Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборите са организационен, не технологичен проблем

Димитър Ганчев: За изборите не е нужна военна степен на сигурност.

Софийската градска прокуратура възложи на Държавната агенция “Национална сигурност” предварителната проверка по повод твърденията на лидера на БСП Корнелия Нинова за манипулиран машинен вот на предсрочните парламентарни избори през октомври.

На брифинг в Пловдив вчера Нинова обяви, че протоколите от машините и от преброените разписки не съвпадат. Затова от БСП имат съмнения за фалшифициране на последните избори. 

От държавното обвинение са се самосезирали по нейните и на председателя на парламентарната група на социалистите Георги Свиленски изявления по време на обсъждането на второ четене на промените в Изборния кодекс.

Проблемът за изборите в България е организационен, а не технологичен. Ние се опитваме с технологични решения да решим организационен проблемзаяви пред Радио Пловдив Димитър Ганчев, главен скеретар на Интернет общество - България.

По думите му, тъй като с пълно основание нямаме доверие в процеса на броене на хартиените бюлетини, затова искаме този процес да го елиминираме и да го заменим с друг, на който имаме по - голямо доверие. Обаче в алтернативата пак удряме на камък.

За изборите не е нужна военна степен на сигурност, категоричен е IT специалистът. 

Ганчев припомни, че има случаи, известни в историята, в които държавни разузнавателни агенции по пътя са подменяли чипове в оборудване, което куриери доставят на фирми или на други държави. Докато куриерът носи оборудването от производителя до другата държава, в това оборудване се подменят два чипа и оттам-нататък информацията, минаваща през това оборудване, може да бъде ексфилтрирана. 

Т. е. ако ние не сме взели машините от склада на производителя и не сме си ги докарали до нашия склад със собствен сигурен трансторт, не можем да бъдем абсолютно сигурни в нищо. Но, чак пък такава степен на сигурност не е нужна, подчерта Димитър Ганчев.

За целите на изборите е достатъчно да сме сигурни, че никой от местинте играчи не е в състояние да манипулира изборите, убеден е интернет експертът.

Що се отнася до надписа „Дневникът е подправен", появил се при гласуването с машини на последните избори, Димитър Ганчев коментира: 

Този надпис означава, че двете флашки, на които машината записва резултатите, са имали различен резултат. Правдоподобно е обяснението, че това може да е дефект във флашката. Но всяко друго обяснение също може да бъде правдоподобно, подчерта Ганчев.

Не бих се заклел, че това е знак за манипулиране. Целта на тези две флашки е да се установи разликата и да бъде вдигната аларма, уточни той. 

Няма нужда софтуерът да е нов. Трябва той да може да се прегледа от достатъчно много хора за достатъчно дълго време.

За по - малко от 6 месеца не може да се напарви добър анализ на каквото и да било, каза още главният скеретар на Интернет общество - България.

Интервюто на Димитър Владимиров с Димитър Ганчев е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35