Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лявото обединение може да е нов субект за изборите

Започва видима конкуренция за лявото политическо пространство

| обновено на 29.11.22 в 15:51
Татяна Буруджиева
Снимка: Capital.bg

В НДК се провежда форум под името „Лява България“, където се дискутира евентуално ново ляво обединение. С политолога Татяна Буруджиева коментираме какви заявки за бъдещата българска политика дават бившите и настоящи социалисти.

Доц. Буруджиева посочи, че хора, които са извън БСП и правят такива ходове, може да означава ново разцепление в БСП. 

"В този смисъл създаване на обединение, което ще ползва части от БСП, сочи че ще бъдат нанесени щети на БСП, защото идеите ще бъдат автентично в ляво", посочи доц. Буруджиева. Според нея лявото пространство не може да се изчерпи само с избирателите на новото обединение.

"От страна на левицата (БСП) има хора и личности, които са доста успешни в изборите", посочи политологът. Тя подчерта, че всичко е много условно и е важно как ще реагира БСП и нейното ръководство. 

"Важно е това обединение каква основа ще има, защото едно е да се създаде опит за политики в ляво, другото е как те (новата формация) ще се представят на изборите", посочи още Буруджиева.  

"Роене на една голяма партия се случва след доказана невъзможност на голямата партия да се свести след тежки електорални загуби. Ако продължава роене в лявата част на политиката, ще трябва да минат години, поне 10 години, за да започне възстановяване на доверието на избирателите. Това обединение има за цел да спести това време, все пак конкуренцията за левите избиратели е силна. В дясно има доста партии и ясна конкуренция", каза Буруджиева. Тя допълни: "Може би център-ляво избирателите са свободни, те могат да изберат своя формация, като се започне от "Продължаваме Промяната", мине се през "Възраждане", и се стигне до опита за автентичен ляв проект.

"Ръководството на БСП, в лицето на лидера Корнелия Нинова се зае с пурификация, или прочистване на БСП и концентриране на партията в малобройни и верни на ръководството партийни организации и структури. Обединение в левицата, което не просто изключва БСП, а разкъсва БСП ще постави проблем от символен характер пред новия субект", посочи Буруджиева. Според нея няма сигнали от БСП, че са готови за укрепване в представянето си на изборите, когато и да са те. Тя припомни и съставянето на АБВ, и реакцията на БСП, която не бе крайна и нямаше дамгосване на хората, които взеха участие в дискусията по създаването. 

"Големият проблем е, че сътрудничеството на субектите в ляво е по-трудно, отколкото десните при десните партии", каза политологът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Пловдив е домакин на форум за дигитализация в образованието

Участници от цялата страна ще дискутират в Пловдив - дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на..

обновено на 28.03.24 в 06:38

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27