Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Парите за пробива под Водната палата възраждат кино "Космос"

Пробивът на Водната палата, срещу който протестираха пловдивчани, може да бъде изцяло прекратен, а парите да се пренасочат към други два емблематични за града обекта. За обсъждането на този вариант съобщи заместник кметът по финансите Величко Родопски. 

Проектите, които са коментирани са били кино „Космос” и социализацията на Форум „Изток” и „Юг”. Водени са разговори и с Фонда за устойчиви градове, който отпуска заема за пробива под водната палата дали средствата могат да бъдат пренасочени. От кредитната институция са дали съгласие, ако бъдат изпълнени няколко условия. 

"Едното условие е да имаме готови проекти, а другото да има обществено обсъждане за значимостта на тези обекти. Също така трябва да има и решение на Общинския съвет. Хубаво е да не се губят парите от заема, защото условията са добри - лихвата е малка. Не знам какво ще е решението за пробива под Водната палата, но нещата вървят към замразяване", коментира Величко Родопски.

Бившият кмет на Пловдив Иван Тотев и лидер на ГЕРБ в града написа във фейсбук профила си, че подкрепя идеята парите от спорния пробив под Водната палата да бъдат пренасочени към възстановяването на кино „Космос“. 

Припомням, че именно до временното спиране на пробива под водната палата се стигна след настояване на общинските съветници от ГЕРБ и протести. Проектът за реставрацията и консервацията на Форумите изток и юг е готов и е входиран за съгласуване в Националният институт за недвижимо културно наследство. Другият проект, към който се обсъжда да бъдат пренасочени средствата, този за възстановяването на кино „Космос“ наскоро беше представен пред пловдивчани. Архитектът му Димитър Балджиев коментира:

"Изчистването на киното е реалистично да се случи в рамките на два месеца, грубото строителство между 6 и 8 месеца и оборудването ще отнеме около година".

 Заради ръста на строителните материали и инфлацията необходимата сума за възстановяването на кино „Космос“ е скочила от 5 млн. лв. на 7 млн. лв.

Стойността на проекта за реставрацията и консервацията на Форумите изток и юг е 6 млн. лв.


Още от категорията

27 мил. лв са санкциите за Пловдив от мандата на Тотев

Близо 1 милион 315 хиляди лева е платила община Пловдив по съдебните дела за недостроената зоологическа градина в Пловдив. Отделно от пловдивската хазна са платени над 900 хиляди лева санкции, наложени от управляващия орган по транспортния проект на града. А заради превишения капацитет на сметището в Цалапица и ненавременно обжалване от екипа..

публикувано на 06.02.23 в 16:33

Здравко Димитров напуска ГЕРБ, но остава кмет на Пловдив

Кметът на Пловдив Здравко Димитровподава  оставка като член на ГЕРБ . Това обяви той на извънредна пресконференция. "Нямам право да си подам оставката като кмет, защото съм избран от пловдивчани и имаме да изпълняваме проекти за 500 милиона лева", заяви още Здравко Димитров. Кметът няма да иска оставката на заместника си Пламен..

обновено на 06.02.23 в 14:37

Разкриха полицай в участие в измамна схема

Уличиха пловдивски полицай в участие в измамна схема в размер на 90 000 лв. За случая съобщиха от прокуратурата в Пловдив.  Униформеният и още двама души са направили опит да заблудят застрахователна компания след тежка катастрофа с цел получаване обезщетение от застрахователя. Случката се разиграла преди година на пътя между село Поповица и..

публикувано на 06.02.23 в 14:07

В болница, без опасност за живота, е скиорът, пострадал в Пампорово

Няма опасност за живота на 16-годишното момче от Пловдив, което пострада по време на ски в  Пампорово. То е в  задоволително състояние и контактно, съобщиха лекарите.  Тийнейджърът бе транспортиран от смолянската Спешна помощ в пловдивската университетска болница “Свети Георги”. Направени са му редица изследвания и е настанен в клиниката по..

публикувано на 06.02.23 в 13:32