Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Честваме 85 години на музея "Васил Левски" в Карлово

С двудневна научна конференция днес се отбелязва  85-та годишнина от създаването на музей "Васил Левски" в Карлово. 

Темите на конференцията са две. Едната е как могат да се използват движимите културни ценности в обучението на децата. Другата цели да бъдат представнеи новите изследвания за Васил Левски и други български възрожденци.

Участие във форума взимат академични преподаватели и музейни специалисти.

 Ще бъдат представени новите книги на проф. Вера Бонева за Иларион Макариополски, на проф. Орлин Събев за Георги Раковски и нов сборник на музей "Васил Левски" в Карлово.

Събитието ще се проведе в експозиционната зала на музея.

Гостите на музея ще могат да разгледат фото изложбата "Старо Карлово" със снимки на Славчо Славчев, син на първия уредник на музея Никола Славчев. Как се е развил „Национален музей Васил Левски през годините и какво да очакваме от конференцията питаме директорът на музея Дора Чаушева.

Още от категорията

"Летящата страна" гостува в Пловдив

Тази събота /11 февруари/ предлагаме на вниманието Ви едно истинско забавление за малки и големи - пътешествие до "Летящата страна" , което ще поеме точно в 17:00 и на сцената на Театър Хенд в Пловдив. Вход ът е абсолютно свободен с предварително запазениместа на посочения телефон +359 89 699 0247. Това семейно куклено представление се..

публикувано на 06.02.23 в 16:08

"Възлюбените" - разказ за зората на българското Възраждане

Романът "Възлюбените" е дебютен за Боян Йорданов. Книгата излиза  с печата на издателство "Жанет 45".  Авторът е биотехнолог, доктор по химия, работи във фармацевтична компания в Ботевград.  Досега той е публикувал разкази в различни литературни  периодични издания.  Историята в романа се развива в началото на Българското Възраждане. Героят -..

публикувано на 06.02.23 в 12:52

Преге - предаване за света на книгите, 04 - 10 февруари

В предаването за книги на Радио Пловдив на 04.02.2023г. бяха представени следните заглавия:  BNR podcasts · Преге - Нови книги и литературен календар от 04.02 до 10.02.2023 Рубрика „Напълно непознати” (нови книги) Марк Твен. В рая се влиза с връзки. 144 стр., ок. 2А, Фама, 2023. Вирджиния Улф. Мигове от живота. 325 стр., 4А, Кръг,..

публикувано на 06.02.23 в 10:39

В Смолян търсят най-оригиналното "Писмо до мама"

Регионалната библиотека „Николай Вранчев“ в Смолян организира областен ученически конкурс за най-оригинално писмо на тема „Писмо до мама“. Целта на конкурса е да се изрази любовта към майката и да се покаже нейната неоценима роля вв отглеждането на децата и съхраняване на семейството. Конкурсът ще се проведе в три възрастови групи - от 1 до 4-ти клас,..

публикувано на 06.02.23 в 09:12

В "Срещите" - за модерните българи някога и днес

Тази събота в "Срещите" с проф. Веселин Методиев говорим за интелигента - парвеню, един от 58-те му разговора с автори на сп. "Златорог" в книгата "Модерните българи". Интелигентът - парвеню е една от най-страшните болести за българското общество някога, според Атанас Илиев от "Златорог", а и днес, според проф. Веселин Методиев.  

обновено на 04.02.23 в 10:32