Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нужни са законови промени, които да формират страх у мигрантите

Оставките в МВР няма да решат проблема с мигрантите

| обновено на 22.11.22 в 16:13

Заради поредната катастрофа между полицейски бус и друг микробус, превозващ мигранти, главният секретар на МВР Петър Тодоров и заместникът му подадоха оставки. Случаят е идентичен с този в Бургас от август, когато загинаха 2-ма униформени.  

На раздяла обаче, двамата висши полицаи  призоваха за драстични законови промени в борбата с нелегалната миграция, които да защитят действията на полицията и да завишат рязко наказанията  за всички участници по веригата. 

Защо се случва всичко това, защо гонката между полиция и трафиканти става ежедневие и доколко сме (без)силни пред засилващия се мигрантски натиск - коментираме с Тихомир Безлов, главен експерт в Центъра за изследване на демокрацията.

Големият проблем е външен и вътрешен. Външният е засилената миграция, която идва от Турция от миналата година. Турция вече видимо прави доста по-малки усилия да възпира мигрантите. От друга страна пък Сърбия прави също така малко за ограничаването им  от България, като ги пропуска.  От трета страна е вътрешната ситуация в страната  - смята Тихомир Безлов. 

"Многократно възникна проблемът със законодателството, както и с европейското сътрудничество в тази област.  А у нас отново цари хаотична дискусия какво може да се направи и как да се направи. Ситуацията е много тягостна."

Днешните две оставки по върховете на МВР – професионалното ръководство – няма да решат проблема. Там изначално си има тежки проблеми, но  и толкова загинали полицаи по веме на работа не сме имали.  Това вече не може да е случайност.  А проблемите също идват и от полицаи, които вземат решения на високи позиции, в цялата страна. Има изключително тежки други случаи, които дори рядко стигат до медиите. 

Друг проблем се крие и в професионалното поведение на самите полицаи в ситуации на преследване.

Лошото е,  че мигрантските инвазии поначало  не фигурират като тежки пресктъпления, според  нашите закони, което дава предпоставка те да се множат, но с все по-тежки  крайни последици. 

Трябват такива промени,  които да формират у мигрантите усещането за „проблем“ при преминаването им през страни като България, категоричен е Тихомир Безлов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46

Промените в Конституцията ни хвърлят от казус в казус

Държавата отсъства от доста време, а самата сглобка, която ни управляваше, беше едно уродливо създание. Това коментира пловдивският депутат от „Има такъв народ“ Гроздан Караджов. Той допълни още, че именно тази сглобка ни е довела до служебен кабинет, който е ярко оцветен политически. Затова ИТН също иска вот на недоверие, въпреки че по..

публикувано на 18.04.24 в 15:45
Кметът на общината Павел Михайлов и кметът на Брестовица Мария Манолова (вдясно)

Брестовица може и да има скоро чиста вода

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов е уверен, че проблемът със замърсената вода в село Брестовица може да се реши до месеци, след като ВиК изгради довеждащия водопровод до селото. Преди 2 дни от МРРБ съобщиха, че рехабилитацията на съоръжението може да стартира, след като Българският ВиК холдинг е отпуснал инвестиционен заем в размер на..

публикувано на 18.04.24 в 14:50

Касовата бележка от пазаруването е нашата застраховка

В подготовка на празничната трапеза разговор в аванс с д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна за гражданския контрол в търговската мрежа и рисковете пред потребителите при онлайн пазаруването на хранителни стоки.  Сдружението започна проверки в обекти от мрежата за търговия на дребно с хранителни стоки в..

публикувано на 18.04.24 в 10:31

Очаквам още едни извънредни избори до края на годината

„Възраждане“ и без БСП продължават своята линия на опозиционно поведение и видимо са започнали предизборната кампания. Това коментира в предаването „Точно днес“ политологът и преподавател в катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ Ружа Смилова . За вота на недоверие към служебния кабинет „Не мога да допусна, че Корнелия..

публикувано на 18.04.24 в 10:28