Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Всички искат трафикът до Водната палата да се облекчи, но пробивът остава спорен

При засилен интерес тече общественото обсъждане на проекта за пробива под Водната палата в Пловдив. Около 50 души присъстват в залата, тук са бивши и настоящи общински съветници, кметът Здравко Димитров, заместник-кметовете Величко Родопски, Тодор Чонов и Пламен Райчев.

Дискусията откри кметът Здравко Димитров, който подчерта, че срещата е важна, а когато има отрицание, нищо не постигаме. „Има вероятност да загубим парите, изтеглени от Фонда на фондовете за пробива. София си решиха част от проблемите точно с изграждането на кръстовища на 2 нива“, каза кметът.

Инж. Маньо Манев, представител на проектантите, посочи, че са изготвили модерен проект, който е сигурен и по него се възпрепятстват всякакви деформации, които да застрашат проекта. Разработени са 4 варианта на кръстовището, включително с кръгово и тунел под него или с Т-кръстовище, каза инж. Манев.

Диана Русинова от Европейски център за транспортни политики представи проучване, разработено през последните 3 седмици на трафика в района в часовете пик. „Данните сочат, че районът е много натоварен, влизат около 3500 автомобили, което е предпоставка за задръствания и ПТП. Пловдив спешно трябва да вземе мерки и да намери решение“, добави тя.

Пръв от гражданите се изказа Ивайло Спасов, който каза, че никъде досега не е видял анализ на шума. „В района има много шум, особено нощем. Този проект не само води до по-голям шум за живеещите наблизо, а и застрашава учениците в Хуманитарната гимназия, която се намира в непосредствена близост. Този проект не трябва да се реализира“, подчерта Спасов.

Антон Вълков, който се представи като консултант по различни проекти, обясни, че са допуснати редица грешки – обществото не е информирано максимално рано, а информацията не е поднесена в подходящ вид за заинтересованите страни. „Включването на гражданите не е само на 4 години“, допълни той.

Емилия Манолова гневно припомни, че вече са изсечени десетки дървета, в района има огромен трафик с високи скорости, а велоалеята е унищожена. "Какво се случва с градинката, в която играеха децата? Замислете се да оправите градския транспорт, за да се ползва от повече хора. Това е безумен проект, който да се спре веднага и да се оправят щетите", призова гражданката, като влезе в пряк словесен сблъсък с кмета. "Вие сте там да обслужвате нашите интереси, г-н кмете", заяви Манолова.

По повод изразените в зала опасения за геоложкото състояние на почвите в района, проектантът инж. Манев подчерта, че в техническо отношение проектът е елементарен. "Относно шума - замислете се, че под земята шумът е много по-малък. Подпочвените води се намират на 5,5 метра, а пробивът е на по-малко от 4,5 м", заяви той. 

Независимият общински съветник Слави Георгиев припомни, че днешното обществено обсъждане е резултат от негово предложение в ОбС. "Днешното обсъждане е много закъсняло, трябваше още преди 16 месеца да се проведе. Парите са заем, г-н кмете. Ако не ги изтеглим, няма да ги дължим, затова не ги губим", обясни той.

Общинският съветник допълни, че според изследванията доста под 4000 автомобила минават през моста на Панаира, за разлика от твърденията на общината. "Ако приемем Вашето решение, ще похарчим 9 млн. лв и ще преместим задръстването със 100 метра. Трябва мащабно изследване защо е толкова натоварен бул. "Цар Борис Трети Обединител" и защо хората го предпочитат, вместо да минават по по-малко натоварените мостове на Герджика и Адата. В този смисъл пробивът не предлага решение!", заяви Слави Георгиев. 

Д-р Веселка Христамян, общински съветник от "Демократична България", поиска от името на групата да спре пробивът под Водната палата и да се изготви цялостен анализ на трафика в града.

Арх. Топалова призова "3 пъти да мерим, 1 път да отрежем" и попита как ще развиваме Пловдив - като град на хората или град на автомобилите.

Адв. Тони Стойчева каза, че според нея като шофьор няма задръствания по бул. "Марица", а изчакване. "Какво ще се случи със скулптурите на Орфей и Евридика, които са от символите на града? Ще ги асфалтираме ли?", метафорично попита тя. 

Председателят на Камарата на архитектите Чавдар Тенев отново посочи, че поръчката за пробива е дадена на инженеринг, което е порочна практика. "В учебниците по градоустройство са посочени начините, по които се изчислява най-добрия начин да се уреди трафикът. За град като Пловдив това е кръгово", обясни архитектът. 

Общественото обсъждане продължава вече 3-ти час. 

Галерия

Още от категорията

Пловдивчанинът Найден Тодоров е новият служебен културен министър

Президентът Румен Радев  назначи ново служебно правителство, което запазва структурата на старото.  Премиер отново е Гълъб Донев, а единствената промяна в състава на временния кабинет е името на новия служебен министър на културата.  На мястото на скулптора проф. Велислав Минеков сяда диригентът Найден Тодоров.  Той е пловдивчанин, завършил е..

обновено на 02.02.23 в 12:56

Шесткратно нарасна броят на наетите чужденци в Смолянско

Общо 99 работници от трети държави са наети от работодатели в област Смолян през зимния сезон. Това сочат данни на Инспекцията по труда в Смолян за постъпилите уведомления за ангажирани чужденци на работни места в областта.  В сравнение с миналата година, броят им е увеличен шесткратно,  като ръстът се дължи на работещите украински граждани. Работници..

обновено на 02.02.23 в 12:54

Полицаят Ангел Георгиев отива на съд за убийството в Милево

Прокуратурата предаде на съд полицая Ангел Георгиев, обвинен за умишленото убийство на свой приятел от с. Милево.  В ранните часове на 4 септември миналата година, в  неговия дом се събрали няколко души за да продължат започналата след събора в селото веселба.  След много изпит алкохол обаче, трима от компанията се спречкали с четвъртия от..

публикувано на 02.02.23 в 12:49

Хванаха 3-ма тийнейджъри от с. Динката, извършили грабеж

Полицаи от Лесичово заловиха 3-ма тийнейджъри, извършили грабеж.  От пазарджишката полиция уточниха, че сигнал за престъплението е бил подаден в последния ден от месец януари. 26-годишен жител на село Динката се оплакал, че на улица в съседното село Калугерово е нападнат от трима младежи.  След като му нанесли побой, те откраднали мобилния му..

публикувано на 02.02.23 в 10:16

Жълт код за силен вятър и днес в Пловдив и Пазарджик

Жълт код за силен вятър е в сила и днес за 18 области от страната, сред които и областите Пловдив и Пазарджик. В четвъртък около и след обяд от запад облачността ще се увеличава и вплътнява. Ще започнат слаби валежи от дъжд, които вечерта ще преминават в сняг и в Рило-Родопската област ще са временно интензивни. Ще бъде ветровито, с умерен и силен..

публикувано на 02.02.23 в 06:28