Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институциите в Пловдив декларират готовност за зимата

| обновено на 01.12.22 в 15:19

Пловдивска област е в пълна готовност да посрещне зимата, съобщи областният управител Ангел Стоев, позовавайки се на доклади на общините, Пътното управление и полицията. 

Институциите уверяват, че е осигурено почистването на пътищата и улиците, гарантирана е работата на здравните и учебните заведения, както и доставките на стоки и услуги в случай на усложнена обстановка.

Създадена и организация за почистване и на вътрешните улици в общините и общинските пътища.

12 от общините имат сключени договори с изпълнители за зимно поддържане на пътищата. В две общини - Раковски и Съединение, е прекратена обществената поръчка заради липса на оферти от фирми за снегопочистване. Там ще се предприеме директно възлагане на дейностите. 

Избор на изпълнител предстои в Община Родопи, а Община Садово ще поддържа общинските пътища главно със собствена техника, но ще привлече и външни изпълнители. В Община Хисаря почистването ще се извършва от общинското предприятие  по чистота и озеленяване. Община Кричим също ще разчита на собствената механизация за зимния период.

Осигурена е работата на здравните и учебни заведения в случай на усложнена зимна обстановка, в т. ч. приоритетното придвижване на автомобили на Бърза помощ и такива, превозващи пациенти за хемодиализа. Изготвени са списъци по населени места за настаняване на болни на хемодиализа, родилки и др. в болнични заведения преди началото на възникване на сложна обстановка.

Областно пътно управление-Пловдив гарантира поддръжката и почистването на републиканските пътища на територията на областта  като има сключен договор с „Европейски пътища” АД Пловдив и „Автомагистрали“ ЕАД София за участъка на АМ „Тракия” от км 106+427 до км 156+284. Двете фирми разполагат с необходимата техника и инертни материали, както и с дежурни екипи и специализирани машини за изтегляне на аварирали автомобили.

От полицията имат готовност да въведат временна организация на движението в случай на внезапни метеорологични промени и усложнена зимна обстановка.

Преди седмица Областният управител проведе среща и с ръководството на „EVN България“. На нея стана ясно, че дружеството е напълно подготвено за зимните месеци и гарантира сигурността на електроподаването и топлоподаването при екстремно ниски температури на територията на Пловдивска област. 

Осигурени са аварийни екипи за денонощни дежурства, професионална екипировка и техническо оборудване, в това число високо проходими автомобили, моторни шейни, АТВ-та, мобилни агрегати и мобилни трафопостове.

По публикацията работи: Антоанета Петричанска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Оградата на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и МК

Оградата на Небет тепе трябва да се премахне, защото е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и Министерство на културата, се казва в нова, втора за тази седмица позиция на Института за опазване на културното наследство. От там уточняват, че становището им е последователно и непроменено от 2022 година досега, като препоръката  към община..

обновено на 19.04.24 в 15:23

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

С богата тридневна програма официално откриват обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването започва след малко повече от два часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“.  Веднага след прерязването на лентата пространството ще бъде огласено от Държавна опера –Пловдив...

обновено на 19.04.24 в 15:22

Предстоят спорове дали ул. "Христо Г. Данов" да бъде пешеходна

Шест комисии в Общинския съвет допуснаха в зала да се гледа предложението на районният кмет Георги Стаменов част от улица „Христо Г. Данов“ да стане пешеходна зона. Мнението на съветниците от различните групи в Общинския съвет не е еднозначно, тъй като има протести и от страна на живущите в този участък, както и на собствениците на магазини, а..

обновено на 19.04.24 в 15:14

7 г. затвор за командоса, убил полицай в любовен триъгълник

С окончателно решение Върховния касационен съд наложи ефективна присъда от 7 г. затвор за бившия сержант от карловската бригада Ангел Желязков.    На 20 май 2018 година той уби полицая Добромир Лазаров в "Кючук Париж" след яростен скандал за жена, която споделяли и двамата.   Делото премина през няколко противоположни обрата, като първоначално..

публикувано на 19.04.24 в 15:04

Обмисля се 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна

МОН обмисля да предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че подобно решение на просветното ведомство ще..

обновено на 19.04.24 в 13:39