Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Общинският съвет отменя решението за присъединяване на Белащица

На сесията решават закриване на инсинератора и повече пари за социалните трапезарии

| обновено на 10.11.22 в 09:00

Общинските съветници трябва да гласуват отмяна на решението си за присъединяването на село Белащица към община Пловдив. 

До тук се стигна след като областният управител Ангел Стоев върна решението като незаконосъобразно. Причината е, че съветниците са одобрили присъединяването на селото, преди подписите на жителите да бъдат проверени от Главна дирекция ГРАО. В мотивите си областният  посочва, че проверка в ГРАО, е показала недостатъчен брой подписи на хора от населеното място за да може Белащица да влезе към община Пловдив. От 490 подписа е имало 72 некоректни. Валидните са били 418 при нужни 436 за свикване на референдум. Според запознати обаче в Община “Родопи” преди дни е изпратен протокол от Главна дирекция ГРАО, според който подписката има нужните подписи, за да е валидна.

На сесията ще бъде разгледан и доклад за „Инсинератор - Пловдив”, създадена за изгаряне на медицински отпадъци, от който става ясно, че фирмата има да изплаща 255 558 лева задължения за данък сгради, такса смет. Също така дължи пари  на  Общината, както и натрупани задължения към персонала за осигуровки и доставчици. Докладът е внесен след като на предходна сесия съветниците решиха да ликвидират неработещия инсинератор. 

Предвижда се по време на сесията режийните разходи за храна в диетичните трапезарии на нуждаещите се пловдивчани да се увеличат от 1,65 лева на 2 лева на човек. Ресорният зам.-кмет Георги Титюков настоява да бъдат  осигурени от бюджета на община Пловдив през 2023 г. повече средства за 11-те диетични трапезарии, като увеличението е с над 161 000 лв. В диетичните столове в шестте района на града се хранят 1860 пловдивчани. 

Освен това се очаква да се вземе решение преовзвачите да се явяват на конкурс за 47 автобусни линии от областната и републиканската транспортна схема.

Галерия

Още от категорията

220 000 лв. помощ за Турция събра за ден издателят Манол Пейков

220 хиляди лева в помощ на пострадалите от земетресението в Турция са събрани за по-малко от 24 часа от пловдивският издател Манол Пейков. Вчера той отправи призив във Фейсбук профила си за съпричастност към бедстващите. Дарителите към момента са над 1500 души като в пунктовете в Пловдив и София продължават да пристигат дарения от сутринта...

публикувано на 07.02.23 в 12:53

Противоепидемичните мерки в Пловдив и областта се отменят от четвъртък

Отменят въведените противоепидемични мерки за Пловдив и областта предсрочно от четвъртък.  Това стана ясно след съвместно заседание на Областния оперативен щаб и медицинския щаб на РЗИ-Пловдив. Припомням, че действието им беше удължено до този петък включително. Причината е, че нивата на заболеваемостта са спаднали драстично сред всички възрастови..

публикувано на 07.02.23 в 12:02

Парична гаранция за шофьора, който прегази пешеходец и избяга

Шофьорът, който блъсна и уби пешеходец в Пловдив, а след това избяга, излиза от ареста срещу парична гаранция от 3 000 лева. Решението е на пловдивските апелативни магистрати, които измениха решението на Окръжния съд. Инцидентът е от края на януари, когато при движение на заден ход, мъжът блъсна фатално с буса си 59 годишен пешеходец и след..

публикувано на 07.02.23 в 11:51

Затварят магистрала „Тракия" между 133 и 156 км

Затворен за движение и в двете посоки от 9,30 часа днес ще бъде участъкът на магистрала „Тракия" между 133-ти и 156-ти км, съобщиха от полицията в Пловдив. Причината са планирани  дейности. Ограничението е до отпадане на необходимостта, уточняват от МВР.  Полицейски екипи са на място и насочват автомобилите по обходни маршрути.

публикувано на 07.02.23 в 08:43

„Леден ден" и днес, жълт код за студ в 19 области

Националният институт по метеорология и хидрология издаде за днес предупреждение от първа степен - жълт код, за студено време и за отрицателни температури в 19 области на страната. В областите Видин, Враца, Монтана, Кюстендил, Благоевград, Перник и Смолян минималните температури ще са под минус 10 градуса, а в останалите области..

обновено на 07.02.23 в 08:29