Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Поведението на партиите напомня поговорката „Господ помага, но в кошара не вкарва“

Срещата ГЕРБ – ПП е само демонстрация на диалогичност

Срещата между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ е по-скоро желание да се демонстрира диалогичност, отколкото нещо друго. Това коментира политологът проф. Александър Маринов в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

Той добави още, че президентът прави всичко възможно да удължи времето за преговори, но правомощията му се изчерпват с бавенето на консултациите и връчването на мандата.

„Той няма други механизми. Изразил е и своята позиция, която е открита и откровена.От тук той може да даде само две неща - първо партиите да обявят пред обществото какво искат и какво не искат и второ малко повече време, за да се разберат по между си.

Поведението на партиите ни напомня народната поговорка, че Господ помага, но в кошара не вкарва. Въпреки това утрешната среща е една малка крачка напред, доколкото доскоро въобще не искаха да си говорят – каква е причината и до какво ще доведе предстои да видим“, коментира проф. Маринов.

Той добави, че част от точките на „Продължаваме промяната“ по-скоро приличат на предизборна програма, отколкото на реалистична гледна точка.

Проф. Маринов коментира още, че е по-обезпокоен от факта, че парламентът все още не се е заел с важните въпроси, а именно разглеждането и гласуването на законите, свързани с плана за възстановяване и устойчивост, внесеното предложение за продължаване на валидността на бюджета. „Изхождайки от днешна гледна точка какво е свършил парламентът, по-скоро съм песимист, че ще успее“, заяви проф. Маринов.

Според политолога БСП, водена от Корнелия Нинова, върви към изчезване. В същото време обаче страната ни има нужда от солидна, ляво ориентирана партия.


Още от категорията

БСП иска одит на парите за наводненията, покани жители на трите села в НС

Парламентарната група на „БСП за България“ настоя за финансов одит на средствата, отпуснати за преодоляване на последиците от наводненията в карловските села Богдан, Слатина и Каравелово.  От левицата бяха поканили в кулоарите на Народното събрание и хората от трите села, според които държавата не е положила достатъчно усилия за отстраняване на..

обновено на 27.01.23 в 17:34

Алтернативни храни са необходими, но внимателно

За и против позволеното от Европа влагане на брашно от домашни щурци в храните. По темата – Кремена Дервенкова от   Асоциация на производителите на насекоми в България и диетологът проф. Донка Байкова. Като дългоочаквана новина, която дори доста се е забавила, определи решението на ЕК за употребата за храна на брашно от домашни щурци..

публикувано на 27.01.23 в 17:19

Ако няма разделителни линии, ще имаме правителство

Дори и „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ да се явят заедно на предстоящите избори и да са първа политическа сила, те пак няма да успеят да реализират мандата. Причината е, че за да има правителство не трябва при правенето на политики да има разделителни линии. Тази теза аргументира политологът доц. Иван Начев в предаването..

публикувано на 27.01.23 в 10:45

Страх ме е, че овладяването на Панаира няма да спре

Надявам се да дойдат на изслушването за Пловдивския панаир Бойко Борисов, Сергей Станишев, Румен Овчаров, Корнелия Нинова, защото ги е поканил българският парламент, а ние сме парламентарна република. Това заяви в предаването "Точно днес" депутатът от "Демократична България"  Йордан Иванов , който е член на временната парламентарна комисия за Панаира...

публикувано на 27.01.23 в 09:54

Европейският дигитален хъб за киберсигурност избра Пловдив

Община Пловдив, Пловдивския универститет Съюза за стопанска инициатива, Българската асоциация по киберсигурност и БАН обявиха старта на  нов стратегически проект за киберсигурност.  Това е Европейският цифров иновационен хъб „Тракия“ Основният фокус е създаването на комплексна рамка от услуги в тази област, насочени към малките и средни..

публикувано на 26.01.23 в 15:56