Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италиански бизнесмен с орден "Св. Апостол Ерм" за дарителство на храмове

Пловдивският митрополит Николай освети новоизградения параклис  „Св. Архангел Михаил“ в село Катуница. 11 години след трагедията със загиналите  момчета Ангел  Петров и Павел Толев при размириците  срещу фамилията  на Цар Киро църковният ритуал бе извършен в присъствието на техни близкки,  на жителите на селото, депутати и представители на местната и общински власти.

Параклисът бе издигнат с дарение на живеещия вече 30 години в Катуница  италиански бизнесмен Микеле Санторели само за година и половина в памет на момчетата. Пред  събралите се хора, за да почетат паметта им в дъждовния ден, Пловдивският митрополит Николай подчерта, че скръбта по тежката загуба на близките и на народа ни е голяма, заради двата отнети от живота ни ангела и строителството на  храм  е подвиг на вярата, надеждата и любовта. 

Обръщайки се към дарителя, който само преди година е помогнал, независимо от католическата си вяра,  за обновяването и на храма „Св. Атанасий“ в Милево, той го удостои с  високото отличие „Св. Апостол Ерм“ – първа степен по решение на Пловдивския епархийски съвет.

 „Вярвам, че ще приемете това отличие за слава на Бога и доброто на народа ни, защото добрият пример на добротворство и духовн градеж, който извършвате неуморно в Пловдивска епархия, подобава да се издигне за вдъхновение. Достоен!“

Микеле Санторели благодари и призова присъстващите да запомнят децата, които ги няма , а обществото да се обедини, защото вярата крепи хората и без вяра е трудно. „Това, че съм  католик, не означава, че аз не съм християнин. Това е една вяра и трябва да вървим ръка за ръка“.


Галерия

Още от категорията

Заловиха пийнал шофьор два пъти за час в Пловдивско

Пийнал шофьор беше заловен два пъти за час с две различни коли в Пловдивско, съобщиха от полицията.  Водачът бил спрян за проверка по обяд със служебен лек автомобил в село Йоаким Груево и бил тестван с дрегер. А паратът отчел над 0,8 промила и полицаите съставили акт на водача. Освен това те му взели книжката и му връчили талон  за..

публикувано на 23.02.24 в 15:34

Увеличените възнаграждения на съветниците в Пловдив са незаконни

Областният управител Илия Зюмбилев може да върне като незаконосъобразно решението, с което пловдивските общински съветници определиха размера на възнагражденията си.  Пред Радио Пловдив Зюмбилев обясни, че в понеделник, 26 февруари, ще направи последна консултация с юридическите си експерти, преди да вземе решение. По думите му, при вземане на..

публикувано на 23.02.24 в 15:27

Ало-измамници опитаха да отмъкнат 100 000 евро от смолянчанин

Опит за телефонна измама за 100 000 евро предотвратиха полицаи от Смолян.  На домашния си телефон на 78- годишен мъж от града получава съобщение, че негова близка е блъснала дете на пешеходна пътека, което е починало. Близките на детето са внесли жалба в полицията, но били склонни да я оттеглят срещу сумата от 100 хиляди евро. Последвало второ..

публикувано на 23.02.24 в 13:49

Затварят до средата на април цяла улица край Централна гара

Заради строителството на пробива под Централна гара, от  днес до 11 април улица „Доктор Никола Ковачев“ се затваря за движение изцяло.    След като на предишен етап тя бе недостъпна откъм бул. „Васил Априлов“, от днес забранен е и достъпът откъм ул. „Кавала“.  Вече е възстановено маршрутното разписание на автобусни линии №9 и 15 по..

обновено на 23.02.24 в 11:49

Локализиран е пожарът на пазарджишкото сметище

Пожарът, който тази нощ е възникнал в регионалното депо за отпадъци в Пазарджик, е локализиран.   Огънят е пламнал след полунощ, като гасенето е продължило до рано сутринта, съобщи кметът на Пазарджик Петър Куленски. „ В момента огнището се запръстява. Няма никаква опасност за хората. На едно-две места огънят тлее по малко, няма..

публикувано на 23.02.24 в 11:44