Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смесеното гласуване няма да повиши изборната активност

Не начинът на гласуване, а поведението на партиите отблъсква избирателите

48.6% от българите биха предпочели да гласуват само с машини. 47.1% смесено с машини и хартиени бюлетини, а 4.3% са без мнение. Това сочат данните от експресно проучване на социологическа агенция "Алфа рисърч", направено специално за БНТ.

В интервю за Радио Пловдив социологът от агенцията Геновева Петрова посочи, че този резултат показва силна поляризация в общественото мнение. Тя подчерта още, че резултатът свидетелства, че избирателите са преодолели колебанията и притесненията си към машините в рамките на последната година и половина. "Това е важно, защото всъщност оборва аргументите на защитниците на смесеното гласуване, че хората не гласуват, защото се боят от машините".


Изводът, според социолога е, че няма връзка между избирателната активност и гласуването с машини. "Избирателите отговарят ясно, че не гласуват, защото няма партия, на която да гласуват доверие". Геновева Петрова коментира, че избирателната активност ще се повиши, когато партиите спрат да отблъскват избирателите с поведението си, такова каквото е и в настоящия парламент.

"Колкото па-млади са хората, толкова повече предпочитат машинното гласуване. Но и голяма част от по- възрастните избиратели, ако са имали притеснения от машините, вече са ги преодолели. Проучването показва и друга съотносимост - партиите и техните избиратели подкрепят начина на гласуване, който защитава партията, на която симпатизират".

Геновева Петрова подчерта, че ако доверието в изборния процес е разколебано, това не е заради начина на гласуване , а заради самите партии. "Партиите трябва да не рушат доверието в изборния процес".

Според нея , ако отново се стигне до смесено гласуване, трябва да има добре обучена изборна администрация, с каквато в момента държавата не разполага. "Ако изборната администрация е добре обучена, то проблеми с недействителните бюлетини няма да имаме".

В заключение социологът от "Алфа рисърч" подчерта, че смесеното гласуване няма да повиши избирателната активност, а поредните бързи промени в Избирателния кодекс ще доведат до още проблеми в изборния процес.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Скай - куче-асистент за диабет, обучен от екипа на Фондация

Любовта и признателността на кучетата- асистенти е незаменима

В едно от изданията на предаването "Вход свободен" и на територията на рубриката "За животните с любов" Ви срещнахме с Милена Тодинова. Тя живее и работи в София, а това, което я прави различна и необикновена е връзката, която е изградила със своето куче-асистент за диабет Скай. Скай е не просто прекрасен черен лабрадор и отлично работно куче, той има..

публикувано на 04.06.24 в 14:57

Уволниха държавен служител от Асеновград заради участие в РИК

Скандално уволнение на държавен служител заради назначаването му в 17-та Районна избирателна комисия на Пловдив област. Началникът на Общинска служба по земеделие – Асеновград Ваня Костадинова е била освободена в петък от директора на Областната дирекция „Земеделие“ Ангел Личев.  Костадинова и нейният адвокат са обжалвали в пловдивския..

публикувано на 03.06.24 в 16:12

В агросектора да се подпомагат интегрирани решения

„Когато се вдигне жизненият стандарт на хората и по-голяма част от тях спрат да купуват само най-евтините неща“. Тогава, според доц.  Божин Божинов, експерт по растителна генетика от пловдивския Аграрен университет, ще е възможно да се увеличи дела на пазара на българските плодове и зеленчуци. Според него процесът ще изисква усилията и на..

публикувано на 03.06.24 в 16:11

Демографската пустиня у нас е колкото площта на Дания

В България има цели райони, в които от 30 години не се е раждало дете. Почти 40% от територията на страната ни представлява “демографска пустиня”. Това са места, в които живеят под 10 души на кв. км. У нас площта на тази „демографска пустиня“ е колкото са териториите на страни като Дания и Нидерландия.  Още по – тревожното е, че само за..

публикувано на 03.06.24 в 14:50

Постоянното ходене на избори не носи позитиви на никого

"Това, че ще гласуваме два избора на една и съща дата, вкарва доста повече енергия в изборите. Партиите правят доста големи събития в София, Пловдив и на други места в страната, което означава, че има повече енергия". Това заяви политологът и изборен експерт Даниел Стефанов. Той обаче изрази недоверие, че ще видим съществен скок в активността на..

публикувано на 03.06.24 в 11:12