Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората в Каравелово още чакат парите от дарения

Малчуганите от закритата детска градина в селото пътуват всеки ден до Карлово

| обновено на 15.11.22 в 16:03

Пламен Николов е самотен баща на 6-годишно момче, заедно със сина си живее в пострадалото от наводнение село Каравелово. Заради бедствието детската градина в селото втори месец е затворена, тъй като е пострадала от наносите и водата, а детето всеки ден пътува десетки километри от и до Карлово. 

"Синът ми беше много стресиран в първите дни, но е контактен и бързо се привърза. Въпреки това всекидневните пътувания и новите хора и неща му влияят зле, разсеян е. Най-добрият вариант за него е да остане на градина в Каравелово, където познава всички и се разбира добре с учителките", смята бащата.

Пламен Николов допълва, че няма собствен автомобил, а фирма извозва децата до ДГ "Гина Кунчева" в Карлово. "След като се прехвърлим на детска градина в Богдан обаче, все още не е ясно ще има ли кой да ги извозва до там", споделя притеснен бащата.

По думите му, сградата на детската градина отговаря на всички изисквания, иска само лек ремонт и може отново да се използва от децата на Каравелово.

Албена Бонева от Обществения съвет в Каравелово обясни, че повече от 2 месеца след наводнението пострадалите все още не са получили средства да възстановят щетите от наводнението.

"След няколко заседания в крайна сметка постигнахме разумно решение за критериите, по които да се разпределят дарените средства. То ще се разгледа на извънредна сесия на ОбС утре. Ако бъде прието, те ще се разделят на 5 групи", обясни тя. 

Албена Бонева уточни, че 10 % от събраните дарения отиват за най-тежко пострадалите с разрушени или подлежащи на разрушаване домове, 8 % - за 15 имота в тежко състояние, които обаче подлежат на основен ремонт. 71 % са разпределени за 188 домове със средни и по-леки щети и 11 % - за 50 къщи, които са по-леко пострадали от наводнението. 

"Тези суми няма да свършат изцяло работа на хората, но все пак е помощ преди зимата", каза тя.

До ден-днешен безплатни дърва за огрев още никой в Каравелово не е видял. Закараха се дърва на известен брой хора, но те са приближени до властта, допълни Албена Бонева. 

Детската градина в с. Каравелово е може би най-пострадалата обществена сграда от опустошителните наводнения през септември.  Затова бе взето решение на ОбС за закриване на градината там, а групата деца от селото да се пренасочи към забавачката в близкото с. Богдан, заяви зам.- кметът на община Карлово Антон Минев. 

По думите му, тепърва се работи по проблема с осигуряването на транспорт за децата и от следващата седмица те ще бъдат извозвани до Богдан.  Все пак  разстоянието между двете съседни селища е само около 2 километра, коментира Антон Минев. Той увери, че  след пълното ремонтиране на детската градина в Каравелово, тя отново ще приеме децата от селото.

По въпроса за разпределянето на събраните дарения за пострадалите от наводненията хора и семейства, зам.-кметът на Карлово отново подчерта, че конкретната процедура е в отговорностите на Обществения съвет, който  отговаря за тези пари. Категоричон обаче преводите ще стават по банков път и затова апелът към всички очакващи тези помощи, да имат банкови сметки. 

Последните подробности предстои да бъдат уточнени на заседание на Обществения съвет в сряда, 16-ти ноември, уточни Антон Минев. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Доц. Христо Паунов в "Добро утро, ден!"

За правото и справедливостта, за уроците, които преподавателите учат, за благородството на доброволния труд, за пътешествията и черно- бялото фото  – за всичко това с чувство за хумор и намигане към съвремието говорим тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преподавателят по Конституционно право и омбудсман на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Христо Паунов е..

обновено на 17.05.24 в 16:45

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52