Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Институциите в Пловдив декларират готовност за зимата

| обновено на 01.12.22 в 15:19

Пловдивска област е в пълна готовност да посрещне зимата, съобщи областният управител Ангел Стоев, позовавайки се на доклади на общините, Пътното управление и полицията. 

Институциите уверяват, че е осигурено почистването на пътищата и улиците, гарантирана е работата на здравните и учебните заведения, както и доставките на стоки и услуги в случай на усложнена обстановка.

Създадена и организация за почистване и на вътрешните улици в общините и общинските пътища.

12 от общините имат сключени договори с изпълнители за зимно поддържане на пътищата. В две общини - Раковски и Съединение, е прекратена обществената поръчка заради липса на оферти от фирми за снегопочистване. Там ще се предприеме директно възлагане на дейностите. 

Избор на изпълнител предстои в Община Родопи, а Община Садово ще поддържа общинските пътища главно със собствена техника, но ще привлече и външни изпълнители. В Община Хисаря почистването ще се извършва от общинското предприятие  по чистота и озеленяване. Община Кричим също ще разчита на собствената механизация за зимния период.

Осигурена е работата на здравните и учебни заведения в случай на усложнена зимна обстановка, в т. ч. приоритетното придвижване на автомобили на Бърза помощ и такива, превозващи пациенти за хемодиализа. Изготвени са списъци по населени места за настаняване на болни на хемодиализа, родилки и др. в болнични заведения преди началото на възникване на сложна обстановка.

Областно пътно управление-Пловдив гарантира поддръжката и почистването на републиканските пътища на територията на областта  като има сключен договор с „Европейски пътища” АД Пловдив и „Автомагистрали“ ЕАД София за участъка на АМ „Тракия” от км 106+427 до км 156+284. Двете фирми разполагат с необходимата техника и инертни материали, както и с дежурни екипи и специализирани машини за изтегляне на аварирали автомобили.

От полицията имат готовност да въведат временна организация на движението в случай на внезапни метеорологични промени и усложнена зимна обстановка.

Преди седмица Областният управител проведе среща и с ръководството на „EVN България“. На нея стана ясно, че дружеството е напълно подготвено за зимните месеци и гарантира сигурността на електроподаването и топлоподаването при екстремно ниски температури на територията на Пловдивска област. 

Осигурени са аварийни екипи за денонощни дежурства, професионална екипировка и техническо оборудване, в това число високо проходими автомобили, моторни шейни, АТ