Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Лявото обединение може да е нов субект за изборите

Започва видима конкуренция за лявото политическо пространство

| обновено на 29.11.22 в 15:51
Татяна Буруджиева
Снимка: Capital.bg

В НДК се провежда форум под името „Лява България“, където се дискутира евентуално ново ляво обединение. С политолога Татяна Буруджиева коментираме какви заявки за бъдещата българска политика дават бившите и настоящи социалисти.

Доц. Буруджиева посочи, че хора, които са извън БСП и правят такива ходове, може да означава ново разцепление в БСП. 

"В този смисъл създаване на обединение, което ще ползва части от БСП, сочи че ще бъдат нанесени щети на БСП, защото идеите ще бъдат автентично в ляво", посочи доц. Буруджиева. Според нея лявото пространство не може да се изчерпи само с избирателите на новото обединение.

"От страна на левицата (БСП) има хора и личности, които са доста успешни в изборите", посочи политологът. Тя подчерта, че всичко е много условно и е важно как ще реагира БСП и нейното ръководство. 

"Важно е това обединение каква основа ще има, защото едно е да се създаде опит за политики в ляво, другото е как те (новата формация) ще се представят на изборите", посочи още Буруджиева.  

"Роене на една голяма партия се случва след доказана невъзможност на голямата партия да се свести след тежки електорални загуби. Ако продължава роене в лявата част на политиката, ще трябва да минат години, поне 10 години, за да започне възстановяване на доверието на избирателите. Това обединение има за цел да спести това време, все пак конкуренцията за левите избиратели е силна. В дясно има доста партии и ясна конкуренция", каза Буруджиева. Тя допълни: "Може би център-ляво избирателите са свободни, те могат да изберат своя формация, като се започне от "Продължаваме Промяната", мине се през "Възраждане", и се стигне до опита за автентичен ляв проект.

"Ръководството на БСП, в лицето на лидера Корнелия Нинова се зае с пурификация, или прочистване на БСП и концентриране на партията в малобройни и верни на ръководството партийни организации и структури. Обединение в левицата, което не просто изключва БСП, а разкъсва БСП ще постави проблем от символен характер пред новия субект", посочи Буруджиева. Според нея няма сигнали от БСП, че са готови за укрепване в представянето си на изборите, когато и да са те. Тя припомни и съставянето на АБВ, и реакцията на БСП, която не бе крайна и нямаше дамгосване на хората, които взеха участие в дискусията по създаването. 

"Големият проблем е, че сътрудничеството на субектите в ляво е по-трудно, отколкото десните при десните партии", каза политологът.

Още от категорията

Лидерът на ГЕРБ е отговорен за скандалите в Пловдив

Скандалите в ГЕРБ - Пловдив са закъснели от гледна точка на лошата работа на местната власт, на харченето на публични средства и на нарушения на обществени поръчки в предишния мандат, коментира пред Радио Пловдив политологът Димитър Аврамов. Резултатът са нарушения, които   ще се плащат от джоба на пловдивчани и преки загуби за хората, които живеят..

публикувано на 06.02.23 в 16:10

Напрежението м/у РСМ и България се поддържа в Белград и Москва

Желанието на Македония да е част от ЕС е желание на всички българи, които имат патриотични чувства.  Затова смятам, че българската дипломация постъпи правилно и мъдро като помогна за изработването на така нареченото френско предложение за РСМ , коментира за Радио Пловдив журналистът и анализатор Николай Кръстев.  Той обаче подчерта, че има..

публикувано на 06.02.23 в 15:27

Някъде се скъса нишката между ГЕРБ и Здравко Димитров

Има известен елемент на изненада от това, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката на кмета на Пловдив Здравко Димитров. Мисля, че комуникацията между ГЕРБ и кмета Димитров е на нормално ниво, но явно нещо някъде се е скъсало. Това коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив председателят на ОбС Александър Държиков. Той допълни, че..

обновено на 06.02.23 в 14:18

Минималната заплата заплашва пазара на труда

Механизмът за определяне на минималната работна заплата, който определи в последните си дни 48-то Народно събрание, заплашва функционирането на пазара на труда в България. Това коментира изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов в предаването „Точно днес“. Причината е, че като се начислят всички..

публикувано на 06.02.23 в 11:38

Сценарият "добро" и "лошо" ченге обслужва ГЕРБ

"Станахме свидетели на театър от типа  доброто и лошото ченге. Добрият Борисов, който дойде в Пловдив и започна да говори за некадърността, непрозрачността в управлението и как не иска да се свързват с ГЕРБ. Часове по-късно Здравко Димитров изигра "лошото" ченге и каза, че няма да си подаде оставката, защото е избран от гражданите и никой лидер..

публикувано на 06.02.23 в 11:09