Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Трябва алгоритъм в МВР за действие с мигрантите

Само компетентните кадри ще решат проблемите в МВР

Оставките по върховете на МВР заради кризата с мигрантите не решават всички, но решават някои проблеми, коментира ген. Тихомир Стойчев, бивш шеф на ЦСБОП, председател на УС на Националния антикриминален и антитерористичен форум, по повод 

В интервю за Радио Пловдив той посочи, че миграцията не е случаен процес. "Някой някъде в тези държави, които не намириха устойчиви социални, икономически и политически решение предизвика всичко това и хората тръгнаха да търсят по-добър живот. Глобализацията обещаваше свободно движение на хора, стоки, капитали и информация, но се оказа , че това не е за целия свят. Международните политически съюзи вместо да търсят устойчиво развитие на цялата световна общност, започнаха да работят във все по-стестняващи се граници. А нашите политици не могат да намерат векторите, по които да се двжи и развива България в този променен свят", анализира ген. Стойчев.

Според него, работата на висшите служители в МВР, които си подадоха преди ден оствките, е кабинетна, а оставките им прост обслужиха политиците, които ги поставиха на тези постове. "Вместо да дават интервюта, те трябваше да направят няколко съвещания, за да разберат какво има в техния двор, да видят каква е приемствеността в гранични войски, да се види какво е състоянието на всички кадрите в МВР".

Тихомир Стойчев заяви, че случаите с мигрантите стават ежедневни и вече не са прецедент. "Въпросът е как информацията за тези случаи и действията по тях постъпва и се предава по йерархията в МВР. Оказва се, че полицаите са не само се необорудвани, но и няма координация в различните звена и структура. Т.е. нямаме алгоритъм за действие с мигрантите - това е проблемът".

Според ген. Стойчев промяната на законовата база изисква време, по- лесно е да се създаде алгоритъм за наблюдаване на престъпността и работа, свързана с мигрантския натиск. "Някой трябва да обясни на полицаите на пътя, че не са Рамбовци, че преследвайки с 200 километрав час  мигранти, рискумат и своя , и живота на гражданите. Някой трябва да обясни това и и на началниците им, които да изработят алгоритъм за действие"

В заключенние бившият шеф на ЦСБОП беше категорчен, че кадрите ще решат проблемите в МВР. "Мъдри и компетентни хора ни трябват навсякъде – и в МВР и в голямата политика"


Още от категорията

Лидерът на ГЕРБ е отговорен за скандалите в Пловдив

Скандалите в ГЕРБ - Пловдив са закъснели от гледна точка на лошата работа на местната власт, на харченето на публични средства и на нарушения на обществени поръчки в предишния мандат, коментира пред Радио Пловдив политологът Димитър Аврамов. Резултатът са нарушения, които   ще се плащат от джоба на пловдивчани и преки загуби за хората, които живеят..

публикувано на 06.02.23 в 16:10

Напрежението м/у РСМ и България се поддържа в Белград и Москва

Желанието на Македония да е част от ЕС е желание на всички българи, които имат патриотични чувства.  Затова смятам, че българската дипломация постъпи правилно и мъдро като помогна за изработването на така нареченото френско предложение за РСМ , коментира за Радио Пловдив журналистът и анализатор Николай Кръстев.  Той обаче подчерта, че има..

публикувано на 06.02.23 в 15:27

Някъде се скъса нишката между ГЕРБ и Здравко Димитров

Има известен елемент на изненада от това, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката на кмета на Пловдив Здравко Димитров. Мисля, че комуникацията между ГЕРБ и кмета Димитров е на нормално ниво, но явно нещо някъде се е скъсало. Това коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив председателят на ОбС Александър Държиков. Той допълни, че..

обновено на 06.02.23 в 14:18

Минималната заплата заплашва пазара на труда

Механизмът за определяне на минималната работна заплата, който определи в последните си дни 48-то Народно събрание, заплашва функционирането на пазара на труда в България. Това коментира изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов в предаването „Точно днес“. Причината е, че като се начислят всички..

публикувано на 06.02.23 в 11:38

Сценарият "добро" и "лошо" ченге обслужва ГЕРБ

"Станахме свидетели на театър от типа  доброто и лошото ченге. Добрият Борисов, който дойде в Пловдив и започна да говори за некадърността, непрозрачността в управлението и как не иска да се свързват с ГЕРБ. Часове по-късно Здравко Димитров изигра "лошото" ченге и каза, че няма да си подаде оставката, защото е избран от гражданите и никой лидер..

публикувано на 06.02.23 в 11:09