Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив е създал най-добри условия за украинските бежанци

| обновено на 22.11.22 в 14:21

Областният управител Ангел Стоев  обсъди с посланика на Украйна Виталий Москаленко теми, свързани с адаптацията на украинските бежанците в Пловдив и областта.

По признанието на украинския посланик именно в Пловдив и региона са създадени най-добрите условия за бягащите от войната негови сънародници. „Факт е, че тук те получават много добър прием, топло отношение и съдействие“ – подчерта  Виталий Москаленко. Той връчи на областния управител благодарствена грамота за подкрепата, солидарността и грижата за  приютените тук украински граждани.

„Още от първия ден на кризата тук се работи организирано и активно за приемането хората, бягащи от тази война, която никой от нас не иска. Създадени са всички необходими условия за живот, работа, здравно обслужване и обучение“, заяви  в отговор областният управител н Пловдив.  Той изтъкна активната роля на почетния консул на Украйна  в Пловдив Димитър Георгиев и Наталия Елис от фондация „Юкрейн съпорт енд реновейшън“, която ръководи центъра „Втори дом“ в бившата Белодробна болница.

Според Ангел Стоев на този етап не се е състояла очакваната нова вълна на бежанци от крайморските градове към вътрешността, но областната администрация е готова и има ясен план да посрещне още хора, ако се наложи. Също така той пое ангажимент да съдейства за удължаване срока за ползване на бившата Белодробна болница за нуждите на украинските бежанци. Очаква се на предстоящата си сесия Общински съвет – Пловдив да даде  актуализира този срок.

Москаленко проведе среща и с кмета на Пловдив Здравко Димитров,  неговите заместници Стефан Стоянов и Георги Титюков и директорът на социалните дейности Веселина Ботева, като също им връчи грамоти с благодарност за подкрепата, грижата и солидарността към украинските граждани.  

Дипломатът подчерта и  усилията на администрацията да въведе украинските деца в образователната система и да им помогне в изучаването на български език.

 



По публикацията работиха: Севдалин Палаузов, Димитър Владимиров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Обявиха обществена поръчка за четвъртата трибуна на "Лаута"

Обявена е обществената поръчка за четвъртата трибуна на стадион „Локомотив“ на стойност 40 500 000 лева. Това заяви кметът на Пловдив Костадин Димитров. Предстои да бъде обявена още една обществена поръчка, която ще е за тръбно-каналната мрежа и за трафопостовете. „И в двете поръчки са заложени 10%, които ще бъдат допълнително..

публикувано на 03.06.24 в 11:35

Откриха най-новата улица в Пловдив - "Георги Странски"

Кметът на Пловдив Костадин Димитров и районният кмет на „Източен“ Емил Русинов откриха най-новата улица „Георги Странски“. Тя е на стойност 2, 4 милиона лева, като средствата бяха осигурени от общинския бюджет. Новата улица е дълга 440 метра, като е подменена цялата подземна комуникация. Положени са над 5000 кв. метра асфалт, близо 2000..

публикувано на 03.06.24 в 11:24

Над 200 дка са поразени от вчерашната градушка в село Искра

Над 15 земеделски производители са пострадали след вчерашната едра градушка в първомайското село Искра. При много от стопаните продукцията е почти напълно унищожена, като силно засегнати са над 200 дка земеделска продукция, разказа пред Радио Пловдив кметът на селото Тодор Налбантов. "Сто декара са само щетите на 2 стопани, които имат лозови..

публикувано на 03.06.24 в 09:22

В Пловдив продължава делото за насилието над Дебора

В Пловдивския районен съд с разпит на свидетели продължава делото срещу Георги Георгиев, упражнил насилие над Дебора Михайлова от Стара Загора. Процесът започна в петък, когато показания в съдебната зала даде и самата Дебора. Очаквам справедлива, но тежка присъда, заяви Дебора в съда Освен днешното, предстоят още две заседания, на които ще..

публикувано на 03.06.24 в 08:15

Откриват обновената улица "Д-р Георги Странски" в "Източен"

Кметът на Пловдив Костадин Димитров и районният кмет на „Източен“ Емил Русинов ще открият обновената улица „Д-р Георги Странски“ в Пловдив – в участъка от улица ул. "Генерал Радко Димитриев" до улица „Тодор Гатев“.  Това е първият етап на проекта, за който бяха отпуснати 1 милион и 300 хиляди лева от общинския бюджет. Припомням, че в края на..

обновено на 03.06.24 в 06:51