Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Натискът за ръст на заплатите завлича бизнеса в сивия сектор


За 29-ти пореден път, Търговско-промишлената палата ще раздаде годишните си награди за най-високи постигнати бизнес резултати. 

Отличените фирми в Класацията на БТПП "Топ 100" са определени въз основа на критерии, показващи устойчивост и успешно управление. 

В интервю за Радио Пловдив председателят й Цветан Симеонов заяви, че отличените компании са в строителния сектор, минната и фармацевтичната промишленост, производителите на енергия и горива, електронната търговия, обзавеждането, модата.

Като рискове пред компаниите през следващата година той определи коронавируса, който все още не си е отишъл, войната в Украйна е заплаха, ръста на цените на кредитите, нарушените логистични връзки. 

Според него политическата нестабилност влияе не само отрицателно на бизнес-климата у нас. Когато се работи по правила, както е с продължението на бюджет 2022-ра, когато нито една партия не може да се налага в икономическите отношения, когато липсата на кабинет не пречи върху представянето на икономическите показатели, това е положително, коментира председателят на БТПП и припомни, че България е сред отличниците по макроикономически показатели. 

Съвсем заслужено е България да стане пълноправен член на еврозоната през 2024-та година. Това също ще бъде добра стъпка с дългосрочен и устойчив положителен характер, смята още Симеонов. И ако прогнозата му за членството ни в еврозоната е оптимистична, то за присъединяването ни към Шенген очаква още трудности. Причината, според него, е че страната ни все още  няма постижения в борбата с корупцията и спазването на върховенството на правото.

Председателят на БТПП заяви още, че и през следващата година бизнесът ще се простира според приходите си. Единственият ефект от натиска за увеличаване на работните заплати, вкл. и минималната е, че част от фирмите ще преминат в сивия сектор, защото няма да могат да плащат социалните и здравни осигуровки.

За съжаление профсъюзите не винаги са достатъчно отговорни и действат първосигнално.  Те не си дават сметка, че трябва да се мисли дългосрочно. Случаят с ръста на МРЗ е късогледо. България се е присъединила към Конвенцията, която ни задължава да приемем механизъм за приемане на МРЗ. Ако нямаше съпротива от синдикатите за неговото приемане, сега нямаше да водим този спор, защото механизмът взема предвид всички фактори, коментира Симеонов. 

БНР подкасти:

Още от категорията

БСП иска одит на парите за наводненията, покани жители на трите села в НС

Парламентарната група на „БСП за България“ настоя за финансов одит на средствата, отпуснати за преодоляване на последиците от наводненията в карловските села Богдан, Слатина и Каравелово.  От левицата бяха поканили в кулоарите на Народното събрание и хората от трите села, според които държавата не е положила достатъчно усилия за отстраняване на..

обновено на 27.01.23 в 17:34

Алтернативни храни са необходими, но внимателно

За и против позволеното от Европа влагане на брашно от домашни щурци в храните. По темата – Кремена Дервенкова от   Асоциация на производителите на насекоми в България и диетологът проф. Донка Байкова. Като дългоочаквана новина, която дори доста се е забавила, определи решението на ЕК за употребата за храна на брашно от домашни щурци..

публикувано на 27.01.23 в 17:19

Ако няма разделителни линии, ще имаме правителство

Дори и „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ да се явят заедно на предстоящите избори и да са първа политическа сила, те пак няма да успеят да реализират мандата. Причината е, че за да има правителство не трябва при правенето на политики да има разделителни линии. Тази теза аргументира политологът доц. Иван Начев в предаването..

публикувано на 27.01.23 в 10:45

Страх ме е, че овладяването на Панаира няма да спре

Надявам се да дойдат на изслушването за Пловдивския панаир Бойко Борисов, Сергей Станишев, Румен Овчаров, Корнелия Нинова, защото ги е поканил българският парламент, а ние сме парламентарна република. Това заяви в предаването "Точно днес" депутатът от "Демократична България"  Йордан Иванов , който е член на временната парламентарна комисия за Панаира...

публикувано на 27.01.23 в 09:54

Европейският дигитален хъб за киберсигурност избра Пловдив

Община Пловдив, Пловдивския универститет Съюза за стопанска инициатива, Българската асоциация по киберсигурност и БАН обявиха старта на  нов стратегически проект за киберсигурност.  Това е Европейският цифров иновационен хъб „Тракия“ Основният фокус е създаването на комплексна рамка от услуги в тази област, насочени към малките и средни..

публикувано на 26.01.23 в 15:56