Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водим гражданска война с бюлетини или машини да е вота

| обновено на 18.11.22 в 12:00

„Имам чувството, че водим гражданска война българите дали да гласуват с машини и изборите да се правят от частни фирми, или да са свободни хора, които провеждат изборния процес по нормалния за всички европейски държави начин“. Това коментира депутатът от ГЕРБ – СДС Радомир Чолаков, който е и член на правната комисия, в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

Той добави, че не може да си представи как партията им ще се откаже от връщането на хартиената бюлетина, тъй като това е централната теза. Освен това избирателите на ГЕРБ искали тя да се върне. Според него с тези промени се връща правото на българите да провеждат изборите си сами.

„От година насам изборите ги провежда фирмата „Смартматик“ и обявява изборите, което е нечувано в целия свят. Властта произтича от народа – това означава, че народът гласува, народът брои и народът съобщава резултата от изборите, с които народът произвежда своите органи за управление.

Това не може да се поверява на машини и на фирма. Ние сме първата държава в света, която си аутсорсна изборите на частна фирма и от година живеем в един скандал“, коментира Чолаков.  Затова и още след края на заседанието той знаел, че ще започне с политическата истерия и се е пошегувал с колегите си, че могат да започнат с обичайния хейт срещу хартията, срещу мафията.

 Думите на лидера на партията Бойко Борисов вчера поясни така:

„Борисов просто обърна внимание, че може би сме се увлекли в закриването на обществения съвет, което и аз като го погледнах може би беше излишно движение. 

Реално той каза оставете обществения съвет и му разширете състава, върнете район „Чужбина“, ако много настояват, но нека те да кажат от къде ще се вземат мандатите. От България трябва да се вземат мандати – от къде - от Пловдив, Пловдив – област, Варна, Враца и ще видите, че ДПС ще спечели“, коментира Чолаков. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38

Ръст на доходите има, но картината не е толкова розова

Ръст на доходите има, но картината не е чак толкова розова както излиза от данните на НСИ, тъй като цифрите са усреднени. Това обясни икономическият анализатор на КНСБ Петър Мишев по повод данните на статистическия институт, че доходите на лице от домакинството са се повишили с 20,4% през изминалата година. Икономическият анализатор обясни,..

публикувано на 19.04.24 в 10:58

Градината пази духа на Вазов и е най- подходящо да носи името му

Историкът Стефан Шивачев подкрепя идеята градината на ул. "Христо Г. Данов" да носи името на Иван Вазов. Той се вкючи в дискусията, подета от администрацията на район "Централен" не само с аргументи от документите, но и с тезата, че Пловдив дължи на Патриарха на българската литература този спомен и признателност. Да, наистина идеята за създаването на..

публикувано на 19.04.24 в 10:44