Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Комисия обяви наградените от V-тия Национален ученически конкурс

Приключи конкурсът „Плакат – Костадин Отонов” за 2022 г.

Гласуването за плакатите, участващи в V-ти Национален ученически конкурс „Плакат - Костадин Отонов“ 2022 г. се проведе чрез онлайн системата за оценяване в официалния сайт на НХГ "Цанко Лавренов". Конкурсът е организиран от Художествената гимназия в Пловдив със съдействието на Министерството на културата на Република България, като съорганизатор. 

Темата на петото издание е "Енергията на настоящето и бъдещето". След финализирането и обобщаването на резултатите от гласуването, участниците, които получават награди са: 

1. Първа награда - стипендия на Министерство на културата - 130 точки - Карина Хинева, 10клас, НГПИ "Св. Лука"-София, преподавател: Красимир Иванов

2. Втора награда - стипендия на Министерство на културата - 129 точки - Мария Гълъбова, 11клас, НГПИ "Св. Лука"-София, преподавател: Албена Михайлова

3. Трета награда - стипендия на Министерство на културата - 128 точки - Гергана Делева, 11клас, НХГ "Цанко Лавренов", преподавател: Петър Чучулигов

Полина Станчева и Гергана Делева

Класираните на първо, второ и трето място ще получат стипендии при условията и по реда на „Наредбата за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби“. Комисията присъди общо дванадесет награди.

Церемонията по награждаването ще се проведе на 8 декември, от 11 часа в Дома на културата "Борис Христов" в Пловдив. Там ще бъде открита и изложба с наградените плакати, както и останалите до 50-то място.

Бяха представени 108 плаката на 108 ученици (на възраст от 14 до 17 години) от училища по изкуствата към Министерство на културата: НХГ „Цанко Лавренов“ - Пловдив, НПГИ „Св. Лука“ - София, НУМСИ ,,Панчо Владигеров“ - Бургас, НУПИД ,,Академик Дечко Узунов’’-Казанлък, НУПИ „Проф. Венко Колев” - Троян, Национална гимназия по сценични и екранни изкуства - Пловдив, Професионална гимназия за приложни изкуства-Смолян и НУИ "Проф. Веселин Стоянов" - Русе.

Конкурсът е насочен към учениците от специалностите „Рекламна графика“, „Графичен дизайн“ и „Компютърна графика“ в училищата по изкуства към Министерството на културата. Целите на конкурса са: Да се покаже оригиналност на мислене, цветова култура и индивидуалност. Да се демонстрират възможности при работа със специализирани програми за графика и дизайн, както и рисуване на ръка.  

Темата на петото издание „Енергията на настоящето и бъдещето“ е насочена към борбата за енергия, която е бъдещето, което ни очаква. Всички конкурсни творби бяха селектирани и гласувани анонимно от Комисия, в която влизат преподаватели от средните и висши училища. 

Конкурсът се реализира със съдействието на: Министерство на културата на Република България, Община Пловдив, Национална художествена академия - София, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив, Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий", галерия "Етерна" - Пловдив и културен център "Бялата къща".

Медиен партньор на конкурса е БНР Пловдив.

От сайта на гимназията може да разгледате и останалите наградени плакати: https://bit.ly/3tu41Rk

Интервю с преподавателя Полина Станчева и с Гергана Делева, която получи трета награда в конкурса. Може да чуете от звуковия файл по темата.

Галерия

Още от категорията

Самостоятелна изложба на Христо Бозуков в галерия „Артистика“

Изложбата „SPACE TRANSIT“ се открива във вторник, на 28 март, от 18.30 часа.  Художникът показва 36 картини, които комуникират с абстрактни вселени от мисли, емоции и чувства. От известно време, Христо Бозуков живее в Нидерландия, като голяма част от творбите за тази изложба са правени там. В картините се виждат светове с графитени..

обновено на 23.03.23 в 16:22

Петър Краевски с награда "Чудомир"

Авторът е водещ на предаването "Алтер его" по Радио Пловдив Петър Краевски е тазгодишният носител на наградата "Чудомир".  Журито с председател Йордан Ефтимов е отличило неговият разказ "Глобализмът и аз" за най-добър хумористичен разказ, публикуван през 2022- ра година.   Това е най-старото литературно отличие, което се връчва без прекъсване от 1969..

публикувано на 23.03.23 в 10:45

Лекция за спасяването на древни ръкописи в НБ "Иван Вазов"

Лекция на тема „Северен Ирак: Спасяване и опазване на ръкописи във времена на опасност“ ще бъде изнесена в  Народна библиотека „Иван Вазов“ от 16.30 часа. Лектор е  консерваторът на хартия в Националната библиотека на Гърция  д-р Николас Сарис. Той  разказва за спасяването и опазването на ръкописи от Северен Ирак, застрашени от военния..

обновено на 23.03.23 в 09:45

Галерия Резонанс на 13 години

Пловдивската Галерия "Резонанс" празнува своя 13-ти рожден ден с изложба "13 нюанса на резонанса".  Създадена като галерия за съвременно изкуство, "Резонанс" отваря врати на 22 март 2010 г.. Мисията на "Резонанс" и на нейната създателка галеристката Антония Димитрова , е да показва изкуството на български и чужди артисти, изявяващи се чрез всички..

публикувано на 22.03.23 в 13:57

Великите европейци - Морис Метерлинк

Годината 1911 е към края на Бел епок, щастливото европейско време между Френско – Пруската и Първата световна война. Тогава Морис Метерлинк, белгийски поет, драматург и философ, получава Нобелова награда за литература „като оценка за неговата многостранна литературна дейност и особено за драматургичните му произведения, които се отличават с..

публикувано на 22.03.23 в 10:33