Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Влаковете са все по-застрашени от нови свлачища

Снимка: БТА

„Постоянно се появяват нови свлачища, които не са давали индикации да бъдат проблемни зони. Това е така заради климатичните изменения“. Това коментира зам.-министърът на транспорта  Красимир Папукчийски, който е бил и генерален директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ). 
По думите му участъкът до Христо Даново, където дерайлира влак заради паднала скала, е именно такъв. До момента зоната не е попадала в критичните. 

„В района между Стара планина и Средна гора през последната година падат големи количества дъждове, който през предходни години не са били в такъв обем. Това води до ситуацията с влака и до наводненията в Карловските села“, обясни Папукчийски.

Той добави, че още при случая в Кресненското дефиле през 2018 г., когато падна огромна скална маса, е било възложено да се разработи мониторингова система за критичните участъци. По думите на Папукчийски системата е в напреднала фаза и след инцидента вчера е разпоредено да се стартира процедура за изграждането й.

Системата няма да обхваща само участъците от дефилетата, но и изходите и входовете на тунелите, където също има опасности от свличане на земна и дървесна маси. 

„Системата ще има възможността да комуникира както с гарите от двете страни, които обграждат участъците от двете страни така и с машинистите, които управляват влаковете“, каза Папукчийски и добави, че железопътната компания предприема всички мерки за обезопасяване на възможни инциденти с влакове. 

Даде пример с участъка Септември – Пловдив, където е изградено съоръжение, което контролира състоянието на преминаващите влакове и при проблем в ходова част или разместване на товара ограничава скоростта му на движение. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

БСП иска одит на парите за наводненията, покани жители на трите села в НС

Парламентарната група на „БСП за България“ настоя за финансов одит на средствата, отпуснати за преодоляване на последиците от наводненията в карловските села Богдан, Слатина и Каравелово.  От левицата бяха поканили в кулоарите на Народното събрание и хората от трите села, според които държавата не е положила достатъчно усилия за отстраняване на..

обновено на 27.01.23 в 17:34

Алтернативни храни са необходими, но внимателно

За и против позволеното от Европа влагане на брашно от домашни щурци в храните. По темата – Кремена Дервенкова от   Асоциация на производителите на насекоми в България и диетологът проф. Донка Байкова. Като дългоочаквана новина, която дори доста се е забавила, определи решението на ЕК за употребата за храна на брашно от домашни щурци..

публикувано на 27.01.23 в 17:19

Ако няма разделителни линии, ще имаме правителство

Дори и „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ да се явят заедно на предстоящите избори и да са първа политическа сила, те пак няма да успеят да реализират мандата. Причината е, че за да има правителство не трябва при правенето на политики да има разделителни линии. Тази теза аргументира политологът доц. Иван Начев в предаването..

публикувано на 27.01.23 в 10:45

Страх ме е, че овладяването на Панаира няма да спре

Надявам се да дойдат на изслушването за Пловдивския панаир Бойко Борисов, Сергей Станишев, Румен Овчаров, Корнелия Нинова, защото ги е поканил българският парламент, а ние сме парламентарна република. Това заяви в предаването "Точно днес" депутатът от "Демократична България"  Йордан Иванов , който е член на временната парламентарна комисия за Панаира...

публикувано на 27.01.23 в 09:54

Европейският дигитален хъб за киберсигурност избра Пловдив

Община Пловдив, Пловдивския универститет Съюза за стопанска инициатива, Българската асоциация по киберсигурност и БАН обявиха старта на  нов стратегически проект за киберсигурност.  Това е Европейският цифров иновационен хъб „Тракия“ Основният фокус е създаването на комплексна рамка от услуги в тази област, насочени към малките и средни..

публикувано на 26.01.23 в 15:56