Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никой лидер не се обърна към гневните НЕгласували българи

"Държавата се намира в криза - икономическа и политическа. Ако политическата криза се разреши, би била стъпка и към разрешаването на другите кризи, но за съжаление, не виждам кълновете към разрешаване на тази криза", заяви главният редактор на информационния сайт  "Епицентър" Валерия Велева.

Като аргумент, тя посочи жестокото противопоставяне между партиите, личната неприязън между политическите лидери и нежеланието им в този тежък за страната момент истински да поемат отговорност за управлението на държавата.  

"Партиите бягат от момента, в който точно в зимните месеци трябва да поемат управлението на държавата. Затова наблюдаваме дебнене, подчертана неприязън и агресия, която се изля в петъчния ден пред Националната телевизия и пред дома на един от българските политици, и това ме накара след 33 години отново да си помисля, че се върнахме към началото на прехода с това тежко разделение сред политическия елит и което слиза надолу към хората. Никак не съм обнадеждена за това, което предстои пред страната".

Разделението на хората в обществото сега е между машините и хартията. В ожесточението партиите не разбират, че наслояват в обществото усещането за недоверие към избирателния процес. Има проблеми с хартиеното гласуване  по отношение на отчитането, има съмнения и за манипулации при машините. 

"Въпросът е, че вкопчването в Избирателния кодекс не е най-важният проблем в държавата, но той се оказва най-важният за политиците, защото те се готвят за избори и за тях отчитането гласа на избирателя е най-важното дело, а не как с програми, добри послания и кауза да накарат българите да гласуват".

Велева припомни, че на последните избори между  55 и 60% от българите не са гласували, отвратени от политическия процес.

"Не чух от нито един политически лидер да говори на тези гневни 60% българи. Всички говорят на техния електорат, те са парцелирали народа и говорят на тези малки части".

Партиите не са станали по-диалогични, независимо че президентът през 40-те дни след изборите  е дал възможност на партиите да постигнат диалог.  Те не успяват да се договорят дори за най-важните неща, които предстоят за държавата. 

През седмицата трябва да бъдат създадени две комисии - за "Джемкор" и за ИК.

"И двете  ще продуцират допълнително политическо напрежение в Парламента с яростно наддаване,  тежки обвинения между първата и втората политическа сила и това ще минира възможността за каквато и да е крехка коалиция, която да поеме управлението на страната".

Противно на очакването й, че с участието на трите  системни партии, но без участието на политическите лидери, както и с участието на "Български възход", може да се състави програмно, експертно правителство, това  сега изглежда все по-невъзможно. 

По думите на Велева, Бойко Борисов  се опитва да играе консенсусна роля, като непрекъснато прави отстъпки и процесът за ИК да стартира от нулата. 

"Борисов дава знаци, но това ще завърши със скандали, защото в неговата парламентарна група особено съгласие за консенсус няма, а има личностно противопоставяне между депутатите на ГЕРБ и  ПП. Факт е, че има емоционална непоносимост на ирационално ниво, което в политиката е лош съветник. Борисов ще наложи на своите депутати линия на диалог и консенсус, но не смятам, че това ще доведе до ответната страна от  ПП.  Напротив, те ще смятат, че това е техен успех и това ще изостри още повече отношенията с депутатите от ГЕРБ".

С дългото разтегляне на връчването на мандатите, президентът е дава възможност парламентарната процедура да се разтегли така, че изборите да бъдат през март и да се избегне тежката зима. 

"Колкото датата отива повече в пролетното време, толкова по-добре. Но това означава, че в най-тежките месеци България ще бъде управлявана от служебно правителство, което ще бъде спънато откъм взимането на решения с оглед на социалната и икономическата ситуация".


Интервюто - звуковия файл: 

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В Смолянско 963 избиратели гласуват за ЕП, но не и за наш парламент

97 070 са избирателите в Смолянска област, включени в предварителните списъци за изборите за членове на Европейски парламент, а за изборите за народни представители у нас на изборите на 9 юни 2024 г. списъците включват  96 107 избиратели. Това заяви пред Радио Пловдив новият председател на 22-ра Районна избирателна комисия в Смолян  Таня..

публикувано на 23.04.24 в 07:55
Любомир Минчев

Докато кметът се страхува, могат да му заграбят властта

Докато кметът Костадин Димитров се страхува да каже личните си позиции, то малките групи в Общинския съвет в Пловдив ще имат власт. Това коментира журналистът Любомир Минчев след бала на ГЕРБ. Според него се образува втори център на власт и той е в редиците на общинската администрация – групата около Владимир Темелков, който по думите му е..

публикувано на 22.04.24 в 16:42

При повече внимание изборите 2 в 1 не са проблем

Голямото предизвикателство се пада за секционните избирателни комисии , които ще трябва да проведат два отделни избора и то при наличие на два отделни избирателни списъка . Това е така, тъй като е налице едно особено изискване за уседналост при гласуване в изборите за членове на Европейския парламент от Република България. Това заяви пред..

публикувано на 22.04.24 в 15:56

Оградата на Небет тепе да се премахне, експерти да кажат как

В петък НИНКН изпрати второ за изминалата седмица становище до община Пловдив, в което отново заяви, че металната ограда на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с Института и с Министерство на културата. От там обясниха, че общината не е искала инструкции и са против прехвърлянето на отговорност. Двете институции са категорични, че промяна..

публикувано на 22.04.24 в 12:06

Започва Европейската имунизационна седмица

Катедрата по епидемиология и медицина на бедствените ситуации и Катедрата по инфекциозни болести при МУ-Пловдив организират семинар, посветен на Европейската имунизационна седмица, която започва от днес. Гост-лектор ще бъде доц. Стефка Крумова. Тя е завеждащ националната референтна лаборатория „Морбили, паротит, рубеола“ към Националния център по..

обновено на 22.04.24 в 11:36