Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Толкова разтягаме килима на болниците, че започва да се къса

Д-р Александър Симидчиев, зам. – предсадетел на Здравната комисия на НС коментира  вестта за финансовите затруднения на Белодробната болница във Варна, която остава без електричество и възможност да си плаща  потолнението и заплатите на персонала. По думите му това  е фрапиращ случай, в сфера, която има хронични проблеми, особено когато става дума за общинските болници. 

Общините нямат перо здравеопазване в бюджетите си и отделят от други дейности за издръжката им. Те имат доста неясно бъдеще, ако системата не се промени. Или да се предвидят средства в бюджетите на общините, или държавата да реши какво да прави в националата здравна карта. Ако се види, че нуждите са по- малкио от това, което има в даден район, да се реши кои болници ще се финансират.

По статистика в България има 381 боници, а по здрвана карта имаме нужда от 120- 150 лечебни заведения. Това е разминаване в пъти и води до разпеределение на неголям бюджет на много места.

"Вече толкова разтягаме килима, че той започва да се къса", казва д-р Симидчиев.

В предаването "Ден след ден" той коментира и  предложението на "Кауза България" Националната педиатрична болница да бъде построена в Пловдив.

Проблемът трябва да се оцени от различни гледни точки, да се  прецени географската и логистична свързаност, разпределенето на специалистите, както и това какви лечебни заведения за спешност има в близост. 

Д- р Симидчиев обясни, че подобни болници се изграждат на хоризонтален принцип - ниско строитлество на голяма площ, с модули, които могат да се преместват и включително унищожават, ако се появи вътре - болнична инфекция. Проектират се паркове и паркинги...., въобще въпросът е многостранен и не е лесна преценката къде да се намира подобно лечебно заведение, в което ще се лекуват тежко болни деца.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.

Още от категорията

Лидерът на ГЕРБ е отговорен за скандалите в Пловдив

Скандалите в ГЕРБ - Пловдив са закъснели от гледна точка на лошата работа на местната власт, на харченето на публични средства и на нарушения на обществени поръчки в предишния мандат, коментира пред Радио Пловдив политологът Димитър Аврамов. Резултатът са нарушения, които   ще се плащат от джоба на пловдивчани и преки загуби за хората, които живеят..

публикувано на 06.02.23 в 16:10

Напрежението м/у РСМ и България се поддържа в Белград и Москва

Желанието на Македония да е част от ЕС е желание на всички българи, които имат патриотични чувства.  Затова смятам, че българската дипломация постъпи правилно и мъдро като помогна за изработването на така нареченото френско предложение за РСМ , коментира за Радио Пловдив журналистът и анализатор Николай Кръстев.  Той обаче подчерта, че има..

публикувано на 06.02.23 в 15:27

Някъде се скъса нишката между ГЕРБ и Здравко Димитров

Има известен елемент на изненада от това, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката на кмета на Пловдив Здравко Димитров. Мисля, че комуникацията между ГЕРБ и кмета Димитров е на нормално ниво, но явно нещо някъде се е скъсало. Това коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив председателят на ОбС Александър Държиков. Той допълни, че..

обновено на 06.02.23 в 14:18

Минималната заплата заплашва пазара на труда

Механизмът за определяне на минималната работна заплата, който определи в последните си дни 48-то Народно събрание, заплашва функционирането на пазара на труда в България. Това коментира изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов в предаването „Точно днес“. Причината е, че като се начислят всички..

публикувано на 06.02.23 в 11:38

Сценарият "добро" и "лошо" ченге обслужва ГЕРБ

"Станахме свидетели на театър от типа  доброто и лошото ченге. Добрият Борисов, който дойде в Пловдив и започна да говори за некадърността, непрозрачността в управлението и как не иска да се свързват с ГЕРБ. Часове по-късно Здравко Димитров изигра "лошото" ченге и каза, че няма да си подаде оставката, защото е избран от гражданите и никой лидер..

публикувано на 06.02.23 в 11:09