Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Как работи Комплексът за социални услуги "Св. Георги"?

Снимка: БНТ

Сигнал за нередности в Комплекса за социални услуги "Свети Георги" постъпи в Радио Пловдив. Управлението на социалните услуги в комплекса се извърша от фирма "Соник Старт" ООД. Това става от 1 февруари 2022 г. с публично оповестен конкурс без спазване на Закона за социалните услуги за публично обсъждане и взимане на решение от Общинския Съвет - Пловдив, твърди бившият служител на комплекса Цветан Докторов.

Той пише: "На основание - Чл. 25, ал. 1  от Закона за социалните услуги настоявам Общински Съвет - Пловдив да започне процедура по прекратяване на договора между общината и подписалата фирма - договор за управление на социалните услуги в комплекса." По думите му смяната на управлението води до намаляване на качеството на социалните услуги за хора с увреждания в Община Пловдив.

Цветан Докторов е работил до началото на юни като културтерапевт в комплекса. Той внася поредица жалби до институциите за нередности в обслужването на младежите в комплекса, след като от общината услугите пое нов доставчик на социални услуги. 

Веселина Ботева, директор на Дирекция "Социална политика" заяви пред Радио Пловдив, че комплексът работи много добре в последните месеци, като е удължено работното време, до 17 часа. Ботева посочи, че капацитетът вече е за 45 човека, има и поставено видео наблюдение, за да се гарантира качеството на услугите. Тя категорично отрече обвиненията на Докторов, че не е спазен ЗСУ. 

Инспекция по труда Пловдив започна и приключи административно - принудителна процедура срещу доставчика на социални услуги, поел управлението на КСУ "Свети Георги" - Пловдив, след сигнали на Докторов.

От протокола на Инспекцията по труда става ясно, че има нарушения на трудово-правните отношения от новия доставчик. Атанас Чернаев, директор на Инспекцията по труда в Пловдив коментира проверката: "Имаме констатирани четири основни нарушения на трудовото законодателство. Те касаят неспазване на работното време, допълнителен отпуск на служителите, който не е обозначен, нарушаване на оценките за риска на работните позиции, липсват лични предпазни средства и облекло на работещите."

Инспекция по труда Пловдив наложи предписания към фирмата. В срок до края на годината те трябва да бъдат изпълнени, в противен случай ще бъдат написани актове за имуществени санкции. От община Пловдив поясниха, че ще отстранят нередностите. Сред първите пропуски са тези, че служителите ще работят по 7 часа с хора с увреждания, но ще им се заплаща за 8 часа.

Бившият служител съобщи днес, че ще започне процедура по изясняване и обвиняване в умишлена безстопанственост към Районна Прокуратура Пловдив.

По рано този месец заместник-кметът Георги Титюков отхвърли твърденията, че управлението на Комплекса за социални услуги „Свети Георги“ е дадено на частна фирма, в нарушение на член 25, ал.1 на Закона за социалните услуги, тъй като няма решение на ОбС.

„Няма такова нещо. Процедурата е проверена от единствения компетентен орган да проверява такива процедури – Агенцията за качество на социалните услуги. Ние преди да отдадем за 5 години на външен доставчик социалната услуга, както е по закон, бяхме притеснени за качеството на услугите, които Община Пловдив предоставяше като доставчик“, каза още Титюков.

Още от категорията
Евелина Славкова

Всички партии са готови за изборите, но са и уморени

В програма "Точно днес" разговор с Евелина Славкова , социолог от агенция "Тренд" за нагласите да отидем на петите извънредни избори, за машинния и за хартиения вот, за коалициите, които ще се изградят.  Евелина Славкова коментира конфликта в Пловдив с поисканата оставка на кмета Здравко Димитров, като припомни, че той датира още от 2022 г., когато..

публикувано на 07.02.23 в 10:21

Напрежението ще спадне след сесията на 9-ти февруари

"За съжаление това, което се случва в Пловдив е много неприятно и лошо за града ни. Това са решения на ПП ГЕРБ и няма как да се бъркаме в тях, можем да ги следим". Това каза общинският съветник Константин Георгиев от „Кауза България“ по повод поисканата от Бойко Борисов оставка на кмета Здравко Димитров. Пред Радио Пловдив Георгиев..

публикувано на 07.02.23 в 09:53

Още 27 спасители доброволци заминават за Турция от Пловдив

От Пловдив тръгва екип за районите, пострадали от опустошителното земетресение в Турция. Нашите спасители пътуват за Газиентеп, на границата със Сирия .  Пред Радио Пловдив Георги Влайков от сдружение "Аварийно Спасяване Пловдив" съобщи, че заминава доста разнообразен екип от 27 човека , в който има лекар, парамедици, хора, изучавали..

обновено на 07.02.23 в 08:29

Пловдив е в режим на оцеляване, проблемите се трупат

За нашите измерения - Пловдив, поисканата и неполучена оставка на кмета Здравко Димитров, за управлението в криза, говорим със заместник-председателя на ОбС Евелин Парасков  от партия "Съюз за Пловдив". Той каза, че в тази битка, която се очертава на националното и местното ръководство с кмета на Пловдив няма да има победители. "Решението на..

публикувано на 07.02.23 в 07:52

Лидерът на ГЕРБ е отговорен за скандалите в Пловдив

Скандалите в ГЕРБ - Пловдив са закъснели от гледна точка на лошата работа на местната власт, на харченето на публични средства и на нарушения на обществени поръчки в предишния мандат, коментира пред Радио Пловдив политологът Димитър Аврамов. Резултатът са нарушения, които   ще се плащат от джоба на пловдивчани и преки загуби за хората, които живеят..

публикувано на 06.02.23 в 16:10

Свързани новини

Няма да има сътресения в управлението на Пловдив

Пловдив се ръководи и трябва да се ръководи, както кажат пловдивчани. В случая г-н Здравко Димитров има удостоверение от Общинската избирателна комисия, че е избран за кмет и би трябвало той да изпълнява тази функция. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Георги Титюков, заместник-кмет на града от квотата на „Кауза България“ по повод..

публикувано на 10.11.22 в 10:34