Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нужни са законови промени, които да формират страх у мигрантите

Оставките в МВР няма да решат проблема с мигрантите

| обновено на 22.11.22 в 16:13

Заради поредната катастрофа между полицейски бус и друг микробус, превозващ мигранти, главният секретар на МВР Петър Тодоров и заместникът му подадоха оставки. Случаят е идентичен с този в Бургас от август, когато загинаха 2-ма униформени.  

На раздяла обаче, двамата висши полицаи  призоваха за драстични законови промени в борбата с нелегалната миграция, които да защитят действията на полицията и да завишат рязко наказанията  за всички участници по веригата. 

Защо се случва всичко това, защо гонката между полиция и трафиканти става ежедневие и доколко сме (без)силни пред засилващия се мигрантски натиск - коментираме с Тихомир Безлов, главен експерт в Центъра за изследване на демокрацията.

Големият проблем е външен и вътрешен. Външният е засилената миграция, която идва от Турция от миналата година. Турция вече видимо прави доста по-малки усилия да възпира мигрантите. От друга страна пък Сърбия прави също така малко за ограничаването им  от България, като ги пропуска.  От трета страна е вътрешната ситуация в страната  - смята Тихомир Безлов. 

"Многократно възникна проблемът със законодателството, както и с европейското сътрудничество в тази област.  А у нас отново цари хаотична дискусия какво може да се направи и как да се направи. Ситуацията е много тягостна."

Днешните две оставки по върховете на МВР – професионалното ръководство – няма да решат проблема. Там изначално си има тежки проблеми, но  и толкова загинали полицаи по веме на работа не сме имали.  Това вече не може да е случайност.  А проблемите също идват и от полицаи, които вземат решения на високи позиции, в цялата страна. Има изключително тежки други случаи, които дори рядко стигат до медиите. 

Друг проблем се крие и в професионалното поведение на самите полицаи в ситуации на преследване.

Лошото е,  че мигрантските инвазии поначало  не фигурират като тежки пресктъпления, според  нашите закони, което дава предпоставка те да се множат, но с все по-тежки  крайни последици. 

Трябват такива промени,  които да формират у мигрантите усещането за „проблем“ при преминаването им през страни като България, категоричен е Тихомир Безлов.

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

БСП иска одит на парите за наводненията, покани жители на трите села в НС

Парламентарната група на „БСП за България“ настоя за финансов одит на средствата, отпуснати за преодоляване на последиците от наводненията в карловските села Богдан, Слатина и Каравелово.  От левицата бяха поканили в кулоарите на Народното събрание и хората от трите села, според които държавата не е положила достатъчно усилия за отстраняване на..

обновено на 27.01.23 в 17:34

Алтернативни храни са необходими, но внимателно

За и против позволеното от Европа влагане на брашно от домашни щурци в храните. По темата – Кремена Дервенкова от   Асоциация на производителите на насекоми в България и диетологът проф. Донка Байкова. Като дългоочаквана новина, която дори доста се е забавила, определи решението на ЕК за употребата за храна на брашно от домашни щурци..

публикувано на 27.01.23 в 17:19

Ако няма разделителни линии, ще имаме правителство

Дори и „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ да се явят заедно на предстоящите избори и да са първа политическа сила, те пак няма да успеят да реализират мандата. Причината е, че за да има правителство не трябва при правенето на политики да има разделителни линии. Тази теза аргументира политологът доц. Иван Начев в предаването..

публикувано на 27.01.23 в 10:45

Страх ме е, че овладяването на Панаира няма да спре

Надявам се да дойдат на изслушването за Пловдивския панаир Бойко Борисов, Сергей Станишев, Румен Овчаров, Корнелия Нинова, защото ги е поканил българският парламент, а ние сме парламентарна република. Това заяви в предаването "Точно днес" депутатът от "Демократична България"  Йордан Иванов , който е член на временната парламентарна комисия за Панаира...

публикувано на 27.01.23 в 09:54

Европейският дигитален хъб за киберсигурност избра Пловдив

Община Пловдив, Пловдивския универститет Съюза за стопанска инициатива, Българската асоциация по киберсигурност и БАН обявиха старта на  нов стратегически проект за киберсигурност.  Това е Европейският цифров иновационен хъб „Тракия“ Основният фокус е създаването на комплексна рамка от услуги в тази област, насочени към малките и средни..

публикувано на 26.01.23 в 15:56