Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Политическият ступор в България е напълно разбираем

Какво можем да очакваме след края на консултациите при президента Румен Радев с парламентарно представените партии за съставяне на правителство?

„Президентът пробва нов подход – да се даде максимален срок и прозорец на Народното събрание, за да излязат партиите от конфронтационната риторика и да влязат в конструктивен подход. Но той не дава необходимите резултати. Аз лично смятам, че времето, което президентът ще даде на 48-то Народно събрание, за да се гласуват важни закони, е добър подход. До правителство и мнозинство обаче не смятам, че ще се стигне“, това каза в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив политологът Слави Василев.

Стефан Янев иска избирателите да го видят като консенсуса и диалогична личност

Той коментира и думите на Стефан Янев след днешните консултации при президента Румен Радев, а именно, че "Български възход" прогнозира, че е възможно да се роди правителство в рамките на първия или втория мандат.

„Стефан Янев е отворен за разговори с абсолютно всички партии. Да не говорим, че духът на парламентаризма и на Конституцията изисква всички партии да си говорят. избрал пътят на най-малкото съпротивление. Стефан Янев е избрал път на най-малкото съпротивление, за да може това НС да произведе и роди мнозинство. Но той може да си позволи тази логика. На фона на останалото политическо съзвездие от партии в НС, което чертае червени политически линии, той казва, че строи мостове. Това може би ще осмисли неговото политическо бъдеще, защото се надява, че избирателите ще го припознаят като консенсусна и диалогична личност, каквато липсва в българската политика“, коментира Василев.

Парламентаризмът не функционира от много време в България

Слави Василев смята, че в момента политическият процес в България е в ступор, но той не бива да бъде заклеймяван като нещо нелогично.

„Ако всички партии седнат и се разберат, и да формират и излъчат правителство, то какъв смисъл ще има съществуването на всички партии? Ако ние гласуваме за различни партии, а те в крайна сметка седнат и се разберат? Това противоречи на здравия разум. Хората гласуват за различни партии, защото имат различни приоритети и виждания за развитие на обществото. Парламентаризмът е замислен като добре, но на практика той не функционира от доста време. Българският парланментаризъм буксува“, категоричен е Слави Василев.

Цялото интервю със Слави Василев можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

Лидерът на ГЕРБ е отговорен за скандалите в Пловдив

Скандалите в ГЕРБ - Пловдив са закъснели от гледна точка на лошата работа на местната власт, на харченето на публични средства и на нарушения на обществени поръчки в предишния мандат, коментира пред Радио Пловдив политологът Димитър Аврамов. Резултатът са нарушения, които   ще се плащат от джоба на пловдивчани и преки загуби за хората, които живеят..

публикувано на 06.02.23 в 16:10

Напрежението м/у РСМ и България се поддържа в Белград и Москва

Желанието на Македония да е част от ЕС е желание на всички българи, които имат патриотични чувства.  Затова смятам, че българската дипломация постъпи правилно и мъдро като помогна за изработването на така нареченото френско предложение за РСМ , коментира за Радио Пловдив журналистът и анализатор Николай Кръстев.  Той обаче подчерта, че има..

публикувано на 06.02.23 в 15:27

Някъде се скъса нишката между ГЕРБ и Здравко Димитров

Има известен елемент на изненада от това, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката на кмета на Пловдив Здравко Димитров. Мисля, че комуникацията между ГЕРБ и кмета Димитров е на нормално ниво, но явно нещо някъде се е скъсало. Това коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив председателят на ОбС Александър Държиков. Той допълни, че..

обновено на 06.02.23 в 14:18

Минималната заплата заплашва пазара на труда

Механизмът за определяне на минималната работна заплата, който определи в последните си дни 48-то Народно събрание, заплашва функционирането на пазара на труда в България. Това коментира изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов в предаването „Точно днес“. Причината е, че като се начислят всички..

публикувано на 06.02.23 в 11:38

Сценарият "добро" и "лошо" ченге обслужва ГЕРБ

"Станахме свидетели на театър от типа  доброто и лошото ченге. Добрият Борисов, който дойде в Пловдив и започна да говори за некадърността, непрозрачността в управлението и как не иска да се свързват с ГЕРБ. Часове по-късно Здравко Димитров изигра "лошото" ченге и каза, че няма да си подаде оставката, защото е избран от гражданите и никой лидер..

публикувано на 06.02.23 в 11:09