Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

До април 2021 оградата спираше мигрантите, после я занемариха


Бившият вицепремиер в кабинета "Борисов - 3" Валери Симеонов коментира пред Радио Пловдив състоянието на оградата по границата в Турция и убийството на граничния полицай от Елхово. 

Той е категоричен, че съоръжението е много добре проектирано, но от 1,5 години не се поддържа  Оградата, твърди Симеонов, си вършеше работата перфектно до април 2021-ва година и бежанският поток е бил нулев. Според него за "пълното занемаряване на съоръжението" отговорност носят премиери и министри, управлявали след април миналата година, както и президентът. 

Сред отговорните длъжностни лица той посочи и областните управители в служебните правителства и в кабинета "Петков", в чийто задължение е било да поддържат съоръжението. По думите на Симеонов областните управители "не знаеха къде се намира оградата". Той изрично посочи и ръководствата на МВР и Гранична полиция. По думите му в МВР има случайни хора, които не са виждали оградата и не знаят къде се намира тя.

Бившият вицепремиер смята, че ако съоръжението се поддържа и на него има работещи камери и термо датчици не е нужно да има голямо струпване на гранични войски. Но, ако съоръжението не се поддържа, тогава присъствието на повече хора е наложително, посочи той. 


"Камери и термо датчици има, но не работят, защото в МВР има случайни хора", подчерта той. Той отхвърли обясненията на ръководството на МВР, че няма камери, защото обществената поръчка се бави. За подобни съоръжения обществени поръчки не се обявяват, смята бившият вицепремиер. Той отхвърли и твърдението на управляващите, че мигрантският натиск върху страната е най- големият. "По- голям поток от 2015-та година няма, в момента лъжат, че е най- големият поток. Сегашният е в пъти по- малък", каза Симеонов. Той смята, че в момента цялата структура на Гранична полиция е разбита от катастрофални смени и нелепи решения. Това, което трябва да се направи, е втори ред на оградата, какъвто е бил първоначалният проект. 

Според бившия вицепремиер на границата трябва да бъдат изпратени Специалните сили, защото са най- добре подготвени и оборудвани.

Според Валери Симеонов  стрелбата срещу граничния патрул е от българска, а не от турска територия,  защото оградата е поставена по- навътре от границата.  Той твърди, че на полицаите им е забранено да използват оръжие или друга сила срещу мигрантите, както и да връщат бежанците, както и че президентът е наредил да не се възпрепятства потокът. Тези икономически имигранти преминават със съдействието на гранични полицаи. Затова загинаха и двамата полицаи в Бургас, блъснати от автобус по- рано", заяви лидерът на НФСБ.

"Случаят с простреляния полицай е по- дълбок – или е платено, за да бъде прокарана групата, или е сменен нарядът с други хора. Ще излезе нещо по- сериозно. Управлението е пълно със случайни хора", добави той. Още от категорията

Проф. Бисер Дамянов в "Добро утро, ден!"

"Добро утро, ден!" през тази мартенска седмица открива колорита и хармонията в изобразителното изкуство с проф. Бисер Дамянов . Той е един от най-знаковите художници в Пловдив. Преподавател над 30 години в Пловдивския университет, автор на учебници, човек който пътува, снима и се възхищава на Ренесанса, но и смята, че Пловдив е най-хубавото място..

обновено на 24.03.23 в 18:21

Водопад

В Червен са срещу проекта за водоснабдяване

Хората от Червен и Горнослав днес изразиха недоволство след изявлението от кмета на Асеновград д-р Христо Грудев, че стартира проект за водоснабдяване на пет села в региона. Жителите на селата казват, че мястото, от където ще се добива водата е точно зоната, където минават всички отходните води , идващи и от краварник. Паралелно с това..

публикувано на 24.03.23 в 14:30

Образованието е приоритет, но с таксите да не се злоупотребява

"Срещата на Националното ръководство на студентските съвети с участието на представители на над 20 висши учебни заведения в страната, която ще се проведе в Пловдив, е извънредна. На сайта на МОН беше публикувана официално информацията, че таксите ще бъдат увеличени с между 20 и 30% и това притесни колегите." Това заяви председателят на Националното..

публикувано на 24.03.23 в 10:46

Соц. мерки за ценови контрол няма да дадат резултат

"В пазарната икономика да има анализи и информация, е положително, няма нищо лошо в това. Нека да си правят колкото си искат платформи, това за мен са по-скоро медийни мерки, с малък резултат, но нека да ги наречем положителни". Това каза в интервю за предаването "Точно днес“ на Радио Пловдив бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай..

публикувано на 24.03.23 в 10:00

Социално слабите имат право на водни помощи

Мит или реалност за т.нар. водни помощи, които се отпускат от МТСП за социално слаби граждани? Отговорът е на омбудсмана Диана Ковачева .  "Сезирах министър-председателя, защото законът предвижда такива водни помощи за хората, които не могат да плащат водата си. За съжаление няма никаква реакция от МТСП за хората, които имат право на тези помощи -..

публикувано на 23.03.23 в 16:20