Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институциите в Пловдив декларират готовност за зимата

| обновено на 01.12.22 в 15:19

Пловдивска област е в пълна готовност да посрещне зимата, съобщи областният управител Ангел Стоев, позовавайки се на доклади на общините, Пътното управление и полицията. 

Институциите уверяват, че е осигурено почистването на пътищата и улиците, гарантирана е работата на здравните и учебните заведения, както и доставките на стоки и услуги в случай на усложнена обстановка.

Създадена и организация за почистване и на вътрешните улици в общините и общинските пътища.

12 от общините имат сключени договори с изпълнители за зимно поддържане на пътищата. В две общини - Раковски и Съединение, е прекратена обществената поръчка заради липса на оферти от фирми за снегопочистване. Там ще се предприеме директно възлагане на дейностите. 

Избор на изпълнител предстои в Община Родопи, а Община Садово ще поддържа общинските пътища главно със собствена техника, но ще привлече и външни изпълнители. В Община Хисаря почистването ще се извършва от общинското предприятие  по чистота и озеленяване. Община Кричим също ще разчита на собствената механизация за зимния период.

Осигурена е работата на здравните и учебни заведения в случай на усложнена зимна обстановка, в т. ч. приоритетното придвижване на автомобили на Бърза помощ и такива, превозващи пациенти за хемодиализа. Изготвени са списъци по населени места за настаняване на болни на хемодиализа, родилки и др. в болнични заведения преди началото на възникване на сложна обстановка.

Областно пътно управление-Пловдив гарантира поддръжката и почистването на републиканските пътища на територията на областта  като има сключен договор с „Европейски пътища” АД Пловдив и „Автомагистрали“ ЕАД София за участъка на АМ „Тракия” от км 106+427 до км 156+284. Двете фирми разполагат с необходимата техника и инертни материали, както и с дежурни екипи и специализирани машини за изтегляне на аварирали автомобили.

От полицията имат готовност да въведат временна организация на движението в случай на внезапни метеорологични промени и усложнена зимна обстановка.

Преди седмица Областният управител проведе среща и с ръководството на „EVN България“. На нея стана ясно, че дружеството е напълно подготвено за зимните месеци и гарантира сигурността на електроподаването и топлоподаването при екстремно ниски температури на територията на Пловдивска област. 

Осигурени са аварийни екипи за денонощни дежурства, професионална екипировка и техническо оборудване, в това число високо проходими автомобили, моторни шейни, АТВ-та, мобилни агрегати и мобилни трафопостове.

По публикацията работи: Антоанета Петричанска

Галерия

Още от категорията

Гастрольори обраха къща и откраднаха кола в Драгор

Престъпна група от четирима души задържа пазарджишката полиция.   В село Драгор апашите успели да задигнат от къща на 57-годишна жена златни накити и сумата от 5000 евро . Междувременно крадците откраднали и лек автомобил Пежо , собственост на 22-годишна жителка на същото населено място. Колата била открита пред пункт за метални отпадъци в..

публикувано на 02.03.24 в 14:51

Задържаха грабител на игрална зала в Септември

Полицейски служители разкриха и задържаха извършителя на въоръжен грабеж в Септември.  На тел. 112 бил получен сигнал за грабеж в игрална зала, като маскиран мъж заплашил с нож крупието и успял да задигне оборот от над 700 лева. След кратко разследване служителите на реда установили и задържали 35-годишен мъж от Септември, за който няма..

публикувано на 02.03.24 в 14:39

Разбиха домашна оранжерия за канабис в Пазарджик

Полицията в Пазарджик разби поредната незаконна домашна оранжерия за канабис.  Задържан е 34-годишен мъж, в чийто апартамент било открито оборудването за отглеждане на наркотичното растение. В помещението били монтирани системи за осветление, вентилация и температура, необходими за растежа на конопа. Били открити 20 растения, а отделно и 7 кг..

публикувано на 02.03.24 в 14:30

Доброволци засадиха 1000 дръвчета край Първенец

В Първенец успяха да засадят 1100 фиданки бяла акация на 11 декара общински имоти по дигата на река Първенецка.  Идеята е да се почисти и залеси района на концесионните площи на прословутата кариера. „Макар и времето да не беше с нас, успяхме! Денят не потръгна по план, но може да се каже, че от сутринта с този дъжд ни „вървеше по вода“,..

обновено на 02.03.24 в 09:31

Председателят на ОбС в Пазарджик няма да подава оставка

Председателят на общинския съвет в Пазарджик Найден Шопов от ГЕРБ няма да подаде оставка. Той беше обвинен от независимия общински съветник Благо Солов в укриване на документи от процедурата за избор на председател, както и в предполагаем конфликт на интереси, свързан със самия избор. В отворено писмо Найден Шопов отхвърли обвиненията като..

публикувано на 02.03.24 в 09:31