фокуса евроинтеграцията

След вота 2 в 1 за президентски и парламентарни избор в Северна Македония Скопие поставя във фокуса как ще продължи процесът на евроинтеграция. Това коментира Георги Марков, специален пратеник на БНР в Скопие. Той прогнозира, че Християн Мицкоски, чиято партия ВМРО-ДПМНЕ постигна победа на парламентарните избори, вероятно ще търси..

публикувано на 09.05.24 в 15:00