Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Поведението на партиите напомня поговорката „Господ помага, но в кошара не вкарва“

Срещата ГЕРБ – ПП е само демонстрация на диалогичност

Срещата между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ е по-скоро желание да се демонстрира диалогичност, отколкото нещо друго. Това коментира политологът проф. Александър Маринов в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

Той добави още, че президентът прави всичко възможно да удължи времето за преговори, но правомощията му се изчерпват с бавенето на консултациите и връчването на мандата.

„Той няма други механизми. Изразил е и своята позиция, която е открита и откровена.От тук той може да даде само две неща - първо партиите да обявят пред обществото какво искат и какво не искат и второ малко повече време, за да се разберат по между си.

Поведението на партиите ни напомня народната поговорка, че Господ помага, но в кошара не вкарва. Въпреки това утрешната среща е една малка крачка напред, доколкото доскоро въобще не искаха да си говорят – каква е причината и до какво ще доведе предстои да видим“, коментира проф. Маринов.

Той добави, че част от точките на „Продължаваме промяната“ по-скоро приличат на предизборна програма, отколкото на реалистична гледна точка.

Проф. Маринов коментира още, че е по-обезпокоен от факта, че парламентът все още не се е заел с важните въпроси, а именно разглеждането и гласуването на законите, свързани с плана за възстановяване и устойчивост, внесеното предложение за продължаване на валидността на бюджета. „Изхождайки от днешна гледна точка какво е свършил парламентът, по-скоро съм песимист, че ще успее“, заяви проф. Маринов.

Според политолога БСП, водена от Корнелия Нинова, върви към изчезване. В същото време обаче страната ни има нужда от солидна, ляво ориентирана партия.


Още от категорията

Научиха деца от Карлово що е то екосистема

Лесовъди от Южноцентрално държавно предприятие изнесоха открит урок на четвъртокласници от карловското Средно училище „Васил Левски“ на тема що е то екология. Инициативата е част от каузата "Залесявайки, променяме света!“. С черга, игри и „развален телефон“ учиха четвъртокласниците как да опазват природата и колко лесно може да бъде унищожена..

публикувано на 04.10.23 в 12:17

Иван Донев отново посланик на българската мода по света

За първи път в България пристигат представители на Интернационална академия за висша мода и изукство на костюмите KOEFIA, която е най-старата в Италия. Трима професори от академията ще се включат в майсторската работилница на известния у нас и в чужбина български дизайнер Иван Донев, която ще се проведе на 5 октомври в рамките на изложението за..

публикувано на 04.10.23 в 10:39

Нужни са ни проекти за базови енергийни мощности, а нямаме

Не е новина, че държавата няма да затваря централи, защото тя не го е планирала, а свободен пазар в енергетиката ни няма. Това коментира в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив енергийният консултант Боян Рашев. Той подчерта, че схемата за търговия с въглеродни квоти по принцип е създадена, за да закрие въглищната..

публикувано на 04.10.23 в 08:36

Очевидно е, че държавната хазна се сблъсква с проблеми

Предложенията на финансовия министър за промени в данъчните закони за 2024 г., с акцент върху облагането на бизнеса, връщането на ДДС за ресторантьорите на 20% и въвеждането на бонус срещу сигнал за укрити доходи,разбуниха духовете. Макроикономистът професор Ганчо Ганчев заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив, че..

публикувано на 03.10.23 в 16:45

Кутията на Пандора е вече отворена, нужен е диалог

В програма „Ден след ден“ по проблемите в минния и енергийния сектор на България  говорим с доц. Иван Митев, изпълнителен директор на Българската минно-геоложка камара, преподавател в Минно-геоложкия университет, енергиен експерт. Според него изход от всяка ситуация винаги има и  той се надява изходът от тази ситуация да бъде положителен за всички...

публикувано на 03.10.23 в 16:03