Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще почувства ефект от изборите в САЩ през 2024 г.

"Тенденцията в междинните избори в САЩ е към смяна на мнозинствата в Конгреса и по-точно в Долната камара, където републиканците ще имат мнозинство. Остава да се види в какъв мащаб ще бъде то, но  от резултатите дотук се очаква то да бъде от 15 до 25 максимум конгресмени, което е отчетлива преднина. На кантар все още са резултатите за Сената, но засега се потвърждават прогнозите и социологическите сондажи преди изборите, които сочеха  точно такова развитие - преднина в Долната камара и фотофиниш  буквално за Сенат. Предстои да видим в чия полза". Това  заяви д-р Борислав  Цеков  от Института за модерна политика.

Републиканците загубиха сенаторския пост в Пенсилвания, но за сметка на това са на път да спечелят сенаторски пост в щата Невада, където досега сенаторът беше от Демократическата партия. 

По думите на д-р Цеков, крайният изход ще зависи от резултатите в щатите Аризона и  Джорджия, където е  сигурно, че на 6 декември ще има втори тур, тъй като нито един от двамата претенденти не  е достигнал 50%. От това ще зависи  коя от двете партии  ще има с един сенатор преднина. При  хипотеза, която не е особено вероятна,  Аризона може да бъде спечелена от републиканците и тогава мнозинството се решава независимо от случващото се в Джорджия.

"Иначе на щатско ниво се запазва доминацията на Републиканската партия, която в по-голямята част от САЩ държи изпълнителната власт  - 28 щата, а сега ще има и един повече или по-малко. Демократите остават с 22-ма.  Същото се отнася и за тези, които са изцяло червени.

 Има тенденция надясно, което означава, че по отношение на Федералния конгрес, ще бъде внесен баланс или сериозна спирачка на ляволибералните екстремизми, в които напоследък изпада Демократическата партия. А това ще бъде и спирачка за програмата на Джо Байдън. С мнозинство дори само в едната камара, републиканците ще сложат край на тази програма и без тяхно съгласие няма да може да мине нито една сериозна голяма политика".

Междинните избори са индикация за променените настроения. Около 70% от американските избиратели не харесват Джо Байдън и не са доволни от поетия от него курс в държавата.  Ако републиканците получат мнозинство в едната или и в двете камари, това ще означава край на т.н "климатична" политика, която водят демократите - орязването на редица разходи, които са изключително дискусионни, ще означава и стоп на  т.н.джендър-идеология, която демократите се опитват по всякакъв начин да прокарват през федералното законодателство. Ще означава и изостряне на отношенията между Конгреса и Белия дом, особено по темата за Украйна.  Това което се чува у нас, че щом републиканците вземат властта, те ще прекратят помощта, не е вярно. Военната и икономическата помощ ще продължат както и досега и ще бъдат в резултат на двупартийни решения."

В областта на законодателната власт и влиянието й върху икономиката, може да се говори през бюджета и данъчното законодателство. Там ще се направят мерки за охлабване на инфлационната спирала, известно понижаване на данъците и орязване на бюрократичните разходи. 

"Не бива да се пропуска голямата тема в САЩ за газо- и нефтодобива, шистовата газ, които бяха стигнали своя разцвет по времето на Тръмп, а Джо Байдън  буквално от първия си ден ги ликвидира и цените скочиха. Затова републиканците  готвят пакети със законодателни мерки"

Междинните избори няма как да се отразят върху политиката в България, освен като известно снишаване на част от  външнополитическите ни фактори, които едностранчиво обвързват действията си с администрарцията на Джо Байдън. Промяната като ефект у нас можем да почувстваме едва след президентските избори през 2024 година. 

Интервюто - звуковия файл:  


По публикацията работи: Веселина Пеева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Доц. Христо Паунов в "Добро утро, ден!"

За правото и справедливостта, за уроците, които преподавателите учат, за благородството на доброволния труд, за пътешествията и черно- бялото фото  – за всичко това с чувство за хумор и намигане към съвремието говорим тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преподавателят по Конституционно право и омбудсман на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Христо Паунов е..

обновено на 17.05.24 в 16:45

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52