Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Промени в новия ОУП ще спрат застрояването до Гребната база


"Съюз за Пловдив" ще внесе промени в приетия миналата седмица нов Общ устройствен план на града. С тях ще се забрани застрояването на 80-те декара зелена площ в парк "Отдих и култура", срещу което пловдивчани протестираха на 24-ти ноември. 

Лидерът на формацията Дани Каназирева обясни пред Радио Пловдив, че тактически са изчакали  приемането на новия Общ устройствен план, за да не го блокират с внасянето на поправките. В момента промени в него могат да се правят и застрояването до Гребната база да бъде спряно, убедена е Каназирева. 

"Без ОУП Пловдив не можеше да съществува, но за да се спре застрояването подготвяме промяна в параметрите в зоната около Гребната база", подчерта тя.

Според нея Пловдив изгуби Панаира, Стария град, 140-те декара в парк "Отдих и култура", "Градски транспорт", защото "не се намери смел кмет, който да защитава интересите на града".

Дани Каназирева твърди още, че теренът до Гребната база е можел да бъде спасен още през 2009-та година, когато е ипотекиран от фирма от село Ябланица. "Поисках като общински съветник местната власт да заведе иск, защото договорът е подписан без нейното знание, но никой не взе отношение, никой не повдигна темата и не бяха предприети действия за разваляне на сделката. Тогава този въпрос можеше да намери решение", разказа Дани Каназирева.

Законът не е причина за загубите на Пловдив. Управляващите са тези, които носят отговорност и могат или да защитят интересите на Пловдив, или да пропуснат да го направят, смята лидерът на Съюз за Пловдив и допълва, че твърдението на бившите кметове, че отговорност носят общинските съвети е измиване на ръце.

Кметът носи представителната власт, един общински съветник не може да внесе иск в съда. Изобщо не приемам подобно оправдание, подчерта Дани Каназирева.БНР подкасти:

Още от категорията

Проф. Бисер Дамянов в "Добро утро, ден!"

"Добро утро, ден!" през тази мартенска седмица открива колорита и хармонията в изобразителното изкуство с проф. Бисер Дамянов . Той е един от най-знаковите художници в Пловдив. Преподавател над 30 години в Пловдивския университет, автор на учебници, човек който пътува, снима и се възхищава на Ренесанса, но и смята, че Пловдив е най-хубавото място..

обновено на 24.03.23 в 18:21

Водопад

В Червен са срещу проекта за водоснабдяване

Хората от Червен и Горнослав днес изразиха недоволство след изявлението от кмета на Асеновград д-р Христо Грудев, че стартира проект за водоснабдяване на пет села в региона. Жителите на селата казват, че мястото, от където ще се добива водата е точно зоната, където минават всички отходните води , идващи и от краварник. Паралелно с това..

публикувано на 24.03.23 в 14:30

Образованието е приоритет, но с таксите да не се злоупотребява

"Срещата на Националното ръководство на студентските съвети с участието на представители на над 20 висши учебни заведения в страната, която ще се проведе в Пловдив, е извънредна. На сайта на МОН беше публикувана официално информацията, че таксите ще бъдат увеличени с между 20 и 30% и това притесни колегите." Това заяви председателят на Националното..

публикувано на 24.03.23 в 10:46

Соц. мерки за ценови контрол няма да дадат резултат

"В пазарната икономика да има анализи и информация, е положително, няма нищо лошо в това. Нека да си правят колкото си искат платформи, това за мен са по-скоро медийни мерки, с малък резултат, но нека да ги наречем положителни". Това каза в интервю за предаването "Точно днес“ на Радио Пловдив бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай..

публикувано на 24.03.23 в 10:00

Социално слабите имат право на водни помощи

Мит или реалност за т.нар. водни помощи, които се отпускат от МТСП за социално слаби граждани? Отговорът е на омбудсмана Диана Ковачева .  "Сезирах министър-председателя, защото законът предвижда такива водни помощи за хората, които не могат да плащат водата си. За съжаление няма никаква реакция от МТСП за хората, които имат право на тези помощи -..

публикувано на 23.03.23 в 16:20