Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Толкова разтягаме килима на болниците, че започва да се къса

Д-р Александър Симидчиев, зам. – предсадетел на Здравната комисия на НС коментира  вестта за финансовите затруднения на Белодробната болница във Варна, която остава без електричество и възможност да си плаща  потолнението и заплатите на персонала. По думите му това  е фрапиращ случай, в сфера, която има хронични проблеми, особено когато става дума за общинските болници. 

Общините нямат перо здравеопазване в бюджетите си и отделят от други дейности за издръжката им. Те имат доста неясно бъдеще, ако системата не се промени. Или да се предвидят средства в бюджетите на общините, или държавата да реши какво да прави в националата здравна карта. Ако се види, че нуждите са по- малкио от това, което има в даден район, да се реши кои болници ще се финансират.

По статистика в България има 381 боници, а по здрвана карта имаме нужда от 120- 150 лечебни заведения. Това е разминаване в пъти и води до разпеределение на неголям бюджет на много места.

"Вече толкова разтягаме килима, че той започва да се къса", казва д-р Симидчиев.

В предаването "Ден след ден" той коментира и  предложението на "Кауза България" Националната педиатрична болница да бъде построена в Пловдив.

Проблемът трябва да се оцени от различни гледни точки, да се  прецени географската и логистична свързаност, разпределенето на специалистите, както и това какви лечебни заведения за спешност има в близост. 

Д- р Симидчиев обясни, че подобни болници се изграждат на хоризонтален принцип - ниско строитлество на голяма площ, с модули, които могат да се преместват и включително унищожават, ако се появи вътре - болнична инфекция. Проектират се паркове и паркинги...., въобще въпросът е многостранен и не е лесна преценката къде да се намира подобно лечебно заведение, в което ще се лекуват тежко болни деца.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:

Още от категорията

Трудно ще е въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив

Автомобилите от най-ниската еко категория отново могат да влизат в идеалния центърана София, след като имаше такава забрана, която беше в сила до края на февруари. Забраната е свързана с определенето на т.нар. зони за ниски емисии, които се подготвят и за действие в Пловдив.  От октомври 2022-ра година Общинският съвет прие методика за въвеждане на..

публикувано на 01.03.24 в 16:27

Ипотечните кредити не надуват пазара на имотите

"Не виждам все още балон на пазара на движими имоти, коментира кредитният консултант Тихомир Тошев. Кредитите растат четвърта поредна година, но намаляват с 2% от миналата година. Пазарът продължава няколко години да е в засилено търсене и по- малко предлагане и това е причината за повишаването на цените на имотите и оттук идва тегленето на..

публикувано на 01.03.24 в 16:09
Георги Ангелов

Ипотечните кредити гонят рекордно високи нива

Макроикономистът Георги Ангелов коментира в програма "Ден след ден" продължаващия ръст на ипотечни кредити у нас и евентуалните последици от това. "Основният проблем е, че растежът на ипотечните кредити вече е на рекордни високи нива, които не сме виждали от 15 години насам.  В същото време си спомняме какво стана преди 15 години, когато имахме..

публикувано на 01.03.24 в 15:33

У нас не се очакват сериозни сътресения на пазара на горива

„ Имайте предвид, че от няколко седмици рафинерията Лукойл е преминала на преработка на алтернативен петрол, не руски. Така че не очакваме това да създаде някакви проблеми в производството и в доставките на горива. Колегите от рафинарията правят всичко възможно пазарът да бъде овладян и да няма стресови ситуации “ – заяви в интервю за Радио..

публикувано на 01.03.24 в 15:20

Мартеницата е символ и магия

Мартеницата е един от най-обичаните български символи. Традицията повелява в първия ден на месец март най-старата жена в семейството да връзва на децата на децата пресукан бял и червен конец за здраве и против уроки. В някои краища се премята на простора червена дреха за здраве на дома.  Още сутринта на 1 март всеки от нас..

публикувано на 01.03.24 в 11:19