Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Инджов в "Добро утро, ден!"

| обновено на 12.11.22 в 08:25

През седмицата от 7 до 12 ноември наш гост е Димитър Инджов. Той е сред най-големите и най-значими колекционери на изкуство в България

В предаването разказваме за един човек, превърнал своята страст в професия. В първата част от разговора с галериста и колекционер – той обрисува визитката си и назовава любими му художници. След Рембранд са българските творци, Илия Бешков, Никола Петров и Георги Митов. 

Наскоро Инджов закупи Дома на художниците в Стария град и предстои да завърши своя голям проект, в който ще покаже богата си колекция от майстори на четката от България и света. Димитър Инджов казва, че има едно огромно предизвикателство в своята работа, това е откриването на  частен музей за изкуство в Пловдив. Той силно се надява час по-скоро да получи разрешителните по проекта и да подреди събраната през годините колекция с произведения на изкуството. Някои от картините му са оценени за милиони, но колекционерът иска това съкровище да видят повече хора, обичащи изобразителното изкуство.

Срещите и разговорите за изкуство продължават часове, когато събеседникът е докоснал Димитър Инджов. Самият той се определя като щастлив човек, защото е превърнал хобито си в професия.

В последната част от интервюто с Димитър Инджов той допълва отговорите на нашите блиц-въпроси. Зодия Водолей, сделките си прави на 13-ти, и казва : "Важен е пътят, който ще извървим за да може един ден, когато застанем и се изправим  - там пред небесните порти, да не се молим и да не се срамуваме, а да можем с достойнство да ги прекрачим". Обича песента "Карузо", но в изпълнение на Лучо Дала.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38

Ръст на доходите има, но картината не е толкова розова

Ръст на доходите има, но картината не е чак толкова розова както излиза от данните на НСИ, тъй като цифрите са усреднени. Това обясни икономическият анализатор на КНСБ Петър Мишев по повод данните на статистическия институт, че доходите на лице от домакинството са се повишили с 20,4% през изминалата година. Икономическият анализатор обясни,..

публикувано на 19.04.24 в 10:58

Градината пази духа на Вазов и е най- подходящо да носи името му

Историкът Стефан Шивачев подкрепя идеята градината на ул. "Христо Г. Данов" да носи името на Иван Вазов. Той се вкючи в дискусията, подета от администрацията на район "Централен" не само с аргументи от документите, но и с тезата, че Пловдив дължи на Патриарха на българската литература този спомен и признателност. Да, наистина идеята за създаването на..

публикувано на 19.04.24 в 10:44

Клуб "Квант" свърза успешно средното и висшето образование

Международна научно-приложна конференция на знаещите ще се проведе тази събота и неделя във филиала на Техническия университет-Пловдив. Организатор е фондация “ Клуб Квант ”, чиято мисия е откриването на таланти в областта на науката и инженерството. Специален гост от Австралия ще бъде Джейн Томпсън – футуролог и социален откривател, основател..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46