Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

60 млн. лева трябват за възстановяване на карловските села след наводненията

/ По 16 665 лева ще получат девет семейства от пострадалите при наводнението през лятото карловски села Богдан, Каравелово и Слатина, чиито домове бяха напълно разрушени

| обновено на 15.11.22 в 14:31

14 милиона лева е отпуснала до момента държавата за възстановяване на щетите от наводненията в общините Карлово, Калояново и Марица, съобщи областният управител Ангел Стоев. По думите му два месеца и половина след бедствието постепенно животът се нормализира като продължава да има проблеми в най-тежко засегнатите села– Богдан, Каравелово и Слатина. 

Към момента е възстановено на всякъде електроподаването, а вода няма само в 7 къщи в Богдан, поради ремонт на улицата и полагане на нов водопровод. Стоев посочи, че за възстановяване на цялата инфраструктура - улици, 14 моста и обществени сгради по разчети на община Карлово са необходими 60 милиона лева, за които ще се настоява да бъдат включени в бюджета на Междуведомствената комисия към МС за 2023 година. В момента държавата е отпуснала пари за проектиране до края на тази година. 

Той уточни, че след решение на Обществения съвет са определени ясни критерии и методика как да бъдат разпределени средствата за пострадалите. Определени са 5 групи и съответния размер на помощта, която ще получат пострадалите от дарителската сметка . В първа група попадат 9 напълно разрушени къщи, а хората ще получат по 16 хиляди 655 лева. Във втора група  са 15 постройки, негодни за живеене, но подлежащи на ремонт с определена сума от по 8 хиляди лева. Трета група са къщи с наводнени етажи и щети, а в четвърта са включени наводнени домове, но с малки щети. Собствениците ще получат съответно по 5660 лева и 3300 лева. В пета група са имоти с наводнени дворове и разрушени огради, които към този момент няма да бъдат обезщетени. 

Това ще стане на един по-късен етап, обясни областният управител. Той посочи, че в дарителската сметка на община Карлово са събрани 1,5 милиона лева и се очакват да постъпят още 250 хиляди лева от SMS-и. 

По повод ситуацията с дървата за огрев и напрежението около нарязването и транспортирането им Стоев обясни, че в Каравелово дървата са раздадени, в Богдан и Слатина има около 50-60 семейства, които все още не са ги взели. Има договореност от страна на Министерство на земеделието да бъдат нарязани безплатно от Горските стопанства, а транспортът да бъде осигурен от община Карлово.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Полицията разкри цех и магазини за фалшиви автоаксесоари

Голямо количес тво фалшиви аксесоари за автомобили иззе полицията в при специализирана акция в Пловдив и Асеновград.   1 200  комплекта автоаксесоари с логото на известна търговска марка, без съгласието на притежателя на патентното право са открити и конфискувани в сряда от отдел "Икономическа полиция" в четири  магазина и производствен цех  на една..

публикувано на 26.04.24 в 14:19

С 2,8 млн. лева три забавачки в "Тракия" са напълно обновени

В пловдивския район „Тракия“ вече няма несанирана детска градина освен детската ясла „Слънчев рай“. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров при откриването на ремонтираната Детска градина „Еделвайс“ в района. Градината беше санирана със средства по проект, финансиран от Норвежката програма, който включва още две детски градини в..

публикувано на 26.04.24 в 13:19

"Възраждане" регистрира листата си с кандидат-депутати в Пловдив

Партия "Възраждане" е първата в Пловдив, регистрирала кандидат-депутатската си листа в 16-та РИК. На първо и второ място в нея са досегашните народни представители от града Ангел Георгиев и Емил Янков.  Листата включва 12 кандидати, като на 3-то, четвърто,  6-то и 7-мо  място са общинските съветници Иван Пенков, Елена Грозданова, Господин Апостолов..

публикувано на 26.04.24 в 12:51

Правим всичко възможно да няма санкции по проекта за Небет тепе

Все още водим разговори за оградата на Небет тепе с институциите. Това, което трябва да се случи, е община Пловдив да не губи средства по проекта - заяви кметът на Пловдив Костадин Димитров пред журналисти.  Той припомни, че до края на годината средствата за археологията са били осигурени по програма, но от 31 декември всичко се плаща от общинския..

публикувано на 26.04.24 в 11:31

Оставиха в ареста тримата рекетьори, изнудвали жена за 173 000 лв.

Пловдивският Окръжен съд отави в ареста групата от трима софиянци, сред които майка на две малки деца, обвинени за изнудване на жена за 173 000 лв.  Семейната двойка Николета Петкова и Теодор Сергиев, както и Филип Спасов са заплашвали и изнудвали 46-годишната Атанаска Домусчиева от Стамболийски да им преведе крупната сума.   Изнудването е..

публикувано на 26.04.24 в 10:49