Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Български възход“ няма да подкрепи хартиената бюлетина

Снимка: БГНЕС

Депутатите от „Български възход“ няма да подкрепят връщането на хартиената бюлетина. Това обяви в предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив Румен Йончев, депутат от „Български възход“.

„Ние отказваме да играем в подобни изкуствени, схематични коалиции. По простата причина, че в това НС очевидно коалиция няма. Затова сме притеснени, че важни неща като хартиената бюлетина, отварянето на ИК, се случва в петък по никое време, в Народно събрание, което не може да излъчи мнозинство, а в същото време иска да говори за избирателната система. Това е неуместно и не е нормално, не бива да се случва“, подчерта Йончев.

По думите му това е знак, че се отива към избори. И то най-вече, че партиите, които държат на промените в ИК, отиват на избори.

„Нямаме никакво намерение да гласуваме за връщането на хартиената бюлетина като основен инструмент за гласуване. Този въпрос е решен. България направи крачката в 21 век към новата технология, хората свикнаха с нея. Връщането назад не ползва никой, освен тези, които искат да правят нещо на следващите избори“, коментира още Йончев.

Депутатът подчерта, че позицията на „Български възход“ по темата за военната помощ в Украйна е последователна от изборите насам.

„Ние твърдим, че помощта за Украйна има два елементи – продажбите на оръжие за Украйна. Според нас няма никакъв смисъл България да крие, че изнася оръжия за там. Хората го знаят, обществото го знае, световната общност го знае. Единственото, което правим е, че причиняваме страдание и загуби на българския бизнес, който вместо да го прави директно, го прави чрез посредници. Освен някой да има интерес от това посредничество, за да пречи на една такава стъпка. Ние сме категорични – бизнесът трябва да бъде освободен да търгува с Украйна. А що се отнася до военната помощ и даването на определени системи, които са на въоръжение на българската армия, за нуждите на отбраната на Украйна, ние твърдим, и това за щастие беше възприето, че такива дарения ще бъдат правени само в случай на замяна с необходимото оборудване от страна на съюзниците ни в НАТО“, обясни още Румен Йончев.

Народният представител смята, че шансовете за излъчване на правителство не са големи, защото липсват не само ясни мнозинства, но и дори опит за формиране на такова.

Цялото интервю с Румен Йончев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Шихан Георги Попов в "Добро утро, ден!"

Нашият гост през тази седмица е Георги Попов , треньор по карате, който предава източното бойно изкуство - на неговите млади състезатели. Много от тях постигат световно ниво. Негов състезател е трикратния световен шампион Валери Димитров.  Шихан Попов с интерес посещава Япония и смята, че това е друг свят на тази земя.  Георги Попов, каратист,..

обновено на 12.05.24 в 12:19

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20

Камери в 69 училища в Пловдив и областта ще следят ДЗИ

За първи път през тази година ще има възможност да се повиши оценката от проведен ДЗИ. Това стана след промени в Закона за училищното и предучилищното образование. Тези изпити са важни за кандидатстване във вуз, но на тях могат да се явят само тези зрелостници, които в предишна година са положили успешен ДЗИ.  Двама зрелостници от Пловдив,..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
 Ива Лазарова

Има предпоставки за гладкото протичане на изборите 2 в 1

„Има редица предпоставки за гладкото протичане на организацията на предстоящите избори. Трябва да отбележим, че в сегашния състав ЦИК организира избори вече 6 пъти, четири от тях за НС, президентски и местен вот. Организира и две кампании едновременно. Такъв случай имахме през номеври 2021 година“, това заяви в интервю за педаването „Точно..

публикувано на 10.05.24 в 10:11

Имунизационното покритие срещу коклюш е много високо

"Имунизационното покритие срещу коклюш в България е много високо и сме на едни от най-високите нива в Европа", каза д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. По думите му, процентът ваксинирани е измамно да се изчислява, тъй като се изчислява брой имунизирани върху брой подлежащи на имунизация. "А..

обновено на 10.05.24 в 09:38