Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Българската пшеница е еталон за качество

Мерките за либерализация на пазара помогнаха на украинския износ на зърно, който в по-голямата си част заседна в близките до Украйна страни. Това отбеляза Костадин Костадинов, изпълнителен директор на Асоциацията на зърнопроизводителите на семинар на организацията в Пловдив. 

По думите му, България е изключителен приятел на Украйна, но стоките които идват оттам на нашия пазар, не са произведени по същия стандарт и дебалансират сериозно вътрешния ни пазар. „Именно поради това ние взехме решение за протести на европейско ниво заедно с наши партньорски организации от политическия формат „Три морета“, както и със страните от Вишеградската четворка“, каза още Костадинов.

В приветствието си към представителите на бранша служебният земеделски министър Явор Гечев каза, че българската пшеница е еталон за качество. По думите му, в кризисната ситуация около войната в Украйна опростяването на европейската политика се отлага за неопределено време.

От началото на годината по схемите за директни плащания на фермерите в страната са изплатени над 1 милиард лева, както и над 250 милиона лева по Програмата за развитие на селските райони, каза изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Георги Тахов на форума на зърнопроизводителите.

До края на годината ще бъдат преведени още над 1 милиард лева директни плащания. По думите му, основно към зърнопроизводството ще е насочено подготвяният за след 10 декември превод от около 650 милиона лева по схемата за единно плащане на площ.

Георги Тахов определи като огромен интереса към подпомагане по мярката, свързана с щети за фермерите от войната в Украйна. От началото на приема на 22 ноември до днес са подадени над 10 000 заявления за подпомагане. Тахов припомни, че по това перо за подкрепа са отделени общо 28 милиона лева. Искания ще се приемат до 5 декември, а помощта ще бъде изплатена до края на годината.БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Лидерът на ГЕРБ е отговорен за скандалите в Пловдив

Скандалите в ГЕРБ - Пловдив са закъснели от гледна точка на лошата работа на местната власт, на харченето на публични средства и на нарушения на обществени поръчки в предишния мандат, коментира пред Радио Пловдив политологът Димитър Аврамов. Резултатът са нарушения, които   ще се плащат от джоба на пловдивчани и преки загуби за хората, които живеят..

публикувано на 06.02.23 в 16:10

Напрежението м/у РСМ и България се поддържа в Белград и Москва

Желанието на Македония да е част от ЕС е желание на всички българи, които имат патриотични чувства.  Затова смятам, че българската дипломация постъпи правилно и мъдро като помогна за изработването на така нареченото френско предложение за РСМ , коментира за Радио Пловдив журналистът и анализатор Николай Кръстев.  Той обаче подчерта, че има..

публикувано на 06.02.23 в 15:27

Някъде се скъса нишката между ГЕРБ и Здравко Димитров

Има известен елемент на изненада от това, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката на кмета на Пловдив Здравко Димитров. Мисля, че комуникацията между ГЕРБ и кмета Димитров е на нормално ниво, но явно нещо някъде се е скъсало. Това коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив председателят на ОбС Александър Държиков. Той допълни, че..

обновено на 06.02.23 в 14:18

Минималната заплата заплашва пазара на труда

Механизмът за определяне на минималната работна заплата, който определи в последните си дни 48-то Народно събрание, заплашва функционирането на пазара на труда в България. Това коментира изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов в предаването „Точно днес“. Причината е, че като се начислят всички..

публикувано на 06.02.23 в 11:38

Сценарият "добро" и "лошо" ченге обслужва ГЕРБ

"Станахме свидетели на театър от типа  доброто и лошото ченге. Добрият Борисов, който дойде в Пловдив и започна да говори за некадърността, непрозрачността в управлението и как не иска да се свързват с ГЕРБ. Часове по-късно Здравко Димитров изигра "лошото" ченге и каза, че няма да си подаде оставката, защото е избран от гражданите и никой лидер..

публикувано на 06.02.23 в 11:09