Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на мандата неизвестни и трудни решения за града


Трите години на управление на кмета Здравко Димитров и оставащите месеци до местните избори, както и работата на местния парламент при явно напрежение между групата на ГЕРБ и администрацията на градоначалника и ситуацията след посещението на лидера на партията Бойко Борисов вчера, коментираха в предаването „Ден след ден“  трима заместник – председатели на Общинския съвет – Стефан Дедев от ГЕРБ, Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив“ и Владимир Славенски от Демократична България.

Според  Стефан Дедев целта на Борисов е била да намали напрежението, създадено и в ОбС, и между представители на общината и политическото ръководство на ГЕРБ в Пловдив.

"Не знам дали беше своевременно, защото има още една  година до местните избори и няма да се отрази добре на администрацията", коментира Дедев. Според него това не е признание за неуспешен мандат на Димитров, защото Борисов е казал,  че е доволен от работата на Зико, но иска по-високи обороти.  Дедев прогнозира, че ще се работи трудно в ОбС и  допълни, че според него напрежението не е туширано вътре в партията.

"Има интереси вътре в партията. Това няма да доведе до нищо добро. Разцепление не може да има. Нашата партия е лидерска и разцепление не може да има, но общо взето  не е добре ситуацията", призна Дедев. 

Относно номинациите за кмет той припомни, че те се правят от актива на партията на събранията, а решението е на лидера. Във връзка с работата на общинския съвет  и мнозинството, което подкрепяше решенията на кмета до сега Дедев каза:

"Всички добри решения ще бъдат подкрепени. При гласуванията ще се намери мнозинство, друг е въпросът, че може би по-големите решения трябва да се обсъждат с ръководството на партията и кмета".

Според Евелин Парасков на първо място това е чисто вътрешно партийно решение на ГЕРБ, лидерско решение към този момент и добави, че Димитров е управлявал в сложна обстановка  - в конфронтация с вътрешнопартийния си апарат.

"На второ място, ако трябва да правим оценка на управленски качества, то нашата визия на "Съюз за Пловдив" е съвсем различна - като темпове на работа, като подход, като начин на решаване на проблемите. Тези разлики проличаха най-ясно, когато Дани Каназирева беше областен управител. Тогава стана ясно какви са разликите между Здравко Димитров и нея. Осезаеми бяха във всички аспекти и като темпове, и като енергия, и като прецизност", допълни Парасков.

По думите му общинските съветници на "Съюз за Пловдив" са  подкрепяли всяко добро решение за града.

"Предлага ли сме много решения. Някой, от които се надяваме  да приключат в този мандат, като ул. Даме Груев. Но посоката на развитие на града, и скоростта, и темповете на работа  се изграждат изцяло от кмета и неговата администрация, а не от един общински съветник или една представена група в ОбС", уточни Парасков и обясни какви са му опасенията в оставащата една година от мандата на кмета  и на ОбС.  

"Имам опасения, че ако се задълбочат тези вътрешнополитически кризи, които се уповават на егоцентризъм, на лични конфликти - това ще е зле за града. Пак ви казвам разглеждайте партньорството ни каузално. Ние сме били партньори и  с  Иван Тотев и със Славчо Атанасов по определени каузи и определени проекти, които сме подкрепяли. Но нашето присъствие на "Съюз на Пловдив" гарантира  охраняване на обществен интерес, а не гарантира безпринципно партньорство  - със затворени очи да подкрепяме всяко едно решение. Никога не сме били такива. Нито в този, нито при предходните мандати", категоричен е Парасков.

Според Владимир Славенски решението на Бойко Борисов не е изненада и до голяма степен очаквано предвид  и някой от ситуациите, които се разиграваха в ОбС. И най-очевидният пример е бил пробивът на Водната палата.

"Преди всичко това е знак, че администрацията на Здравко Димитров не си върши работата както трябва и това са го разбрали в собствената му партия. Ние многократно от ДБ сме изразявали становища срещу начина на управление и на бюджета, и на важните проекти на града, а и за общата липса на цялостна концепция за това как трябва да се управлява Пловдив. А и общественото мнение беше такова, че Здравко Димитров няма как да бъде фаворит на все още най-голямата партия в Пловдив и България", допълни Славенски.

По думите му, ако не се появи нова визия за управление на ГЕРБ, не се ли появи идея за нов начин на управление и извинение от страна на ГЕРБ, не само за управлението на Здравко Димитров, а преди това и двата мандата на Иван Тотев, едва ли оставащата година до изборите ще бъде ползотворно време за ГЕРБ. 

"Разбира се те си имат техните концепции. Най-вероятно подготвят нова кандидатура, която може да изненада пловдивчани, но въпросът е на нова визия, на усещане какво искаш да се случи с града, на стратегия, която да надгражда, а не това, което се прави в момента. Не видим ли такова нещо, значи виждаме едно партийно разместване в рамките на една партия", коментира Славенски.

Според него хората, които са на върха на общината, голяма част от тях  са очаквали този момент и са вършели работата си като за последно, а това не носи добри решения за града. 

"Очаквам и следващата една година да бъде работа през пръсти и това ще бъде само и единствено в ущърб на пловдивчани", каза Славенски.

В звуковите файлове може да чуете интервютата.

По публикацията работи: Елена Крушкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

След вота 2 в 1 Скопие поставя във фокуса евроинтеграцията

След вота 2 в 1 за президентски и парламентарни избор в Северна Македония Скопие поставя във фокуса как ще продължи процесът на евроинтеграция. Това коментира Георги Марков, специален пратеник на БНР в Скопие. Той прогнозира, че Християн Мицкоски, чиято партия ВМРО-ДПМНЕ постигна победа на парламентарните избори, вероятно ще търси..

публикувано на 09.05.24 в 15:00

Разговорът за ЕС е важен, грешно е, че нищо не зависи от България

Важният разговор, който трябва да се води преди европейските избори, е за нашето място в ЕС. Това коментира Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в София по повод Деня на Европа и предстоящите избори. Той добави, че не е вярно, че нищо не зависи от България, защото сме малка държава. Според него от страната ни и нейните..

публикувано на 09.05.24 в 10:57

КНСБ прави черен списък на най-некоректните работодатели у нас

19% от работещите в пловдивска област получават по 933 лв. месечно – точно толкова, колкото е минималната заплата. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров в Пловдив. Той пристигна в града, за да се срещне с предприятия и техни работници и да представи кампанията  "По-високи доходи с твоя синдикат“.    Именно това доколко и как са..

публикувано на 08.05.24 в 16:26

България беше боксьорски чувал в предизборната кампания на РСМ

Днес в Република Северна Македония (РСМ) се провежда 2-ри тур на президентските избори заедно с тези за парламент на страната. На първия тур кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска - Давкова получи 40 на сто подкрепа - двойно повече от настоящия държавен глава Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ. "Най-вероятно ще бъде премината..

публикувано на 08.05.24 в 16:25

Известни дами в борбата срещу HPV в Пловдив

Известни имена от арт средите се включват в кампанията за борбата срещу човешкия папилома вирус /HPV/ в Пловдив.  Събитието за свързаните заболявания чрез ваксинопрофилактика протича под оригиналния формат за подкрепа -  "Пощенска кутия за приказки с артистично четене"  в пловдивския клуб Allure, бул. Санкт Петербург № 131 от 19.00 ч.   То е..

обновено на 08.05.24 в 15:24