Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Изборите са организационен, не технологичен проблем

Димитър Ганчев: За изборите не е нужна военна степен на сигурност.

Софийската градска прокуратура възложи на Държавната агенция “Национална сигурност” предварителната проверка по повод твърденията на лидера на БСП Корнелия Нинова за манипулиран машинен вот на предсрочните парламентарни избори през октомври.

На брифинг в Пловдив вчера Нинова обяви, че протоколите от машините и от преброените разписки не съвпадат. Затова от БСП имат съмнения за фалшифициране на последните избори. 

От държавното обвинение са се самосезирали по нейните и на председателя на парламентарната група на социалистите Георги Свиленски изявления по време на обсъждането на второ четене на промените в Изборния кодекс.

Проблемът за изборите в България е организационен, а не технологичен. Ние се опитваме с технологични решения да решим организационен проблемзаяви пред Радио Пловдив Димитър Ганчев, главен скеретар на Интернет общество - България.

По думите му, тъй като с пълно основание нямаме доверие в процеса на броене на хартиените бюлетини, затова искаме този процес да го елиминираме и да го заменим с друг, на който имаме по - голямо доверие. Обаче в алтернативата пак удряме на камък.

За изборите не е нужна военна степен на сигурност, категоричен е IT специалистът. 

Ганчев припомни, че има случаи, известни в историята, в които държавни разузнавателни агенции по пътя са подменяли чипове в оборудване, което куриери доставят на фирми или на други държави. Докато куриерът носи оборудването от производителя до другата държава, в това оборудване се подменят два чипа и оттам-нататък информацията, минаваща през това оборудване, може да бъде ексфилтрирана. 

Т. е. ако ние не сме взели машините от склада на производителя и не сме си ги докарали до нашия склад със собствен сигурен трансторт, не можем да бъдем абсолютно сигурни в нищо. Но, чак пък такава степен на сигурност не е нужна, подчерта Димитър Ганчев.

За целите на изборите е достатъчно да сме сигурни, че никой от местинте играчи не е в състояние да манипулира изборите, убеден е интернет експертът.

Що се отнася до надписа „Дневникът е подправен", появил се при гласуването с машини на последните избори, Димитър Ганчев коментира: 

Този надпис означава, че двете флашки, на които машината записва резултатите, са имали различен резултат. Правдоподобно е обяснението, че това може да е дефект във флашката. Но всяко друго обяснение също може да бъде правдоподобно, подчерта Ганчев.

Не бих се заклел, че това е знак за манипулиране. Целта на тези две флашки е да се установи разликата и да бъде вдигната аларма, уточни той. 

Няма нужда софтуерът да е нов. Трябва той да може да се прегледа от достатъчно много хора за достатъчно дълго време.

За по - малко от 6 месеца не може да се напарви добър анализ на каквото и да било, каза още главният скеретар на Интернет общество - България.

Интервюто на Димитър Владимиров с Димитър Ганчев е в звуковия файл.

Още от категорията
Евелина Славкова

Всички партии са готови за изборите, но са и уморени

В програма "Точно днес" разговор с Евелина Славкова , социолог от агенция "Тренд" за нагласите да отидем на петите извънредни избори, за машинния и за хартиения вот, за коалициите, които ще се изградят.  Евелина Славкова коментира конфликта в Пловдив с поисканата оставка на кмета Здравко Димитров, като припомни, че той датира още от 2022 г., когато..

публикувано на 07.02.23 в 10:21

Напрежението ще спадне след сесията на 9-ти февруари

"За съжаление това, което се случва в Пловдив е много неприятно и лошо за града ни. Това са решения на ПП ГЕРБ и няма как да се бъркаме в тях, можем да ги следим". Това каза общинският съветник Константин Георгиев от „Кауза България“ по повод поисканата от Бойко Борисов оставка на кмета Здравко Димитров. Пред Радио Пловдив Георгиев..

публикувано на 07.02.23 в 09:53

Още 27 спасители доброволци заминават за Турция от Пловдив

От Пловдив тръгва екип за районите, пострадали от опустошителното земетресение в Турция. Нашите спасители пътуват за Газиентеп, на границата със Сирия .  Пред Радио Пловдив Георги Влайков от сдружение "Аварийно Спасяване Пловдив" съобщи, че заминава доста разнообразен екип от 27 човека , в който има лекар, парамедици, хора, изучавали..

обновено на 07.02.23 в 08:29

Пловдив е в режим на оцеляване, проблемите се трупат

За нашите измерения - Пловдив, поисканата и неполучена оставка на кмета Здравко Димитров, за управлението в криза, говорим със заместник-председателя на ОбС Евелин Парасков  от партия "Съюз за Пловдив". Той каза, че в тази битка, която се очертава на националното и местното ръководство с кмета на Пловдив няма да има победители. "Решението на..

публикувано на 07.02.23 в 07:52

Лидерът на ГЕРБ е отговорен за скандалите в Пловдив

Скандалите в ГЕРБ - Пловдив са закъснели от гледна точка на лошата работа на местната власт, на харченето на публични средства и на нарушения на обществени поръчки в предишния мандат, коментира пред Радио Пловдив политологът Димитър Аврамов. Резултатът са нарушения, които   ще се плащат от джоба на пловдивчани и преки загуби за хората, които живеят..

публикувано на 06.02.23 в 16:10