Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Карлово представят красотата на българската калиграфия

За седмица Карлово ще бъде домакин на първата в региона инициатива, посветена на изкуството на калиграфията. 

Проектът „Калиграфия.бг“ се реализира от сдружение “Мостове” с финансиране в размер на 30 000 лв. от Национален фонд „Култура“, разказа пред Радио Пловдив Ангелина Владикова, председател на сдружението.

Целта е да се създаде устойчив модел, чрез който децата и младежите да се докоснат до автентични елементи от българската писменост и калиграфия.

"В България това изкуство не е толкова популярно, но е значимо, затова се насочихме към българската средновековна калиграфия", допълни организаторката на събитието. 

Карлово и Сопот са избрани неслучайно, защото в района през Средновековието се е развивала Карловско-Аджарската книжовна школа, която има основен принос в развитието на калиграфията. Представяме образци на книжовни паметници на кирилица, обясни Владикова. 

В проекта са включени учители и ученици както от България, така и от 4 български училища в чужбина - “Райна Княгиня” в Дъблин, “Св.св.Кирил и Методий” в Атина, БОКЦ “Св. Климент Охридски” във Вашингтон и БНУ “Родна стряха”.

Тази вечер от 17.00 ч. в Бухаловия хан в етнографския комплекс "Старинно Карлово" ще бъде открита историческа изложба с 15 пана, представящи български обзарци на различните калиграфски школи. Тя е предоставена от Народната библиотека "Иван Вазов" в Пловдив. 

По програма ще се проведат детски безплатни работилници със свободен достъп. Първата ще е в четвъртък, 17 ноември, в комплекс „Старинно Карлово“, а втората в петък, 18 ноември, в читалище „Иван Вазов“ в град Сопот. 

Проектът предвижда още няколко допълнителни инициативи, сред които пано с размери 2,1 м х 5 м, което ще бъде изписано за 3 март от децата в школите в Сопот и Карлово. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Издателство "Хермес" представя библиотека "Седемте хълма"

Довечера от 18,00 часа в зала "Съединение" на Регионален исторически музей - Пловдив ще се състои представянето на библиотека "Седемте хълма" на издателска къща Хермес.  "Поредицата събира историческата памет на Пловдив, за да я съхрани и предаде на идните поколения. Избраните книги са художествена хроника на Града под тепетата, разказ за онзи..

публикувано на 26.09.24 в 07:13

Романът "Малки грехове" изследва истината и лъжата

В програма "Точно днес" говорим за най-новия роман на  Паулина Георгиева , който се казва " Малки грехове ".  Шестима приятели се срещат на уикенд ваканция на остров Крит, където отсядат в луксозен ритрийт център, известен с това, че лекува „малките“ грехове на съвременните хора – злоупотреба с алкохол, антидепресанти, изневери, кариерни амбиции,..

публикувано на 26.09.24 в 06:54

Спаска Попова представя "България в мен“

Премиера на книгата пътепис „България в мен“ на Спаска Попова ще се състои тази вечер от 18 ч. в пловдивското читалище „Алеко Константинов“.   Авторката и творбата й ще бъдат представени от Иван Христов, а водещ на литературното събитие е Елена Диварова. „Пловдивската поетеса Спаска Попова издаде своята пътеписна книга „България в мен”. Още..

публикувано на 25.09.24 в 07:19

Фестивал Тракийски Мистерии с богата програма в Пловдив

На 29 Септември в Пловдив предстои грандиозна кулминация и финал на издание 2024 на Фестивал Тракийски Мистерии. Фестивал Тракийски Мистерии е първият проект в страната ни, който реализира мащабна образователна инициатива без аналог, като чрез преживяване и изкуство се предават знания за различни епохи и основополагащи за родовата ни памет..

публикувано на 25.09.24 в 07:02

"Аспект" представя творби на Цвета и Чавдар Вълови

Галерия „Аспект“ представя съвместна изложба на талантливото семейство Цвета и Чавдар Вълови под мотото „Като спомени от приказки“.  Авторите са подбрали 25 картини в смесена моливна техника и акварел, подготвени специално за изявата им в пространството на галерията.  В нея Чавдар Вълов показва свои творби за трети път. Почеркът му е деликатен и..

публикувано на 25.09.24 в 06:44