Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

ВиК - Пловдив поиска цената на водата да скочи с 32%

| обновено на 12.11.22 в 11:26

ВиК-Плодив предлага водата в града и региона да поскъпне с 32% от следващата година, стана ясно по време на общественото обсъждане на бизнес плана на дружеството в КЕВР. Ако регулаторът го одобри, пловдивчани ще плащат 2,95 лева за кубик вместо 2,23 лв с ДДС. 

В плана е предвидено и още едно поскъпване през 2026-та година с още 62%, като един кубик вода ще струва 3,61 лева.

Според експерти на омбудсмана предлаганото увеличение е недопустимо. В обслужваната територия от ВиК Пловдив попадат засегнатите от есенните наводнения населени места, в които водоснабдяването не е нормализирано. Недопустимо е бедстващи граждани, претърпели тежки загуби, да бъдат принудени да заплащат по-висока цена на вода, която освен всичко, е и с лошо качество“, заяви проф. Диана Ковачева.

Тя припомни също, че през годините цената на водата, предоставяна от местното дружество, се е повишила няколко пъти, но качеството й продължава да е незадоволително, в подкрепа на което са десетки жалби, получени в институцията на омбудсмана от жители на с. Брестовица, с. Свежен и др.

Водното дружество не  постига 11 от определените с решение на КЕВР от май миналата година прогнозни конкретни цели за показателите за качество на ВиК услугите, сред които „общи загуби на вода“, „Рехабилитация на водопроводната мрежа“, „Ефективност на изграждане на водомерното стопанство“, пише омбудсманът.

Още от категорията

Възстановиха трафика по АМ "Тракия" край Първомай

Временно е ограничено движението по автомагистрала "Тракия" в посока Бургас около 162 км, преди отбивката за Първомай, заради верижна катастрофа, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".  Коли могат да преминават само в изпреварващата лента на аутобана.  Трафикът се регулира от екип на Пътна полиция. Минути преди 18.00 ч. движението бе..

обновено на 26.03.23 в 18:16

ЕК облекчава търговията с живи свине от България

Държавите членки на Европейския съюз единодушно са одобрили промяна в регионализацията на страната ни по отношение на болестта африканска чума по свинете (АЧС). Българските власти доказаха пред Европейската комисия и останалите държави членки, че мерките за надзор, прилагани в страната, дават очакваните резултати, съобщават от Министерството на..

публикувано на 26.03.23 в 15:25

Патриархът на Йерусалим освети и благослови знамето на Кричим

Днес в манастира на "Светия кръст" в град Йерусалим беше осветено и благословено знамето на община Кричим.  Благословия за жителите отправи единственият човек, който получава Благодатния огън от Бога - патриархът на Йерусалим Теофилос III. Новината съобщи кметът на Кричим Атанас Калчев, който написа: „Негово светейшество благослови жителите на..

публикувано на 26.03.23 в 13:27

Разследват причините за пожара в блока в Чепеларе

Шест апартамента са необитаеми след пожар в жилищна кооперация в Чепеларе. Пожарът е потушен, от апартаментите са евакуирани над 10 обитатели. Огънят в кооперацията е забелязан след 5:00 часа тази сутрин. Гасенето на пожара е отнело около 3 часа на пожарникарите.  Жилищна кооперация гори в Чепеларе, 14 души са евакуирани Разследване ще изяснява..

публикувано на 26.03.23 в 13:18

Жилищна кооперация гори в Чепеларе, 14 души са евакуирани

Четириетажна жилищна кооперация гори в Чепеларе, съобщи за Радио Пловдив комисар Симеон Цървуланов, директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян.  Сигналът е подаден около 5:30 часа тази сутрин, а живеещите в блока са евакуирани. Няма пострадали.  Огънят е тръгнал от покрива и бързо е обхванал сградата, като..

публикувано на 26.03.23 в 09:57