Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Протест срещу застрояването на част от парка до Гребната база

Граждани излизат по обед на протест пред Областна управа заради опасността от застрояване на част от парк „Отдих и култура“ до Гребната база. 

До тук се стигна след като ОбС  прие новия Общ устройствен план на Пловдив, който дава възможност за строителство върху 30% от терен с обща площ 81 декара. 

Протестиращите настояват областният управител Ангел Стоев да върне решението за прегласуване като незаконосъобразно. 

Припомням, че новият план бе приет на 24 ноември, a статутът на терена променен  от "Зона за озеленяване" в "Зона за рекреационни дейности".  

Имотът беше общинска собственост, преди да бъде апортиран в смесеното дружество, което трябваше да строи пловдивския Дисниленд в мандата на д-р Иван Чомаков. Затова и през 2001 г. общинският съвет прие изменение на ПУП-а на терена, според което имотът е предназначн за място за атракционни съоръжения.  

Това решение обаче не беше отразено в стария общ устройствен план, който е от 2007 г.

"Изменението на ОУП в тази част е абсолютно незаконно, защото Закона за устройство на територията е императивен в това отношение. Прие се и се даде възможност на една реализирана паркова площ от близо 81 декара там да може да се застрои 65 000 квадратни метра разгъната застроена площ. Това е едно безумие и е безочливо, нахално и открито защитаване на корпоративни интереси. При условие, че от 2019 година от Съюза на ландшафните архитекти три становища сме изпращали. Три пъти сме сигнализирали, че това е незаконно и е против обществения интерес“, каза пред Радио Пловдив ландшафният архитект Станимир Шаламанов.

Цялото интервю със Станимир Шаламанов можете да чуете в звуковия файл.Още от категорията

Възстановиха трафика по АМ "Тракия" край Първомай

Временно е ограничено движението по автомагистрала "Тракия" в посока Бургас около 162 км, преди отбивката за Първомай, заради верижна катастрофа, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".  Коли могат да преминават само в изпреварващата лента на аутобана.  Трафикът се регулира от екип на Пътна полиция. Минути преди 18.00 ч. движението бе..

обновено на 26.03.23 в 18:16

ЕК облекчава търговията с живи свине от България

Държавите членки на Европейския съюз единодушно са одобрили промяна в регионализацията на страната ни по отношение на болестта африканска чума по свинете (АЧС). Българските власти доказаха пред Европейската комисия и останалите държави членки, че мерките за надзор, прилагани в страната, дават очакваните резултати, съобщават от Министерството на..

публикувано на 26.03.23 в 15:25

Патриархът на Йерусалим освети и благослови знамето на Кричим

Днес в манастира на "Светия кръст" в град Йерусалим беше осветено и благословено знамето на община Кричим.  Благословия за жителите отправи единственият човек, който получава Благодатния огън от Бога - патриархът на Йерусалим Теофилос III. Новината съобщи кметът на Кричим Атанас Калчев, който написа: „Негово светейшество благослови жителите на..

публикувано на 26.03.23 в 13:27

Разследват причините за пожара в блока в Чепеларе

Шест апартамента са необитаеми след пожар в жилищна кооперация в Чепеларе. Пожарът е потушен, от апартаментите са евакуирани над 10 обитатели. Огънят в кооперацията е забелязан след 5:00 часа тази сутрин. Гасенето на пожара е отнело около 3 часа на пожарникарите.  Жилищна кооперация гори в Чепеларе, 14 души са евакуирани Разследване ще изяснява..

публикувано на 26.03.23 в 13:18

Жилищна кооперация гори в Чепеларе, 14 души са евакуирани

Четириетажна жилищна кооперация гори в Чепеларе, съобщи за Радио Пловдив комисар Симеон Цървуланов, директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян.  Сигналът е подаден около 5:30 часа тази сутрин, а живеещите в блока са евакуирани. Няма пострадали.  Огънят е тръгнал от покрива и бързо е обхванал сградата, като..

публикувано на 26.03.23 в 09:57