Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Деца от уязвими групи обогатяват знания с творчество

В последната рубрика на Радио Пловдив и Изпълнителната агенция „Програма за образование“ представяме проекта „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи в Община Пловдив чрез подобрен достъп до образование, заетост и здраве“. Той се финансира от оперативните програми „Наука и образование за интелигентен растеж и „Развитие на човешките ресурси“. Партньори на пловдивската община са 10 образователни институции. 

Проектът се реализира от Община Пловдив  от началото на юли 2021 г. с цел да подпомогне  социалното включване на деца от етнически малцинства чрез повишаване на тяхната мотивация и участие в образователни, културни и спортни дейности, а също подобряване владеенето на български език,  на тяхната учебна среда и стимулиране на артистичните им и спортни умения.

Той е продължение на вече реализирания в район „Източен“ проект през 2015-2016 г. с участието на 6 детски градини почти изцяло с деца от етническите малцинства в „Столипиново“ и „Изгрев“. Същите детски заведения участват и в настоящия проект, но сега в него са включени и още четири училища. Ръководителят на проекта Зоя Петрушева уточни, че децата участващи в проекта са избрани след като са диагностицирани техните езикови познания, като целта е да бъдат обхванати ученици със затруднения в езиковите умения по български език.  Проектът съчетава усилията за езиково приобщаване на децата чрез иновативни и интердисциплинарни методи и с творчески занимания по рисуване, спорт и музика, като всеки ден те научават нови думи. Освен заниманията в детските градини и училищата, децата посещават театрални представления, разхождат се в Стария град, в центъра на Пловдив, Природонаучния музей, Голямата и Малката базилика. 

А как точно се случва това, обяснява Маргарита Търпоманова, директор на ДГ „Родина“, която е сред десетте образователни институции партньори по проекта: "Децата рядко излизат от квартала и се впечатляват от минаването през тунел, през подлез, от атмосферата в театъра. По излъчването на детското лице се вижда, че децата се учат да общуват и се социализират."

 В рамките на проекта са обхванати над 350 деца. Закупени са 44 лаптопа, канцеларски материали за подпомагане на дейностите по езиково обучение ,музика, изобразителни и спортни дейности, музика. В момента текат процедури за осигуряване на цветни мултифункционални устройства. За набирането на учителите по проекта се  обявяват конкурси, подчерта Зоя Петрушева.

Работата с родителите е друг важен аспект от  проекта. Маргарита Търпоманова, директор на ДГ „Родина“, в която учат 110 деца, направи важно уточнение:  "Много от семействата са социално изолирани с нисък социален, здравен и трудов статус и всяко извеждане на децата подпомага развитието им".

За включване на родителите в образователния процес помагат образователните медиатори. Но по думите на Зоя Петрушева, големият проблем е, че медиаторито по проекти избират да работят в чужбина и в момента вместо 4,  те са двама.

Бюджетът  на проекта по ОП е 373 932 лв , а неговата продължителност – 18 месеца.


Още от категорията

Константин Еленков в "Добро утро, ден!"

На 27 години с впечатляваща театрална биография, пред която хоризонтът е безкраен. В поведението си ту е като дете  любопитен към света, ту е мъдрец, потънал в познанието за него.  Константин Еленков е гостът ни в „Добро утро, ден!“ тази седмица.   Той е Одисей от едноименния изключителен спектъкъл на Пловдивския драматичен театър. Играе..

обновено на 03.02.23 в 16:53

Служебният кабинет да работи за коректност на изборите

"Служебното правителство "Гълъб Донев 1" опита да реагира, като управлява някои от кризите, предизвикани и от високата инфлация и необходимостта да реагира на икономическите предизвикателства и на предизвикателствата от  международната среда. Някои от оценките на анализаторите са позитивни, а други - не. Но за общата картина, трябва да се опитаме да..

публикувано на 03.02.23 в 16:30
От ляво на дясно: Николай Цветков, зам.-кмет на Карлово и Ангел Стоев, пловдивски областен управител

Наноси при дъжд са заплаха за Каравелово и Богдан

Има опасност при предстоящи обилни валежи към селата Богдан и Каравелово отново да бъдат свлечени значителни количества речни наноси.  Това е причината   частичното бедствено положение в карловските села Богдан и Каравелово да се удължи на 30 дни , след като изтече седемдневният му срок.  То беше обявено на 26 януари заради повишеното ниво..

публикувано на 03.02.23 в 16:12
Яница Петкова, социолог от агенция

Една четвърт от българите са готови да живеят в чужбина

36% от запитаните по света искат да мигрират. Както се очаква, най-вече младите хора в затруднена икономическа ситуация са сред потенциалните мигранти. Мнозинства склонни към миграция личат в Субсахарска Африка и Латинска Америка. Това са резултатите от проучване на общественото мнение, проведено от световната Асоциация „Галъп интернешънъл“ в 57..

публикувано на 03.02.23 в 15:21

Увеличаването на МРЗ е фактор, заради който цените растат

Последното служебно правителство е с най- дълъг живот в новата ни история и това е следствие от силно разпиления вот на българските избиратели, който в парламента води до невъзможност да се състави правителство, каза в предаването "Точно днес" икономическият анализатор Красен Станчев. По думите му криза няма. На икономически език криза означава..

публикувано на 03.02.23 в 10:32