Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

След опасния случай в Коматево започват проверки на шахтите по шосето

| обновено на 14.11.22 в 15:45

Теренът в Коматево с необезопасената шахта с отводнителна тръба, в която падна мъж и престоя цяла нощ, е общински, съобщи кметът на район Южен Костадин Язов. Мястото е необезопасено от 2018-та година, след като е приключил ремонтът на Коматевско шосе. Шахтата е част от сервитута на шосето, но все още не е предадена на ВиК. 

"Грешката е комплесна и е въпрос на решение, което трябва да се вземе към момента на предаване на обекта за експлоатация. Това трябва да го направи контролният орган - да огледа всички дейности, които трябва да бъдат обезопасени или зарити. Инвеститорският контрол е този, който установява всички редности или нередности, а строителният надзор се занимава само с процеса на изграждане само на сервитута на платното", коментира Язов.

Язов отново повтори, че е почти невъзможно сам човек да падне в тръбата и че най- вероятно е имало "чужда помощ".

Кметът на "Южен" съобщи, че полицията и Общинският инспекторат ще проверят двукилометровото трасе по протежението на Коматевско шосе за необезопасени дупки. Ако има такива,  те ще бъдат зарити. Само един сигнал за необезопасена дупка е постъпвал в районното кметството, но тя е била на телекомуникационен оператор.

Случаят гръмна в неделя сутринта, след като случаен минувач откри падналия и той бе изваден от екип огнеборци. 

По негови обяснения, предната вечер  мъжът се прибирал към дома си, но по пътя пропаднал в пластмасова тръба, оставена за отводняване. Инцидентът е станал близо до стадиона в  Коматево в Пловдив. Човекът е останал заклещен в голямата тръба близо 12 часа. Опитите да излезе сам се оказали неуспешни - тръбата е тясна, дълга и гладка, не успял. Мястото е отдалечено от жилищните постройки.

Виковете му за помощ са чути на сутринта от жена, разхождала кучето си. Тя е подала и сигнала за спасяването на човека

В акцията се включиха два екипа огнеборци, екип на Спешна помощ и ВиК. Теренът бе разкопан с багер от жител на квартала. След прерязването на тръбата мъжът бе изваден от спасителите.  Той се оказа  жив и здрав, само с леки охлузвания и силен уплах, констатираха спасителите. 


Галерия

Още от категорията

В Гелеменово разкриха нелегална фабрика за контрабандни цигари

Над 1 милион кутии цигари без бандерол са открити в склад в пазарджишкото село Калугерово. При акция на ГДБОП,  Митниците и Районната прокуратура в Пазарджик, в село Гелеменово е разкрита и нелегалната фабрика, в която са произвеждани цигарите.  В нея са работили чужденци, които са живеели във фабриката и не са имали външен контакт.  Фабриката, в..

публикувано на 07.12.23 в 13:23

Изграждането на инфраструктура ще е приоритет за Община Пловдив

Новата администрация на Пловдив ще инвестира таксите за строеж, които постъпват в хазната, в проектирането на инфраструктура -  улици, осветление и ВиК. Този приоритет открои зам.- кметът Владимир Темелков с ресор "Дигитализация, европейски проекти и бизнес развитие" по време на форума  „Среща на бизнеса в Пловдив и региона“.  Според него ако..

обновено на 07.12.23 в 13:17

Община Пловдив насочва 50 000 лева за дуално обучение

С 50 хиляди лева Община Пловдив ще финансира дуалната форма на обучение в 6 училища в града. Решението беше взето от Общинския съвет на Пловдив. Средствата се разпределят между 14 паралелки в местните държавни и общински училища, които прилагат тази форма на обучение.  35 700 лева са за три държавни професионални гимназии - Професионалната..

публикувано на 07.12.23 в 13:15

Общинският съвет даде "зелена светлина" за нов парк в кв. Коматево

Квартал „Коматево“ ще има парк на площ от близо 34 000 квадратни метра, решиха общинските съветници на Пловдив. Теренът е предназначен и за образователната инфраструктура, като в бъдеще се предвижда там да бъде построена детска градина. Предложението на кмета на район „Южен“ Атанас Кунчев за промяна на предназначението на поземления имот беше..

обновено на 07.12.23 в 12:58

Костадин Димитров е "За" вливане на Белащица към Пловдив

Кметът на Пловдив се обяви за разширяването на града и адмирира присъединяването на Белащица към Пловдив. „Ще се радвам референдумът да даде положителен резултат. Но не искам да воюваме със съседните общини, а да имаме общо съгласие Пловдив да бъде по-голям“, каза Костадин Димитров. Пловдивският кмет подчерта, че е в постоянен контакт с..

публикувано на 07.12.23 в 11:48