Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Връщането на вот с хартия и машини води към грешки

С промените предстои изцяло да се политизира ЦИК

Румяна Дечева
Снимка: БГНЕС

Ефектът от предложените от така наречената „хартиена коалиция“ промени в изборните правила на този етап е трудна работа на парламента. Днес там бавно се събра кворум заради протестното отсъствие на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, както и заради първоначалното отсъствие на депутатите от ГЕРБ, събрани от лидера им на обсъждане по темата. 

Доколко политическите сметки около изборните технологии отразяват обществения интерес и позиции по темата - ще говорим по това с Румяна Дечева, бивш председател на Обществения съвет към ЦИК.

Изборният експерт каза в интервю за програма "Ден след ден": "За първи път в българското изборно законодателство наблюдателите са вписани  след демократичните промени. С излизането на много българи в чужбина, те също участват активно в изборния процес. Общественият съвет е една от проявите на това съвместно действие, с различни гледни точки и интереси. Съветът прави анализи и експертизи за това какво се случва в други страни, и след избора. По този начин имаме различна и пълна картина за изборния процес у нас и в чужбина."

"Като организации, които не сме тежали никога на бюджета на страната, защо изведнъж им хрумна това да закрият тези органи", попита Дечева.

ЦИК  и структурирането й: "Експерти влизат в комисиите и у нас, и по света, такива са принципите за състава. Състав от 15 човека беше голяма комисия, а с 25 човека ставаме световни шампиони. Притеснителното при последните промени е, че се разширява ЦИК със състав, който да отговаря на броя на партиите в парламента. Това политизира институцията."

"Вместо да се направят стъпки да се обмисли деполитизирането на ЦИК, то се прави точно обратното", каза Дечева. 

Аргументите за хартиения вот: "Не е аргумент, че Европа гласува с хартия. У нас бяха приети с мнозинство машините, точно от трите партии, които сега оспорват гласуването с машини. Сега вървят спекулации по темата, като се започне от Венецуела и се свърши с мантрата, че в Европа не се гласува с машини. Въвеждането на смесеното гласуване ще доведе до много грешки, подобно на изборите през април 2021 г."

"Много малко хора в Пловдив ще решат да гласуват с хартия", прогнозира Дечева. Тя уточни: "Трябва така да се организира хартиеното гласуване, че да се пази достойнството на хората, които не вярват в технологиите. Навсякъде по света, където има машини, изключително неграмотни хора, без културата на нашия народ се справят с машините."

Още от категорията

Лидерът на ГЕРБ е отговорен за скандалите в Пловдив

Скандалите в ГЕРБ - Пловдив са закъснели от гледна точка на лошата работа на местната власт, на харченето на публични средства и на нарушения на обществени поръчки в предишния мандат, коментира пред Радио Пловдив политологът Димитър Аврамов. Резултатът са нарушения, които   ще се плащат от джоба на пловдивчани и преки загуби за хората, които живеят..

публикувано на 06.02.23 в 16:10

Напрежението м/у РСМ и България се поддържа в Белград и Москва

Желанието на Македония да е част от ЕС е желание на всички българи, които имат патриотични чувства.  Затова смятам, че българската дипломация постъпи правилно и мъдро като помогна за изработването на така нареченото френско предложение за РСМ , коментира за Радио Пловдив журналистът и анализатор Николай Кръстев.  Той обаче подчерта, че има..

публикувано на 06.02.23 в 15:27

Някъде се скъса нишката между ГЕРБ и Здравко Димитров

Има известен елемент на изненада от това, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката на кмета на Пловдив Здравко Димитров. Мисля, че комуникацията между ГЕРБ и кмета Димитров е на нормално ниво, но явно нещо някъде се е скъсало. Това коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив председателят на ОбС Александър Държиков. Той допълни, че..

обновено на 06.02.23 в 14:18

Минималната заплата заплашва пазара на труда

Механизмът за определяне на минималната работна заплата, който определи в последните си дни 48-то Народно събрание, заплашва функционирането на пазара на труда в България. Това коментира изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов в предаването „Точно днес“. Причината е, че като се начислят всички..

публикувано на 06.02.23 в 11:38

Сценарият "добро" и "лошо" ченге обслужва ГЕРБ

"Станахме свидетели на театър от типа  доброто и лошото ченге. Добрият Борисов, който дойде в Пловдив и започна да говори за некадърността, непрозрачността в управлението и как не иска да се свързват с ГЕРБ. Часове по-късно Здравко Димитров изигра "лошото" ченге и каза, че няма да си подаде оставката, защото е избран от гражданите и никой лидер..

публикувано на 06.02.23 в 11:09